Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#31 4. 12. 2022, 20:51

numismat napsal/a:

Co je na tom zvlastni? No prave to, ze o existenci nikdo nevedel a nikdo se o ni 30 let nezminil. Ze se to podarilo 30 let utajit. Podobne jako treba tahle zkusebni razba:
https://filatelie-klim.com/cz/detail-salove-aukce/cssr-1945-1953-1-haler-1922-zkusebni-raz_74-47354
A opravdu si nemyslim, ze je to delane amatersky. Podle me je to ražba z Kremnice, ale o době vzniku mam pochybnosti.
Nakonec u 5 halere 1924 jsou take pochybnosti, zda jsou vsechny puvodni.

U 5 haléře 1924 pochybnosti nejsou,tam je to jisté a uvádí to ve svý publikaci i Havel, že v podstatě v průběhu celého minulého století vznikaly v kremnici doražby, naštěstí jsou známé a popsané znaky jak rozlišit a určit opravdu ty původní ražby..

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#32 4. 12. 2022, 21:08
numismat napsal/a: Co je na tom zvlastni? No prave to, ze o existenci nikdo nevedel a nikdo se o ni 30 let nezminil. Ze se to podarilo 30 let utajit. Podobne jako treba tahle zkusebni razba: https://filatelie-klim.com/cz/detail-salove-aukce/cssr-1945-1953-1-haler-1922-zkusebni-raz_74-47354 ...

Coz tedy posiluje moje pochybnosti. Jinak receno, u 5 halere 1924 šlo eufemisticky receno o neoficialni dorazby. Nikdy se tomu neda 100%ne zabranit. Zvlaste kdyz z toho kouka nejaky zisk.

numismat@seznam.cz

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#33 4. 12. 2022, 21:10
Co je na tom zvlastni? No prave to, ze o existenci nikdo nevedel a nikdo se o ni 30 let nezminil. Ze se to podarilo 30 let utajit. Podobne jako treba tahle zkusebni razba: https://filatelie-klim.com/cz/detail-salove-aukce/cssr-1945-1953-1-haler-1922-zkusebni-raz_74-47354 A opravdu si nemyslim, ze je to delane amatersky. Podle me je to ražba z Kremnice, ale o době vzniku mam pochybnosti. Nakonec u 5 halere 1924 jsou take pochybnosti, zda jsou vsechny puvodni.

Koľko toho viete o 10 Kč 1993 s malým Kč bez Moravca z ČNB? Boli by to len dohady typu jedna pani povedala... A je to rozšírená obehová minca, presne rovnako stará.

O kremnických skúšobných razbách vieme veľa detailov vďaka knihe Gejzu Chlapoviča Kremnická mincovňa. Vďaka tej knihe nemusíme o týchto razbách donekonečna len polemizovať, ale vieme sa oprieť o fakty.

• 1 halier 1922 hliník (povojnová razba k návrhu menovej sústavy v roku 1945) je v menovanej knihe uvedený rovnako v aukcii správne určený ako Chlapovič 71. Osobne som ho dvakrát držal v ruke. Kde je tam neznáma?

• 5 halier 1924 - poniektorí ľudia bez praktickej skúsenosti s mincovňou donekonečna hovoria o rôznych dorazbách najlepšie s odvolávaním sa na ďalšie tretie osoby, ktoré ich vraj na vlastné oči videli alebo dokonca dostali darom. Kde sú všetky tie mince? Doporučujem prečítať si knihu Radka Havla Raritní československé oběžné mince. To čo je tam napísané presne sedí.

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#34 4. 12. 2022, 21:14
Coz tedy posiluje moje pochybnosti. Jinak receno, u 5 halere 1924 šlo eufemisticky receno o neoficialni dorazby. Nikdy se tomu neda 100%ne zabranit. Zvlaste kdyz z toho kouka nejaky zisk.

Přesně tak..
Jistá mincovna byla a možná pořád je v tomto směru docela aktivní ..

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#35 7. 12. 2022, 12:09
Koľko toho viete o 10 Kč 1993 s malým Kč bez Moravca z ČNB? Boli by to len dohady typu jedna pani povedala... A je to rozšírená obehová minca, presne rovnako stará. O kremnických skúšobných razbách vieme veľa detailov vďaka knihe Gejzu Chlapoviča Kremnická mincovňa. Vďaka tej knihe nemusíme o týchto razbách donekonečna len polemizovať, ale vieme sa oprieť o fakty. 1 halier 1922 hliník (povojnová razba k návrhu menovej sústavy v roku 1945) je v menovanej knihe uvedený rovnako v aukcii správne určený ako Chlapovič 71. Osobne som ho dvakrát držal v ruke. Kde je tam neznáma? ...

Mám dnes konečně volno, tak se nějak víc brouzdám po netu a i Sběrateli...
Tento Fidziho příspěvek mě zaujal...

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#36 7. 12. 2022, 12:16

Koľko toho viete o 10 Kč 1993 s malým Kč bez Moravca z ČNB? Boli by to len dohady typu jedna pani povedala... A je to rozšírená obehová minca, presne rovnako stará.****

Tomuto moc nerozumím... Nepotřebuji p. Moravce z ČNB. Že tato mince existuje jsme věděl od numizmatiků i bez něj, díky práci, kterou jsme tehdy měl se mi podařilo v 90. - tých letech i jednu najít v oběhu a zařadit do sbírky (tehdy jsem ještě sbíral kompletně ČR). Pan Moravec pak porůznu doplnil to vše okolo - "automaty na kávu", důvod, proč nebyl tento vzor schválen, počet kusů apod. O "hranatém" 20 hal ČSFR 1991 o kterém je toto vlákno, jsem vůbec netušil, že existuje a to dlouhé desítky let (možná mi to jen uniklo), až v posledních letech se toho vyrojilo...

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#37 7. 12. 2022, 12:25

1 halier 1922 hliník (povojnová razba k návrhu menovej sústavy v roku 1945) je v menovanej knihe uvedený rovnako v aukcii správne určený ako Chlapovič 71. Osobne som ho dvakrát držal v ruke. Kde je tam neznáma?

Tady nejde o to, že je neznámá... v Krem,mnici v muzeu jsou. O existenci vím- už v 9. aukci Aurea Praha (6.12.2003) se tyto mince (hliníkové 1,2,5 hal) objevily. Ale jsou pravé? Co to po 50 letech je za kusy? Odkud? Pozdější doražba? V roce 2003 byly z aukce staženy (Vyšly k tomu články Ing. Veselého, dr. Petráně a p. Nechanického), aby se pak po roce policejního vyšetřování do aukce vrátily...
Falza to tedy nebudou, budou z pravých razidel, ale je to asi stejné jako u 5 hal. 1924 (pozdější doražba?)...

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#38 7. 12. 2022, 12:36

5 halier 1924 - poniektorí ľudia bez praktickej skúsenosti s mincovňou donekonečna hovoria o rôznych dorazbách najlepšie s odvolávaním sa na ďalšie tretie osoby, ktoré ich vraj na vlastné oči videli alebo dokonca dostali darom. Kde sú všetky tie mince? Doporučujem prečítať si knihu Radka Havla Raritní československé oběžné mince. To čo je tam napísané presne sedí.

Stokrát už probírané...
Prof. Emanuela Nohejlová-Prátová uváděla, znala pouze jeden exemplář 5 haléře 1924. Časem se objevila informace, že kromě 5 hal v muzeu, který našel dr. Horna v oběhu (!) a potvrdil tak existenci této mince, má jednu ještě jeden "sběratel z Plzně", Polívka ve svém katalogu (1977) uvádí už 3-4 ks, dnes se říká 10 ks (s prasklým razidlem).
To razidlo prasklo hned na začátku? Nebo před tím než narazilo naprázdno a prasklo, se stihly vyrazit mince...?
Takže existuje s "neprasklým razidlem"?
Co ty mince co se objevují na trhu?
Pozdější doražby? Byly? Asi ano.
Pominu zkazky o roce 1925 a prodeji 5 haléře slovenskými dělníky před branami mincovny , a jedna paní povídala, ale ví se, že autorka 1 Kčs 1957 akademická sochařka Marie Uchytilová Kučerová byla na exkurzi v mincovně v Kremnici a po ukončení prohlídky dostala od vedení mincovny 5 hal 1924 (neprasklé razidlo) a tato mince se pak po letech skutečně našla u otce sochařky pana Uchytila v Plzni (že by ten Sběratel v Plzni?)

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#39 7. 12. 2022, 12:41

Mě jen překvapilo, kolik těch hranatých 20 haléřů se najednou objevilo. Určitě to "někdo nemastí v domácích podmínkách", ale proč se to objevilo až nyní... nejdřív první pokusný králík na facebooku za 180 Kč, co to udělá na trhu ...pak bomba na aukci... teď další kusy a dokonce typy za šílené ceny? Byla to zkušební ražba?
Prostě Fidzi mě to připadá zvláštní...

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#40 7. 12. 2022, 13:39
Mě jen překvapilo, kolik těch hranatých 20 haléřů se najednou objevilo. Určitě to "někdo nemastí v domácích podmínkách", ale proč se to objevilo až nyní... nejdřív první pokusný králík na facebooku za 180 Kč, co to udělá na trhu ...pak bomba na aukci... teď další kusy a dokonce typy za šílené ceny? Byla to zkušební ražba? Prostě Fidzi mě to připadá zvláštní...

Naprosto se ztotoznuji se vsemi prispevky Mikyho.

numismat@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.