No nevím co ještě očekáváš, k němu tu už asi bylo řečeno vše podstatné...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

No a mně zrovna Boschovy obrazy osobně nic moc neříkají... Byť samozřejmě uznávám, že jde o převratná díla provedená navíc vynikající malířskou technikou.
Čili jen důkaz, že ta výše zmiňovaná utopická Serge Nubertova představa o jakémsi objektivním určování "krásna" obrazů je opravdu ryzí utopie...😉

BTW - Nemáte prosím někdo kontakt na historika - Jiřího Šetlíka?? http://artlist.cz/?id=2449

Nekápnul vůbec na nic. Reprodukce jsou hromadně vyráběné produkty bez duše. Já mluvím čistě o originálních malbách, které mají svou duši a jsou opravdovými díly, jejihž cena je však bohužel umělě navyšována chamtivými majiteli galerií a aukčních síní, k čemuž využívají především jména autorů. A bohužel se najde dost kupujících, kteří jim na to slepě skočí a vypláznou obrovské sumy za věc, která danou hodnotu jednoznačně nemá.
Je to jako ta pohádka o králi, který uvěřil kupcům, kteří mu prodali neviditelné šaty. Nechal se jimi zmanipulovat a nosil své krásné drahé nevidielné šaty. Všichni jeho šaty obdivovali, protože byli zmanipulováni stádem. Stádo řeklo" ano, jsou to nádherné moc cenné šaty" a tak se nikdo neodvážil odporovat a jen pokorně obdivoval moc drahé šaty. Jen malé dítě, které nešlo se stádem, se nebálo nahlas říct "vždyť on je nahý!"
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Že se jedné osobě obraz nelíbí, to není důkaz ničeho. V mém utopickém příkladu jsem uvedl, že by obrazy byly prodávány v aukcích a ne nabízeny pouze jedné osobě, kterou je Wjem.😋

Při stejném rozměru nerozeznáte dobře udělanou reprodukci od originálu na 2 metry. Co na 2 metry,... někdy to jde jen pomocí lupy. Což dle mého názoru bohatě stačí, aby se Vám tam "zrcadlila", jak říkáte, ta duše díla😃
Kupujte kvalitní reprodukce a zabijete dvě mouchy jednou ranou - kvalitní vizuální zážitek a krásný vnitřní pocit, jak jste "vyběhnul" s chamtivými galeristy a prašivými aukcemi😋 😁

Nejde o to vyběhnout s galeristy a tím je jakože přelstít.
Jde o to, uvědomit si, jak s námi nejen galeristé ale celý systém manipuluje a nenechat si to líbit. Ne kvůli tomu, abychom se pomstili systému, ale kvůli sobě!!!
Jde především o to být schopen samostatně přemýšlet a nepřejímat myšlenky a myšlenkové vzorce druhých.
Příklad A: pokud hodnotím dílo pouze podle toho, jak na mně působí, pak ho zhodnotím opravdu svobodně.
Příklad B: pokud hodnotím dílo podle předem naučených a převzatých vzorců hodnocení, tak jak to děláte vy, tak ho nehodnotíte svobodně. Vy myslíte tak, jak vám to předepsali jiní. Nemyslíte svobodně. Ve vaší hlavě žijí jen myšlenky a myšlenkové vzorce vašich učitelů. Vaše vlastní mysl je v lepším případě uspaná, v horším úplně mrtvá.
Když odhodíte pryč myšlemkové vzorce, které vám do hlavy vtoukli vaši učitelé a společnost okolo vás, pak dokážete dílo zhodnotit opravdově. Bohužel i vaši učitelé a většinová společnost jsou na tom stejně jako vy. Ani vy ani ta společnost o tom ale neví. Důležité je si tohle uvědomit. Je to klíč k opravdové svobodě mysli a ducha nejen při hodnocení umění ale pro celý život.
Kdyby si tohle uvědomili všichni lidé na celé planetě, tak tu bude doslova ráj na zemi. Nejlepší na tom je, že potkávám čím dál tím více uvědomělých lidí, kteří se učí myslet samostatně a svobodně, takže planeta i lidstvo je na dobré cestě🙂

Ale takhle funguje veskery trh s cimkoli, kde se objektivni hodnota neda vycislit. Kdyz si vezmu mince, znam takove, ktere jsou bezne a presto drahe, protoze je o ne velky zajem, napr. proto ze je razil slavny panovnik nebo jsou z ruznych duvodu v mode. Jako krasny priklad jde v CR uvest prazske grose. Naopak znam vylozene vzacnosti, ktere jde koupit za par supu, protoze pro vetsinu lidi nejsou zajimave. Pokud budu hodnotit estetickou a historickou hodnotu, tak treba rimske denary budou valcovat ruzne stredoveke mince na cele care (samozrejme, ted budou nekteri nesouhlasit🙂. A presto budou nektere z nich mnohem levnejsi. Kdybych mel hodnotit jen podle "skutecne" hodnoty, tak jak mi prijde, tak bych je nehorazne preplacel a naopak bych si nikdy nekoupil nektere stredoveke mince.

To co říkám ale nelze přesně stejně vztáhnout na i na mince. To je podobné, jako když mi tady někteří neustále vnucují ty reprodukce. Mince jsou hromadně vyráběné předměty. Mince si přece pořizujeme z jiného důvodu než obrazy. Mince totiž nejsou umělecká díla, resp. dají se považovat i za umělecká díla, ale jejich prvotním účelem je být platidlem, zatímco prvotním účelem obrazu je být dekorací.

Tenzor: přesně tak...
Serge: Moje učitele nechte laskavě na pokoji, jóóó. Ještě byste voblíz😋
A manipulovanými se většinou cítí slabí či zamindrákovaní jedinci. Já nic takového naprosto nepociťuji. Svobodně si sbírám zejména expresionismus a kubismus, páč se mi líbí, a naopak vůbec nesbírám secesi či abstrakci, páč se mi bytostně nelíbí (ale uznávám, že jde o svébytné umělecké styly, které se jiným lidem mohou líbit).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.