Tony-KK
Ach jo. Jednak netuším, co Tě vede k tomu naznačovat, že by mohl vznikat spor. Ve snu mne to nenapadlo.
A druhak netuším, proč píšeš o věcech, kterým nerozumíš. Tibetská doga NEPATŘÍ mezi primitivní plemena. "Špicové a primitivní plemena" jsou úplně jiná skupina. Stačilo si otevřít třeba Wiki:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_psů#.C5.A0picov.C3.A9_a_tzv._plemena_primitivn.C3.AD
Čili - vůbec se nezlobím, spor nehrozí, jen Tě prosím, abys prostě nepsal věci, které objektivně nejsou pravda, a tím nemátl ostatní. S mojí osobou, Tvým věkem nebo veterinářem odvedle to nemá co dělat. Když už chceš něco komentovat, prostě si o tom nejprve zjisti alespoň to základní - platí obecně. Děkuji.

V Brne na nekterych ulicich ho uvidis 2x tak za 30 vterin v prumeru. Je fakt ze situace se s instalaci kosu zlepsila, ale na nektere lidi asi nic jineho nez represe nezabira.

Tak tomu tedy říkám diskuze o ho...🙂 ale jako brňák musím souhlasit s tenzorem - stupeň zaminovanosti zdejších chodníků je neskutečnej. A je to s podivem protože vidím opravdu hodně zodpovědných lidí, kteří nad pejskem konajícím potřebu nervózně žmoulají igeliťák připravený k použití.
Mám to štěstí, že můžu do práce chodit pěšky - no chodit, mám pocit, že spíš skáču panáka😃

ne nadarmo se říká, zasraná líšeň🙂
http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150218_135450_zahranicni_aha

Filozof, nechcem ďalej zbytočne rozvíjať tento spor a ostatným účastníkom sa ešte raz ospravedlňujem. Ak si preštuduješ anglickú mutáciu wikipédie, tak sa tam priamo dočítaš, že ...... ,,The Tibetan Mastiff is considered a primitive breed". Nechám tu odkazy i na ďalšie webové zahraničné stránky kde sa taktiež o tomto plemene píše ako ,,primitive dog breed", či ,,primitive guardian breed". Teda som si to nevycucal z prsta. Možno ak by bol Turtle ochotný to prečítať a potvrdiť, že aj preklad do českého jazyka tam znamená - primitívne plemeno alebo psia rasa. Samozrejme, že si tu môžeme vymieňať odkazy do nekonečna a k ničomu to nepovedie, akurát k našej osobnej averzii. Len chcem pripomenúť, že nemám vo zvyku trepať do vetra čo mi kedy napadne. Sú rôzne zdroje z ktorých sa dá čerpať. No niekedy je ťažké si tam vybrať pravdivé a relevantné informácie. Alebo si Filozof myslíš, že aj na týchto uvedených stránkach autori zavádzajú a klamú užívateľskú verejnosť? Ak to moderátorom pôjde na nervy, grofik alebo jano 7B9 môžu moje príspevky kľudne vymazať.
Odkaz na Wikipedia.com
Odkaz na dogtime.com
Odkaz na TibetanMastiffinfo.com

Tony-KK
Bóže, tak znova a pořádně i pro ty vzadu:
1) Jediné všeobecně oficiálně uznanené dělení psích plemen je FCI.
2) FCI dělí plemena do 10 skupin.
3) Trváš-li na angličtině, zde máš ofic. stránky FCI s dělením plemen:
http://www.fci.be/en/nomenclature/
4) Skupina 5 jsou "Špicové a PRIMITIVNÍ plemena", v angličtině "Spitz and primitive types".
Zde Tibetská doga NENÍ.
5) Skupina 2 jsou "Pinscher and Schnauzer - Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs" - nebo-li mj. molosoidní plemena, kde tibetská doga JE.
6) Závěr: Tibetská doga NEPATŘÍ mezi primitivní plemena.
Jasné?
Jakékoliv jiný výklad je pomýlený a zavádějící. Jakékoliv označení TD jako primitivního plemene je buď špatný překlad do češtiny nebo neznalost dělení FCI nebo čísi subjektivní popis, nemající s oficiálním dělením FCI nic společného. Takový ovšem není relevatní.
Je to totéž, jako označit Passat jako auto vyšší třídy. Někomu se to může zdát, někdo to tak může cítit a napsat třeba na wikipedii, ale s oficiálním dělením aut do tříd to nemá nic společného. Jsi-li si tohoto všeho vědom a přesto si subjektivně řadíš TD do "primitivních plemen", budiž - máš na to právo, jen upozorňuji, že setkáš-li se s kýmkoliv od psů, dojde k nedorozumění. Nic víc, nic míň. Pro mne za mne nazývej Mercedesa trabantem, mně je to fuk.
Ostatním se omlouvám za OT, možná jsem perfekcionista, ale nemám rád nepřesné, neúplné nebo zavádějící informace. Samozřejmě uznávám, že jak si TONY-KK řadí psi je jeho věc a asi to nikoho moc nezajímá.

Ne tak docela. USA ani Kanada nejsou členy FCI. (http://www.fci.be/en/members/)
A ty stránky jsou z USA.
Ale v Europě bych se FCi určitě držel.
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.