Tony-KK
Vtipálku. :-) Tim (ta tibetská doga) s náma žil 12 let. Za ty roky nejen chovu, ale i výstav, návštěv mnoha jiných chovů atd. už něco o životě s tibetskými dogami opravdu vím. :-)) A je mi podivné, že mi radí někdo, kdo tibetskou dogu nepozná: "...ak je toto opravdu tibetský mastif..." :-)))
Pro ostatní - není to vůbec tak hrozné, jak Tony píše. Zdá se mi to jako strašení. KAŽDÝ pes se dá zkazit nebo naopak výborně socializovat. Je to vždy věc pána. Nemá smysl, abych tu psal knihu o chovu psů - to by asi nikoho nezajímalo a je to server sběratelský, nikoliv kynologický. Jen podotýkám, že platí, co jsem psal výše - není to pes pro začátečníky. Je mimořádně samostatný. Nepřemluvíte ho násilím. Nekoupíte si ho. Musíte dlouhodobě získat jeho důvěru. Nebezpečný není - je velká spousta nebezpečnějších plemen. Pokud mu vlezete na pozemek bez doprovodu majitele, zachová se logicky jako hlídač.
Pro zájemce doporučuji návštěvu Holandska. Zde je velké množství těchto psů výborně socializováno. Problémy tu s nimi nejsou. Není proč, pokud socializovat umíte. Případné bližší rady po mailu. Rozhodně jim nezůstaly nějaké "negatovní vlastnosti" - pokud je nějak speciálně neposilujete.

Ja rozdeluji psy na vychovane a na ty, co stekaji. Mel jsem to "stesti", ze jsem nekolik let zil v Praze na Zizkove. Panove, snad mi prominete nalesujici slovo - nejzasranejsi cast Prahy a mozna i jakehokoliv jineho mesta v CR. Zvlast nektere casti Zizkova. I kdyz za tech par let zacala (mensi) cast lidi po svych psech uklizet, porad to byl poradny adrenalin jit ulicemi po setmeni. Ale nejlepsi bylo leto - kdyz trochu zaprselo a pak slunce romanticky rozesvetlilo a prohralo sede ulice ctvrti, zacalo peklo - miliony polovyschlych louzicek psich chc*nek se zacalo vyparovat. To byl smrad! A jak to uplne vyschlo, tak vitr bral rozdrolene psi extrementy a ten prach poletoval v ulicich a usazoval se v dychacich cestach nadavajicich nepejskaru, kteri ho vraceli zpet do obehu ve svych plivancich. Zuzo🙂 V nasem baraku bylo 26 bytu a snad tam celkem zilo okolo 20 psu.
Ale aby to nevyznelo, ze nemam rad psy - naopak, jsou super. Jen ti majitele me stvali🙂 A ti vsichni vasi jsou parada.

Což mi připomnělo jak jsme (teda ne já, ale firma) opravovali jeden takový malý pavlačáček (2 patra, dvůr). Na dvoře byl, teda býval, trávník, ale ve skutečnosti tam bylo hovno vedle hovna. Psí hovna. (Ale v Praze na Kajetánce to bylo lepší. Tam, v důstojnickém pavilonu, bylo v místnosti vpravo při vchodě taky hovno vedle hovna, ovšem lidské - kurva, to jsem nepochopil! Okolo byl velký park, kdyby nic jiného, a voni serou v baráku na zem! Inu, Praha kulturní.)

To Filozof. V prvom rade sa teda ospravedlňujem ak som použil nesprávnu formuláciu. Nikoho som nechcel strašiť ani poučovať. Ak som použil slovo, že to plemeno je primitívne, tak len preto, že takto opisuje literatúra spomínané rasy psov. Dúfam, že si si to špatne nevyložil. V žiadnom prípade sa to netýka Tvojej osoby ani Tvojich chovateľských znalostí. Je pravda, že niekedy z banálnych a nie dobre pochopených príspevkov tu na fóre vznikajú roztržky medzi niektorými užívateľmi, ktoré občas zachádzajú do osobných invektív a potom sa to rieši mazaním príspevkov, či zablokovaním užívateľa. A napokon mám 54 rokov. Je to dosť na to aby som si uvedomil niektoré skutočnosti aj hranice jednania s ostatnými členmi toho fóra. Zrejme som ostal v tomto prípade za naivného dvadsaťpäť ročného Janka, ktorý mentoruje a rozdáva rozumy. Možno si to niekedy zaslúžim.
Na druhej strane bývam v baráku a psov sme chovali od môjho detstva. Chováme aj teraz dve fenky, ktoré by som nazval staré dámy. Bohužiaľ, jedna začína hluchnúť. V blízkej rodine mám chovateľskú stanicu, kde sú registrované nielen psy ale aj kone. No a ak niekto z rodiny potrebuje odbornú radu, môj švagor je doktor-veterinár tesne pred dôchodkom, ktorý by mohol napísať o svojich zážitkoch so zvieratami aj knihu. Pravda tibetského mastifa sme doma nikdy nechovali a Tvoje skúsenosti s ním Filozof, som vyššie uvedeným článkom nechcel ani len náznakom dehonestovať. Viac sa k tejto téme nebudem vracať. Je pravda, že sme v prvom rade na zberateľskom portáli a naše osobné spory v tejto oblasti tu nemusia nikoho zaujímať. ĎAKUJEM.

U Vas psi chodi nejspise na toaletu, ze ano. Pred cca rokem jsem byl kousek od Hodonina kvuli mincim za jednim clovekem - ten mel u baraku na malem dvorku vlcaka a musel jsem tam baletit jak Barysnikov abych do neceho neslapnul (nebylo to sice verejne prostranstvi ale princip stejny)😃 ...

Pražáci kakají doma, to co jsi viděl nasrali turisti z Moravy 😃 😉

Stajňa Formule 1 - Scuredia Ferrari pri svojej návšteve SR. zistila, že miestni rómski chlapci dokážu z auta odmontovať všetky 4 kolesá v extrémne krátkej dobe a to bez použitia špeciálneho náradia. Keďže závody sa dnes vyhrávajú v depe, dostal zvyšný tím mechanikov výpoveď a na ich miesto prijali partiu rómov zo Slovenska.
Pri prvej zástavke všetko prebehlo dokonale. Chlapci počas 3.5 sekundy vymenili všetky kolesá. Problém ale nastal potom, keď počas ďalších 10 sekúnd auto stihli prestriekať, premaľovať mu štartové čísla a predať stajni McLaren.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

turtleoverhead napsal/a:
Pražáci kakají doma, to co jsi viděl nasrali turisti z Moravy 😃 😉
I kdepak, to byli místní squateři. V patře, v rytířském sále, byla hromada bordelu (matrace, hadry, všechno možné) a v tom v pravé poledne skákaly a běhaly krysy nebo potkani. Podobně založené byly i kadibudky vedle pavilónu (asi to patřilo k parkovému vybavení Domu pionýrů, původně zámečku a ještě předtím klášteru, který nechal nemajitel bezdomovcema vypálit a je docela možné, že podobný úmysl měl i s přilehlým okolím, s parkem a pavilónem, aby to jako ruinu mohl nechat s klidem zbořit a za těžký prachy pozemkly střelit developerům. No, musím uznat, že to byl vskutku nezapomenutelný "estetický" zážitek!
U nás, teda doma, jsme tento problém nikdy neměli, páč maximálně jeden pes a větší zahrádka (pravidelně rytá!) to dost dobře neumožňují. Pravda, horší s kočkama, ty občas seró a chčijó, no hned bych to přetáhl pometlem! A só to cizí kočky, občas u nás pořádají sněm.😎
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.