taho napsal/a:
USA je stát a EU je slepenec.
Furt lepší slepenec jak diktatura, železná opona nebo neustálé pohraniční nepokoje. Slepenec byla tuhle Jugoslávie (a jak to dopadlo), SSSR (jak to dopadlo a jak má car snahu o obnovu) a Čína (až tam to začne dopadat, to bude taky zajímavý). Slepence mají tu vlastnost, že celku dominuje jeden. EU tuto vlastnost postrádá, to je spíš takové OSN v menším.
Kdyby se €ura tiskly tak nekontrolovaně jak to mnozí presentují, nebude Řecko (a jiné) tak v prdeli jak je teď. Na druhou stranu je jasné, že se to celé ještě musí dovypilovat. Ostatně, není (nebyla) Kalifornie taky před bankrotem?
jano7B9 napsal/a:
nemoze hociktory stat vystupit z USA?
No, to by bylo zajímavé. Anebo Mexiko, Argentina, Brazílie a další.

jano7B9 napsal/a:
nestalo ? tak pojem obcianska vojna alebo juh proti severu ti asi nic nehovori...
mas pravdu hovori mi to! ale ja som mal na mysli terajsiu dobu a nie 19. storocie
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Ja v podstate tiež nerozumiem, čo majú naši susedia stále proti euru. Ako sledujem vašu ekonomiku a politiku tak mi vôbec nie je jasné v čom máte proti euru výhodu. Ekonomiku máte aj tak komplet na euro naviazanú.Keď pôjde do kelu euro tak pôjde do kelu aj koruna. S tým bohužiaľ nič neurobíte.

akekolvek diskusie ohladne EU a eura ma v podstate nezaujimaju,
nieso zastancom ani odporcom.
prijatie eura ma ale nijako neobmedzilo, prave naopak.
jeho existencia, a denne pouzivanie, mi pride ovela vyhodnejsie oproti nasej byvalej korune. zatial nevidim ani jednu nevyhodu.
jacisin76@yahoo.com

Pavel_III napsal/a:
Furt lepší slepenec jak diktatura, železná opona nebo neustálé pohraniční nepokoje. Slepenec byla tuhle Jugoslávie (a jak to dopadlo), SSSR (jak to dopadlo a jak má car snahu o obnovu) a Čína (až tam to začne dopadat, to bude taky zajímavý).
...
Doporučuju nastudovat si dějiny Ruska a Číny. Rusko na počítku 1. světové války už delší dobu zahrnovalo v podstatě stejná území jako později SSSR plus nějaká další (Finsko, část Polska). Čína s různými přestávkami ovládala většinu nynějšího území plus některá další už pár století. Takže šlo asi o takové slepence jako Římská říše, tj. tohle označení je stejně jako srovnání s Jugoslávií, kde šlo o vznik jednoho státu díky dohodě několika národů, naprosto nesmyslné.
A EU je ještě něco úplně jiného než Jugoslávie nebo USA. Jde o postupně budovaný a transormující se útvar, kde je více mocenských center (ať už v rovině vlády jednotlivých států vs. vrcholná evropská byrokracie nebo v rovině členských států, kde máme dva nejsilnější státy, Německo a Francii, jeden silný rebelský - Velkou Británii a spoustu druhořadých států jako jsme my i třetiřadých jako třeba Rumunsko). Nemyslím si že něco takového mělo v dějinách obdobu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.