že se měnily desky po 1000 ks by mohla ilustrovat ta tabulka. Když vemu třeba sérii KT (tzn. stejné místo na desce, mění se čísla; série zůstává). U dvou posledních (které jsou ze stejné "tisícovky") je písmenko stejné, to samé u těch 50 (série JU). Jen je mi divný, proč se mění ten "kód". Že by po tisku tísícovky kusů měnili i rozmístění sérií na archu?
20 KT 152868 W06
20 KT 187790 H03
20 KT 237164 A09
20 KT 237495 A09
50 JU 788012 K05
50 JU 788603 K05
50 JU 885641 I05
tady ještě taky zajímavost - u té MS se písmeno i kód opakuje
50 MS 219649 V04
50 MS 698377 V04
50 MS 884985 M06

Taky mě to napadlo:-) Ale tiskárna už neexistuje (zanikla v lednu 2009). Ale od roku 1961 už bankovky netiskla, její činnosti převzala tiskárna De La Rue.
Tím pádem, otázkou je, jestli by byl vůbec někdo, kdo by na to od nich odpověděl...

Pokud se jedná o tiskovou značku, dávalo by samozřejmě smysl třeba označení pruhem nahoře = bankovka v horní řadě archu, pruhem dole = bankovka v dolní řadě, pak nějaký kód pro okraje, rohy a třeba písmeno bez ničeho = ne při krajích archu. Zkrátka něco, co nadhodil ve svých obrázcích acme2000. A rozlišení podle písmen jako označení fyzických kusů tiskových desek.

Nevím jak tomu bylo bylo u bankovek v této tiskárně(stroje, tiskové techniky...), ale u poštovních známek byla tisková deska po vytištění určitého množství tislových listů vždy vyčištěna, zkontrolována a v případě nutnosti opravena nebo nahrazena další tiskovou deskou.
Při tislu těcho bankovek nelze ale vyloučit, že po dobu čištění jedné sady(?) tiskových desek, byla používána jiná sada(?) tiskových desek a při dalším vytištění určitého množství, zase navrácena do stroje k tisku. To by ale případně měla ukázat tabulka kombinací sérií a značek v určitém rozsahu čísel bankovek.
Bohužel těchto různých"ale" či "možná" je bez znalosti použité tiskové formy, tiskového stroje, materiálu a způsobu výroby tiskové desky a dalších technických detailů zatím mnoho a bez získání těchto informací, zůstane jakákoliv hypotéza bohužel dlouho tzv."na vodě"...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Vzpomněl jsem si, že se tady v květnu řešilo téma tiskových značek na 20 a 50 (Londýn). Dokonce jsem tehdy měl snahu to prohánět nějakými algoritmy a dešifrovat to. Částečně jsem to měl už rozmyšlené. Bohužel, jsa byvše zavalen prací a okupován dětmi, nápad jsem odložil na dobu, kdy bude víc času...
to brouck: byla nějaká odezva? Předpokládám, že asi ne, protože to by ses nejspíš ozval. Chci se jenom ujistit, abych - v případě, že sevření povinnostmi povolí - neobjevoval objevené.

majkl napsal/a:
to brouck: byla nějaká odezva? Předpokládám, že asi ne, protože to by ses nejspíš ozval. Chci se jenom ujistit, abych - v případě, že sevření povinnostmi povolí - neobjevoval objevené.
Psal jsem tam dvakrát, dokonce na druhý mail mi přišla doručenka, že to přečetli, ale odezva žádná:-(
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.