Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
INFinity

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2012

#31 26. 5. 2012, 21:34

Tak jenom další příspěvek ohledně mého sběratelského koníčka. Začal jsem se učit jak restaurovat obrazy. Obraz výše byl velmi poničený, kromě rohu, který je na fotce. Následkem přepnutého plátna byly velmi rozestouplá vlákna a vznikly poměrně velké praskliny. Na dvou místech byl také obraz proražený. Proto jsem se rozhodl, že na tomto kousku (protože je méně hodnotný než ostatní kousky) vyzkouším nažehlení nového plátna. Prozatím se mi podařilo (musím říci úspěšně) nažehlit nové plátno. Dalším krokem bude vytmelení děr a retušování.

O všech krocích si vedu podrobný dokument/návod, který případně mohu dát k dispozici. Ale popravdě by mě hlavně zajímalo, kolik z vás zde by o podobný návod mělo zájem?

Pokryji v něm základní věci, které je třeba udělat u poničeného obrazu od vyrámování, přes nažehlení nového plátna (či záplaty), retuše až po napnutí na nový blindtrám a vsazení do rámu (eventuelně před rámováním i závěrečné/konzervační lakování).

Máte zájem?

Profilový obrázek
Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

#32 26. 5. 2012, 23:03

Už se nemůžu dočkat. Už úplně slintám.
A myslím to zcela vážně. Já mám totiž několik obrazů, kterým by restaurování mohlo prospět a jeden, který bez něj ani nemůže být vystaven, takže tohle je pro mně velmi akutální téma. Sám bych se to taky rád naučil. Zajímal by mě celý postup včetně restaurování rámu.
Vy se to učíte kde a kdo vás učí? To děláte podle návodu nebo chodíte do kurzu nebo přímo do nějaké školy (VŠ, SŠ)? A pokud vás někdo učí, kolik stojí výuka? Předem díky za odpovědi i za detailní postupy s kvalitními fotografiemi.
Už se moc těším😋 😃 😎 😃 😃 😃 🙂
PS: už vím, o čem se mi dnes v noci asi bude zdát...

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#33 27. 5. 2012, 03:47

INFinity napsal/a:

Začal jsem se učit jak restaurovat obrazy....

... Ale popravdě by mě hlavně zajímalo, kolik z vás zde by o podobný návod mělo zájem? ...

Prosím neber následující řádky osobně ale:
Živím se restaurováním dřevěných starožitností a za 45 let praxe mohu zodpovědně prohlásit že jedním z největších škůdců hned vedle červotoče a hniloby je domácí kutil.
K úspěšnému restaurování obrazů je potřeba vedle manuelní zručnosti, uměleckého nadání a ohromné spousty vědomostí i poměrně drahé vybavení na různé chemické analýzy použitých podkladů, barev a laků.
Některé z nich se vzájemně nesnášejí a po nějaké době může dojít k velmi nežádoucím reakcím. Pokud , jak píšeš, jsi se to právě začal učit, přijde mi poněkud odvážné nabízet rady a návody.
Nic ve zlém, záchrana uměleckých děl je velmi prospěšná činnost a přeji Ti jen samé úspěchy ale s tou výukou širší veřejnosti bych ještě takových 20 let počkal.
😉

Profilový obrázek
INFinity

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2012

#34 27. 5. 2012, 11:45

turtleoverhead: Tohle samozřejmě vím a naprosto s tím souhlasím, ovšem je tu jedno velké ALE: uznávám, že když má dílo velkou hodnotu je bezpodmínečně nutné vyhledat odborníka, to bez debat a naprosto s tím souhlasím!
Ovšem, sám pocházím z rodiny, která se umělecké tvorbě věnuje již po generace a tedy znalosti uměleckých postupů patří k jedné z věcí, které do mě "hustí" už odmalička.
Za druhé, co se týče restaurování obrazů, způsobem, který bych zde eventuelně popsal, tak uznávám, že veškeré tyto postupy musí být jednoduše vratné pro restaurátora, který by eventuelně naši práci musel po nějaké době upravit, či bude za dalších 50, 100, 200 let obraz restaurovat.

Takže asi takto. Chci prostě nabídnout postup, kterým lze dnes zachránit dílo poškozené ale nepříliš hodnotné, které však za několik desítek let může na ceně stoupnout a jen díky tomuto postupu může být po takovou dobu zachováno.

Jeden příklad za všechny, někdy v 40. nebo 50. letech můj dědeček získal nádherný obraz z 19. století. Bohužel byl ve velmi špatném stavu a samozřejmě v té době ani můj dědeček neměl dnes dostupné prostředky, přesto se mu podařilo stav obrazu dostatečně zakonzervovat aby letos mohl být profesionálně restaurován bez jakéhokoli většího problému. (Obraz byl původně, jak vím z vyprávění, zvlněný, malba hrozila opadáním a bylo tam velké množství krakeláže od vlasových prasklin až po několikamilimetrové praskliny).

Tedy takto. Restaurátoři vám své postupy nikdy neprozradí, proto díky radám členů své rodiny a důkladného studia na internetu, studia diplomových prací, hovorům s restaurátory a tak dále, se mi podařilo dát dohromady docela dobrý postup, při němž je minimální šance nevratného poškození díla.
Jinými slovy, můj postup dá obrazu šanci rozumným způsobem přežít dalších řekněme 50 let a ani po 50 letech nebude další restaurátor nadávat co s tím onen kutil proboha tvořil:)

Co se týče poslední poznámky, nehodlám provádět výuku širší veřejnosti, pouze chci dát sběratelům, jako jsem já nebo Ty, šanci udělat něco s díly "kterých nám je prostě líto".

Serge Nubret: No řekněme, že jsem samouk, ale pokud jste/jsi (nevím zda tykat či vykat:-)) četl mé předchozí řádky víte o mě, že nejsem umělecké "nedochůdče", tedy řekněme, že za tímto mým prvním pokusem stojí dlouhé bádání a stejně tak možnost diskuse s mnoha umělci a restaurátory. Výuka tedy stojí hlavně moře času a nenápadného bádání. Většina postupů je totiž v běžných zdrojích k nenalezení. Nejlepším zdrojem pak je informační systém Masarykovy Univerzity a archiv diplomových prací.
Restaurování rámů se bohužel věnovat nehodlám, přesto, že je to určitě i tak zajímavé.

Co se týče samotné dokumentace, vyčkejte, bude v horizontu několika týdnů. Nerad bych něco uspěchal a tak teď obraz po nažehlení nového plátna odpočívá zatížený v dílně.
Následovat bude vypnutí na napínací rám (blindrám) a poté retuše, lakování a rámování.

Uvidíme, pokud se vše vydaří zdokumentovaný postup vám sem zde vystavím. Ale jak jsem řekl výše a ještě jedno to zopakuji, u opravdu hodnotných děl je nejlepší volbou je dát profesionálnímu restaurátorovi, i přesto, že můj způsob by měl být naprosto vratný, bez jakéhokoli poškození.

Poslední poznámka, co se týče náročnosti kromě samotné šikovnosti při provádění prací je tento koníček taky dost finančně náročný😞.

Profilový obrázek
INFinity

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2012

#35 27. 5. 2012, 11:56

Jen pro představu zasílám souhrnný obrázek před a po.
Kvalitu díla prosím nehodnoťte jedná se opravdu jen o "pokusné" dílko, které jsem využil jen a pouze pro učení.

v první části obrázku obří krakeláž způsobená přepětím plátna, kdy se jednotlivá vlákna rozlezla. v druhé části pak proražení na dvou místech.

Dole pak celý obraz nažehlený na novém plátně a větší díru v detailu, tak jak vypadá teď. Hranky "trhu" byly začištěny a čekají na vytmelení a retušování (které doporučuji provádět vždy vodou ředitelnými barvami!)

Celý postup předpokládám dám sem za několik týdnů.

turtleoverhead: Nevím, jak velké zkušenosti máš ohledně restaurování obrazů ale doufám, že jsem tě již alespoň částečně přesvědčil, že to není nesmysl.🙂

Vše je vratné. Včetně toho, že je možné odlepit dublovací plátno. Jediný nevratný proces je samozřejmě začištění roztřepených vláken.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#36 29. 5. 2012, 23:17

Tak či onak, na doposud neurčeném "holanďanovi" bych laicko - restaurátorské kejkle nezkoušel... Raději vrazit do folie, vypumpovat vzduch a uložit do temného chladného, nikoliv však mrazivého koutu😉
Na Aukru je dobitých mrzáčků od všelijakých nounejmů na restaurátorské pokusy dost a za pár šupek...

Profilový obrázek
Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

#37 30. 5. 2012, 09:59

Ti lidé ale nebyli bezejmenní. Neměl byste je takhle urážet.

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Profilový obrázek
INFinity

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2012

#38 30. 5. 2012, 14:38

Wjem: viděl jste ten obraz?🙂 Opravdu žádná škoda, kdyby něco a navíc to dopadlo (alespoň zatím) dobře🙂

Profilový obrázek
INFinity

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2012

#39 30. 5. 2012, 16:16

a koupený byl za nějakých 5 eur🙂 takže vážně žádné zázraky bych tam nečekal :-)

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#40 31. 5. 2012, 05:40
Ti lidé ale nebyli bezejmenní. Neměl byste je takhle urážet.

A má se jim snad klanět? To už bych se dalo rovnou rozplývat nad gypsovými trpaslíky stejně jako nad Rodinem či Myslbekem...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.