Pánové, neplést si nacionalismus a fašismus 👿 Jedno vychází z druhého, ale jakožto demokraticky smýšlející člověk se s fašisty odmítám bavit
(stačí, že jsem jednoho takového Slováka měl dva roky jako šéfa na praxi - párkrát jsem měl co dělat, abych mu za ty jeho názory nerozbil hubu)
Já sám pocházím z Těšínska, kde byly vždycky jisté národnostní třenice, které vyvrcholily v říjnu 1938 odstoupením Těšínska Polsku. Jak se Poláci chovali nemělo obdoby a skutečně si terorem nezadali s Henleinovci. Češi byli hromadně vyháněni nebo zatýkáni.
V roce 1945 se pro změnu zase plánovalo vysídlení Poláků. Měli dopadnout stejně jako Němci. Ale vzhledem k tomu, že vysídlení polského obyvatelstva z Těšínska nebylo vůbec v programu jednání, vyšumělo to nakonec do ztracena.
Dneska je situace relativně klidná i když znám pár nacionalistů co usínají s hlavou k Varšavě. A stejně tak se vždycky najde pár blbců, co likvidují polské nápisy. Obecně ale Češi a Poláci spolu vycházejí dobře.
Když za naší rodinou přijel jeden známý z jihu Slovenska, strašně se divil, jak to tady může fungovat. Holt Češi a Poláci vs Slováci a Maďaři - to je velký rozdíl.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

nemyslim si ze madari a slovaci na juhu by mali problemy... to vsetko robia len politici je to v ludoch.
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

babygulka: Neznám tamní poměry, ale dvojjazyčné nápisy se na jižním Slovensku neobjevují, ne? Krom toho například u nás mají na polských školách češtinu jako povinný předmět. Kdežto na českých školách není polština ani jako volitelný předmět - což je dle mého názoru chyba.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jan322 napsal/a:
Pánové, neplést si nacionalismus a fašismus 👿 Jedno vychází z druhého, ale jakožto demokraticky smýšlející člověk se s fašisty odmítám bavit.
Plně s Vámi souhlasím, ale bohužel z historie je známo hodně případů. kdy byla pomyslná hranice mezi zdravým a nezdravým nacionalismem tak blízko, že nebyl problém zdravý nacionalismus pokřivit a dostat ho na druhou stranu.
K zamezení těchto případů by měla sloužit také tato svobodná doba, kdy lidé mohou cestovat a poznávat život jiných národů. Pak padají všechny předsudky.
Když jsme žili za ostnatým drátem a denodenně poslouchali nenávistnou rétoriku sdělovacích prostředků, pak to muselo v nás, alespoň podvědomně, něco zanechat
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

"zdravý" nacionalismus = vlastenectví - člověk je hrdý na svůj národ a nezapomíná na své kořeny, ale nedívá se kvůli tomu na příslušníky jiných národů skrz prsty
"nezdravý" nacionalismus se naopak vyznačuje vymezováním vůči okolnímu světu, pohrdáním nebo až nenávistí k jiným národům.. typické je svádění všech problémů vůči vnějšímu i vnitřnímu nepříteli
Nacismus je "nezdravý" nacionalismus v extrémní podobě, kde je vše podrřizováno rasovému hledisku
Fašismus je spíše způsob vládnutí a uspořádání státu než ideologie. Jde o autoritářský režim, založen na korporativismu, jednotě společnosti a vedení jedním člověkem, který má de facto pravomoci diktátora. Fašismus tedy nutně nemusí mít s nacismem nic společného, v praxi ale byly fašistické režimy minimálně "nezdravě" nacionalistické.

Jinak ke Schwarzenbergovi - pokládám ho ze všech za nejméně vhodného kandidáta za prezidenta. Proč? Narozdíl od jiných lidí mi nevadí navrácení majetku, i když to bylo díky vyjímce (byl zabaven před rokem 1948 ), tedy jakákoli vyjímka ze zákona mi sice vadí, ale Schwarzenbergové narozdíl od jiných rodů, kterým je teď vracen majetek (Walderode apod.) nebyli nacisty, dokonce někteří z nich se pokládali za Čechy.
Bohužel člověk, který působí ve funkci předsedy své strany jako loutka, zatímco o všem rozhoduje Kalousek, ve mě důvěru nevzbuzuje.
Obhajování gruzínských vrahů stovek civilistů v Osetii při bombardování ve mě vzbuzuje dokonce naprostý odpor a po uvážení, že Karel Schwarzenberg předtím podpořil uznání samostatného Kosova (přestože věděl, že v jeho vládě sedí zločinci, drogoví dealeři a obchodníci s orgány, kteří se podíleli na genocidě jiných národů), si myslím, že je pokrytec, který si naprosto nevidí do úst. Jeho uvažování je jednoznačné, USA = dobré (ať už porušují mezinárodní i své zákony jak chtějí a mají za spojence islamistické státy), Rusko = špatné (a z toho pak vše vyplývá (Srbové = nepřátelé USA a spojenci Ruska = špatné, Gruzínci = nepřátelé Ruska = dobré).
A v neposlední řadě, člověk který si získává popularitu (zvláště u lidí mladšího věku mdlé inteligence) tzv. lidovou mluvou a přitom usne naprosto všude (viz ostuda na mezinárodním bezpečnostním fóru), je pro funkci prezidenta naprosto nevhodný.
Abych předešel aspoň některým očekávatelným reakcím, tak: nestýská se mi po starém režimu, nemyslím si že Rusko je super a komunisty jsem nikdy nevoli a volit nebudu🙂

Takto zjednodušeně nejdou jeho názory posuzovat, to se naprosto nezakládá na pravdě. Například mnohem vyhraněnější postoj proti Rusku měl Havel a myslím, že právem.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tenzor napsal/a:
A v neposlední řadě, člověk který si získává popularitu (zvláště u lidí mladšího věku mdlé inteligence) tzv. lidovou mluvou...........
A tato věta je pak úplně pod čarou.

Prišla Araňa na poštu po sociálku a zistí, že peniaze neprišli. Rozčúli sa:
- Ta to čo še stalo? Gadžove prestali robiť?
:D
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Dvaja cigáni sa bavia
- Prečo nám hovoria menšina?
- Lebo väčšina je v base.
:D
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.