za komančů jsi mohl volit jen jednu stranu, teď můžeš volit jen zloděje a prospěcháře ... čili skoro nic se nezměnilo, němáš žádný výběr ...

Demokracie v Řecku byla postavena na práci otroků.
"Otroci představovali v athénské společnosti všudypřítomné pracovní síly a odhaduje se, že tvořili až třetinu athénské populace. Jejich životní standard nemusel být nutně špatný, neboť jejich pán jim mohl přiznat právo vést vlastní živnost. Jinak byli ovšem otroci naprosto bezprávní. V případě jejich propuštění na svobodu obdrželi titul usedlých cizinců a postrádali proto politická práva." dle Wiki. Těžko se dohledat pravdy, četl jsem i o jiném poměru 2 otroci na jednoho svobodného občana a o životních podmínkách otroků v dolech ani nemluvě.
Svobodné volby jsou, ale strany neplní své programy. Je to stejné jako kdybych zde prodával Au dukát za pevnou cenu a kupci bych po zaplacení poslal pozlacenou kopii a ještě bych byl uražen, že se mu to nelíbí.

to Kacuro; aj teraz volíš povačšine komančov ,ale sú rozlezení po všetkých stranách.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

najlepsie spravit to co urobil Napoleon vtrhut do parlementu a vyhnat ich...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Sokrates byl známý tím, že všechno dokázal krásně a zdánlivě logicky okecat, aniž by nabídl nějaké řešení.😁
Byl třeba Perikles zločinec? Athénská demokracie skončila z jiných příčin, pokaždé násilně a nejhorší represe zažili občané za oligarchie nastolené Spartou..
A mimochodem, krize EU se v mnoha věcech podobá spíše úpadku římského impéria.
Jinak když už jsme u toho Sokrata:
Staří Řekové věděli, že si Sokrates velmi váží znalostí. Jednoho dne ho potkal
jeden známý a povídá:
"Jestlipak víš, Sokrate, co jsem se zrovna dozvěděl o tvém příteli?"
"Počkej chvilku," odpověděl Sokrates. "Než mi cokoli řekneš, rád bych tě
podrobil zkoušce. Říká se jí zkouška tří sít."
"Tří sít?"
"Přesně tak," pokračoval Sokrates. "Než mi začneš vyprávět o mém příteli, možná
bude dobré na chvilku zkusit prosít to, co mi řekneš. První síto se jmenuje
Pravda. Máš naprostou jistotu, že to, co mi chceš říct, je pravda?"
"Ne," odpověděl ten člověk, "vlastně jsem to jenom slyšel a..."
"Dobře," řekl Sokrates. "Takže ty opravdu nevíš, jestli je to pravda nebo není.
Teď vyzkoušejme druhé síto, síto se jmenuje Dobro. Chceš mi o mém příteli říct
něco dobrého?"
"Ne, naopak..."
"Takže," pokračoval Sokrates, "chceš mi o něm říct něco špatného a nejsi si
jist, jestli je to pravda. Ale pořád ještě můžeš zkouškou projít, protože zbývá
ještě jedno síto. Jmenuje se Užitečnost. Je mi to co mi chceš o mém příteli
říct užitečné?"
"Ne, moc ne."
"Dobrá," uzavřel Sokrates, "to co mi chceš říct není ani pravdivém, ani dobré,
dokonce ani užitečné, tak proč bys mi to měl vyprávět?"
To je důvod, proč byl Sokrates velký filosof a všichni si ho vážili.
A taky to vysvětluje, proč nikdy nepřišel na to, že mu jeho nejlepší přítel
šoustá ženu.
:lol:

taho napsal/a:
Demokracie v Řecku byla postavena na práci otroků.
"Otroci představovali v athénské společnosti všudypřítomné pracovní síly a odhaduje se, že tvořili až třetinu athénské populace. Jejich životní standard nemusel být nutně špatný, neboť jejich pán jim mohl přiznat právo vést vlastní živnost. Jinak byli ovšem otroci naprosto bezprávní. V případě jejich propuštění na svobodu obdrželi titul usedlých cizinců a postrádali proto politická práva." dle Wiki. Těžko se dohledat pravdy, četl jsem i o jiném poměru 2 otroci na jednoho svobodného občana a o životních podmínkách otroků v dolech ani nemluvě.
O počtu otroků v řeckých městských státech se vedou spory, ale ta čísla se nemusí vylučovat, pokud se svobodným občanem myslí jen muži s právem volit. Podmínky otroků v stříbrných dolech, kde byla průměrná životnost několik měsíců se naprosto nedaly srovnávat s běžnými podmínkami "domácích" otroků. Také není pravda, že by byli naprosto bezprávní, narozdíl od republikánského Říma nemohli být zabiti ani svým vlastním pánem, pokud to udělal, šel před soud (byť trest byla zpravidla jen pokuta).
Problém je, že pokud při takovém jednání politických stran budeme jen diskutovat, místo aby se přistoupilo k masovým demonstracím, generální stávce, občanské neposlušnosti, nejenže to nebude lepší, ale politici budou mít dojem, že si mohou dovolit naprosto všechno a nikdo slušný už ani do politiky nepůjde.

Pokiaľ sa budeme ešte chvílu venovat demokracii v starovekých Aténach , dovolím si krátky prierez ; Pojem demokracie v Aténach zahŕňal skutočnosť, ktorá sa značne odlišovala od nášho chápania tohto slova. Demokracia má široký záber. Aténska demokracia sa vzťahovala na oveľa širší okruh ľudí ako demokracia dnešných systémov, pokiaľ ide o reálne právomoci jej predstaviteľov a ich účasti na záležitostiach štátu. Slovo, znamenajúce "vládu ľudu", sa objavilo u Aischyla a Herodota. Definovalo zvrchovanú autoritu občanov, ktorá sa uplatňovala vo všetkých oblastiach, keďže oddeľovanie právomocí neexistovalo.
Ženy, cudzinci (prisťahovalci) a otroci sa nezúčastňovali na chode verejných záležitostí. Len plnoletí jedinci mužského pohlavia, narodení v Aténach, mali právo a povinnosť venovať určitú časť svojho času verejným veciam. Demokracia, výsadná záležitosť menšiny, nepodporovala kult štátu. Vyjadrovala ideál humanizmu v originálnej forme, keď občan nebol predmetom, pasívnym divákom ani profesionálnym politikom, ale uvedomelo sa stával majstrom politického života, rešpektujúcim zákon.
Problém našej spoločnosti je ,že naši tzv. zvrchovaný občania - poslanci, ministri
vôbec nerešpektujú povačšine zákon 😞 preto vox populi nemá istotu v ničom ,ale žiaľ nemôže to riešiť sposobom používaným v Antike.😉

Po dvadsiatichtroch rokoch
Predsedovia demokratických politických strán stoja na tribúne pred státisícami zhromaždenými občanmi a z plného hrdla sa smejú.
"Vy ste to brali vážne, že tu bude demokracia a spravodlivosť? Že láska a pravda zvíťazia? Chachacha! Vy ste vážne verili tomu, že sa za pár rokov budeme mať ako v Rakúsku? Že sa všetkým platy 20 krát zvýšia? To snáď nie? Chachachacha! Naozaj ste si mysleli, že do funkcií prídu odborníci? Že zahraničný kapitál nám bude pomáhať a nie nás žmýkať? Je to možné? Chachachachacha! Vás nenapadlo, že mzda za odvedenú prácu nemusí byť samozrejmosťou, že banky namiesto zhodnotenie vašich vkladou ich môžu znehodnotiť, že kríza nás neminie? Demokracia, pravda, spravodlivosť - ľudí, veď to boli len také Vtákoviny!
Pozrite sa - tamto je skrytá kamera! "😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.