Vážení a milé, trochu se zpožděním jsem zaregistroval tuhle debatu. Kalvodův obraz, který je (či měl být) jejím předmětem, si dovoluji považovat za jeho dílo, nikoli za přemalbu Berghauera. Má to odlišnou kompozici, obraz je postavený po horizontálách, celek je klidný, nevzrušivý, upřímně řečeno nudný. Dělal ho člověk s velkou profesí a udělal ho profesorsky: břízy v houfu na břehu jezera nebo rybníka. Berghauer byl naturelem romantik s velkým smyslem pro dobrodružství, četl kovbojky a indiánky, znal nazpaměť Homéra (myslím v originále), protože ho fascinovalo napětí antického světa mytologií promíchaných s historií, jeden čas vážně přemýšlel o odchodu do Ameriky, kam ho lákala skupina českých emigrantů mormonů, pro které dělal několik velkých pláten z výjevy dobývání Západu, jeho největší obraz, který má 220x370cm je značně dramatický výjev z bitvy husitů u Domažlic, atd. atd. - chci tím říct, že přemýšlel, uvažoval a díval se jinak, byl mnohem explozivnější, neurotičtější, dynamičtější. Jiný je způsob malování vody a vodního zrcadlení, úplně jinak má zachycované světlo a světelné odrazy (velmi dobře je to patrné na tom, jak je namalovaná prašná, vyschlá a od slunce rozpálená cesta kolem skupiny břízek na jednom z uvedených pláten. V době, kdy vznikaly tyhle obrazy, mu bylo kolem třiceti a u malování se rozhodně nechtěl nudit. To přišlo až později, kdy musel kvůli obživě malovat desítky krojovaných Hanaček, na které měl šablonu a podmalovával mu je jeho syn, můj otec. Poválečné obrazy už jsou mnohem uhlazenější (i tráva na nich roste šikmo, jak v debatě kdosi zdůraznil při líčení Kalvodových kvalit) a stále víc jsou na nich patrné nedostatky v proporcionalitě a perspektivě. Ty měly svůj objektivní důvod, což není podstatné, protože chyby tam prostě jsou. A taky nechal hodně obrazů nepodepsaných, což byla jeho další chyba, jenže jemu na tom příliš nezáleželo. Čistě soukromě si myslím, že dost z nich má dneska signaturu Krasický, ale Kalvoda asi ne. Tož tak. Jinak samozřejmě neomalenost kšeftařů nezná mezí: na Aukru nabízí člověk s nickem galerie5 cosi, co nazval Žně, jako Berghauerův originál. Je to "signované" G.B., monogramem - napsal jsem mu, zda může potvrdit, že jde o originál, protože děda se raději nepodepsal než aby udělal monogram, a odpověděl mně, že mu originalitu potvrdil dopisem malířův vnuk - jak jsem pochopil, tedy já. Zkopíroval několik vytržených vět z jedné debaty, která proběhla právě zde, na sberatel.com, a vydával to za moje osvědčení pravosti jeho šmejdu. To už není nedostatek soudnosti, spíš nedostatek mozkové hmoty. Srdečně Břetislav Horyna

Pane Horyna, jste sice příbuzný, ale plantáte tu "tri na pet" jak říkají Slováci, horizontály, suchá cesta atd... je komické, co vyplodí fantazie.Berghauer maloval mnoho obrazů v poklidném duchu, obrazy venkova a klidu letního odpoledne.V jisté době byly obrazy trochu rozervané, ale tento obraz, o kterém mluvíme zde z toho období není.Mám i ty obrazy o kterých je zde řeč. Tři obrazy podepsané Krasický, které jsou podepsané jako Berghauer jsou jen portréty a jsou povětšinou zcela jiné kvality a podpis Krasický je z 99 procent většinou orginál Krasického.Jen přikládám pro info Berghauerův obraz, který naprosto vyvrací vaše smyšlenky
podpis zde:

tady máte ( mám ještě několik obrazů Berghauera přesně v duchu obrazu co je v aukci předmetem sporu) obrazy v jasných horizontálách - tedy opak podstyty vašeho tvrzení:

Navrátil je kdo? Lituji toho pána neznám.Nedáte pokoj, to už je v lidské povaze, neumím, nevím, tak popichuju a kopu do hraček.Jen jsem tu dal obrazy Berghauera.A zase urážky a popichiování.Takže nemá cenu nikomu nic sdělovat. Obraz, co je vystaven v aukci mám mám ve fotkách z roku 2010, kdy jsem koupil sbírku obrazů sběratele z Brna.Mezi obrazy bylo 28 obrazů Berghauera (po válce Horyny- jiný Horyna akad. malíř, maloval na Bydžovsku) a 40 obrazů Jana Solověva.Takže nezbývá, abych měl od volů pokoj, nevratně vše smazat a mazat odtud, jako by mi hořela koudel u prdele.Ještě dnes jsem se pro jistotu na obraz díval.Jste tady partička jak do mariáše.Vaše škoda.

Tak vidím, že je nás víc😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.