Jo , pryč jsou staré, dobré doby , kdy Han van Meegeren dokázal oklamat samotného Goebbelse i s jeho svitou kunsthistoriků . Dneska naštěstí pro aukční síně a poučené sběratele je převážná část současných padělků na velmi špatné umělecké a technické úrovni , o logických souvislostech , které by dílo měly provázet a jaksi do něj zapadat / v tomto případě okolnost , že mezi lety 1939-45 nenamaloval Filla žádný kubistický obraz , ale pouze obrazy s rodokmeny nacistů atd./ ani nemluvě. No a tak se tím občas bavíme a pobavíme :- ))) .Proč ne .Je to podobné jako v soutěži Československo má talent .Zaujme extrémně dobrý výkon a nebo výkon úplně mimo .Mi máme umění rádi , obdivujeme ho a rádi se o něm bavíme. Ale když zahlédneme podobnou záležitost hodnou Pata a Mata , tak se také rádi zasmějeme a pobavíme :- ))
Jenom věcná poznámka - v případě toho oklamaného šlo o Göringa nikoliv Goebbelse... Wjem

Osobně bych kategoricky pravost nezpochybňoval .To by člověk musel obraz vidět osobně a navíc nejsem dobře seznámen z dílem Purkyněho .Věc mohla být nafocena i mírně z úhlu ,foto je černobílé a tak mohlo být pro tisk záměrně pře a nebo podexponováno , aby v malém rozměru bylo zřetelnější.. Věcí je víc, díky kterým mohou být zdánlivě mírné rozdíly v detailu . I když osobně mi ta pastóznost Purkyněho obrazů tady taky chybí. Tak nějak ze zkušenosti vím , že když někdo prodává špatnou věc , tak dělá většinou neznalého prosťáčka a spokojí se se zdánlivým zlomkem ceny , který by měla mít .A tady je tomu naopak .Prodejce to sice prodává na nejhorším možném místě , ale za cenu , kterou by podle mne nedostal ani v nejlepších aukčních síních .Ale jelikož to nakonec stejnak skončí v nějaké větší aukci , tak si myslím , že se nám podaří věc si dopodrobna a zblízka prohlédnout .A nebo se už neobjeví , protože to bylo něco jiného , než se tvářilo :- ))

Asi by bylo ideální, kdyby se někdo ze ctěných účastníků našeho sběratelského fóra obětoval a prostřednictvím Aukro dotazníku se zeptal přímo prodejce na podrobnosti ohledně původu obrazu, případných znaleckých ověření i bližších prodejních podrobností.
Předběžně bych si nezávazně dovolil požádat jazzdra, který sem toto dílko "přitáhnul"...

Posuzujeme obraz dle malých fotek, kde chybí detaily, pohled na spodní rám atd... nelíbí se nám způsob prezentace, který je naprosto bizarní... jde o známý obraz, který byl publikován a byla z něho udělána pohlednice (riziko, že jde o nějakou studijní kopii je poměrně značné). Však taky jen tak nezávazně plkáme, co můžeme dělat víc? Pokud je toto nějaký (pro mě tedy nepochopitelný) krok při dalším plánovaném prodeji, tak se obraz bude muset někde objevit naživo a s posudky.
Ale i v případě, že by to byl origoš, se obávám, že cena 6 mega je mimo - za to se ani špičkové 19. století dneska, myslím, neprodává.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.