Tenzor, len pre zaujímavosť. Tí ,,samovražední" parašutisti existovali ako jednotky, ktoré označovali Fallschirmjäger. Určite vieš, že to boli nemeckí výsadkári. Práve oni napadli a z veľkej miery paralyzovali belgickú pevnosť Eben Emael 10. 5. 1940. Pevnosť, ktorá bola v Európe toho času považovaná za najmodernejšiu a nedobytnú.
Mám o tom zaujímavú knihu. Ale stačí aj google pre rýchlu informáciu, je tam toho dosť. Ak by bola I. ČSR napadnutá Nemeckom, myslíš, že by Wehrmacht nepočítal aj s takým riešením? Luftwaffe cvičila svojich výsadkárov od r. 1936. Samozrejme o výsledku toho konfliktu si nerobím ilúzie ani ja. A to aj v prípade zachovania prvej republiky a zapojenia Slovenska do jej obrany. Len mnohí z Vás zabúdajú na to, že v tomto prípade by Hitler jednoznačne nechal voľné ruky Maďarsku a Poľsku. Obrana ktorej časti ČSR by potom mala prioritu?

Eben-Emael nebyla tak dobre resena jako nase pevnosti (taky se stavela o par let driv) a o Titanicu se prohlasovalo ze je nepotopitelny... Priznam se take, ze nevim, jestli byla kryta jinymi pevnostmi, delostreleckymi sruby apod. jako v nasem pohranici a jaka byla pripravenost posadky k boji, spise ne a mizerna, jinak si nedokazu predstavit, jakym zazrakem by vysadkari prezili pristani a dostali se az k vratum, aniz by byli rozstrileni.
Jinak ti skveli vysadkari po Krete uz nebyli ve vetsi akci nasazeni, proc asi? Pro uspech je moment prekvapeni u vysadku naprosto zasadni.

no ja si osobne myslim ze ich brali uplne bezne. strieborne a zlate. islo im predsa o kov v akejkolvek forme🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Tenzor, na margo zapojenia nemeckých výsadkárov do ďalších veľkých akcií sa dá polemizovať, čo považuješ a v akom merítku za veľkú akciu. Historické anály tvrdia, že takéto masové nasadenie po Kréte zakázal Hitler. Nechcem byť obviňovaný z nejakej glorifikácie nemeckých špeciálnych jednotiek, lenže prečo majú nemeckí výsadkári dodnes takú popularitu? Dokonca je množstvo literatúry z prostredia mimo nemeckých autorov, ktorí sa o nich vyjadrujú s rešpektom. Odhliadnúc od ideológie, ktorej mnohí určite verili, je to v prvom rade ich vysoká profesionalita v tom čo robili všetci vojaci od nepamäti. A tým je ono vojenské umenie a špičkový výcvik. Pravdaže sa môžeme hádať donekonečna o ich úspechoch alebo nasadení. Každý to vidí svojou optikou. Môžem ešte uviesť zopár akcií po Kréte. Obsadenie a bitka o ostrovy Kos a Leros, akcie na východnom fronte v oblasti Smolenska, nasadenie v Normandii po vylodení spojencov, obrana pevnosti Brest vo Francúzsku, obrana Monte Cassina a Ortony v Taliansku a iné. Mnoho z týchto faktov sa dá nájsť okrem literatúry aj na nete. Bola by to pravda dlhá debata a ako som čítal posledné 3 stránky ... kecárny... dozadu, tak aj dosť iskrivá. Tak radšej skončím.

Ja myslim, ze zrovna moc nalezu tehdy nebylo a pokud neco nasli, tak to holt pretavili.. predstava vesnicana jak na trhu plati stribrnou minci kterou nikdo nezna ale stejne ji vezmou jako platidlo je tak naivni, az je usmevna.
A anticke umeni i mince samozrejme byly napodobovany, ale ve vetsi mire az v renesanci. A ne v tom smyslu, ze by se nejaky panovnik najednou rozhodl razit neco jako pohanske mince😉

Platidlo ako cena kovu , nakoniec bola to zvyklosť aj Keltov mince z iného osídlenia mali cenu kovu. Možno v ich prípade u mincí zo železa by bola cena = zlatej minci.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

ono by se dalo debatit donekonečna, ale je to trochu spamování v týhle sekci o mincích. už je mi to trapný, tak se omlouvám za spamy.
už nebudu vířit prach, i když bych rád zase odpověděl/oponoval na několik věcí.
Ona třeba jedna kumulativní nálož vyřadila celou posádku pevnosti, což Němci samozřejmě nechtěli prozrazovat, do českejch na zkoušku stříleli (a natáčeli to) jen klasickym dělostřelectvem.
Děkuji za diskuzi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.