Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#20221 5. 3. 2015, 12:21

O 2. světovou válku se sice vůbec nezajímám, ale když jste se o ní tady tak pěkně rozmluvili, neměl by někdo nějaké materiály nebo tip na literaturu o cvičném území SS na Neveklovsku (jižně od soutoku Sázavy a Vltavy)? O tom bych se chtěl dovědět co nejvíc, neboť právě zde mám své kořeny. Většina obyvatel byla nucena se odtud vystěhovat. Vím, že na tomto území byly SS-Hofy, různá letiště, dokonce i koncentrační tábory, které jinak v protektorátu nesměly být (proto bylo toto území uprostřed Čech bráno jako německý prostor mimo protektorát). Nějakou literaturu mám, ale spíše povrchnějšího rázu. Zajímaly by mě jak informace, tak fotografie, případně nějaké artefakty.😉

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#20222 5. 3. 2015, 12:27

Každý národ má v některých případech máslo na hlavě a pokud se jedná o závažnější činy, ty by měly být potrestány a spravedlivě historicky zmapovány, protože historie národa se nedá stavět na lžích a ospravedlňování nepravostí.
V českém prostředí je například háklivým tématem odsun německého obyvatelstva po 2. světové válce. Podle historicky doložitelných dokumentů se zde dělo mnoho nepravostí z řad českého obyvatelstva, které jsou částí české populace omlouvány. Je to správné? Podle mého názoru nikoli, protože vraždění téměř nevinných Němců pouze z důvodu příslušnosti k danému národu je zločinem. Jaký je pak rozdíl mezi Němcem, který vraždil české obyvatele a Čechem, který vraždil svévolně Němce? Podle mého názoru žádný. V obou případech se jednalo o lidskou spodinu, která využívala většinové nálady ke svému zisku. Známý je případ, kdy česká pakáž z mostu svrhla mladou Němku s kočárkem, ve které se nacházelo malé dítě. Ano, podle mého národu se jednalo o vraždu a ten, kdo se na tomto hrůzném činu podílel, byl zločinec. Bohužel jsem ale slyšel názor, že to byl pouze výsledek nálady, který se dá ospravedlnit, protože z toho malého dítěte by vyrostla nacistka, která by vraždila české obyvatelstvo. To je argumenatace za který se stydím!!!!!!!!!!

Ano já se na toto neslavné období dívám takto.

Proto nemohu pochopit názory některých slovenských občanů, kteří omlouvají skutečnosti Slovenského státu, který, se

1) Přihlásil se k nacistickému Německu.
2) Přijal zločinecké zákony na potlačování lidských práv svých židovských spoluobčanů.
3) Vyzbrojil regulérní armádu, která po boku vojáků nacistického Německa měla zabíjet vojáky bojujících proti nacistickému zlu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#20223 5. 3. 2015, 12:29
O 2. světovou válku se sice vůbec nezajímám, ale když jste se o ní tady tak pěkně rozmluvili, neměl by někdo nějaké materiály nebo tip na literaturu o cvičném území SS na Neveklovsku (jižně od soutoku Sázavy a Vltavy)? O tom bych se chtěl dovědět co nejvíc, neboť právě zde mám své kořeny. Většina obyvatel byla nucena se odtud vystěhovat. Vím, že na tomto území byly SS-Hofy, různá letiště, dokonce i koncentrační tábory, které jinak v protektorátu nesměly být (proto bylo toto území uprostřed Čech bráno jako německý prostor mimo protektorát). Nějakou literaturu mám, ale spíše povrchnějšího rázu. Zajímaly by mě jak informace, tak fotografie, případně nějaké artefakty.😉
Profilový obrázek
Romolo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2014

#20224 5. 3. 2015, 12:37

Ona si Země ví rady,jak vyřešit zbytečné násilné choutky.Stačí si vzpomenout na Řím, v 6. století a epidemii dýmějového moru,třeba.

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#20225 5. 3. 2015, 12:38

Evropa1 - taky scitany clovek a nechapes ze hitler nedal slovensku na vyber. Bud vznik slovenskeho statu pod ochranou nemecka , teda iny nazov pre protektorat, alebo jednoducho by bolo zo slovenska polsko a madarsko. Co na tom nechapes? Neviem.
Toho jasne vyplyva , ze na slovensku nemohol vladnut nikto iny, kto by mal opacny nazor ako hitler.

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#20226 5. 3. 2015, 12:38

Paul, díky, to vypadá dobře. Snad ji ještě mají.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#20227 5. 3. 2015, 12:45
Každý národ má v některých případech máslo na hlavě a pokud se jedná o závažnější činy, ty by měly být potrestány a spravedlivě historicky zmapovány, protože historie národa se nedá stavět na lžích a ospravedlňování nepravostí. V českém prostředí je například háklivým tématem odsun německého obyvatelstva po 2. světové válce. Podle historicky doložitelných dokumentů se zde dělo mnoho nepravostí z řad českého obyvatelstva, které jsou částí české populace omlouvány. Je to správné? Podle mého názoru nikoli, protože vraždění téměř nevinných Němců pouze z důvodu příslušnosti k danému národu je zločinem. Jaký je pak rozdíl mezi Němcem, který vraždil české obyvatele a Čechem, který vraždil svévolně Němce? Podle mého názoru žádný. V obou případech se jednalo o lidskou spodinu, která využívala většinové nálady ke svému zisku. Známý je případ, kdy česká pakáž z mostu svrhla mladou Němku s kočárkem, ve které se nacházelo malé dítě. Ano, podle mého národu se jednalo o vraždu a ten, kdo se na tomto hrůzném činu podílel, byl zločinec. Bohužel jsem ale slyšel názor, že to byl pouze výsledek nálady, který se dá ospravedlnit, protože z toho malého dítěte by vyrostla nacistka, která by vraždila české obyvatelstvo. To je argumenatace za který se stydím!!!!!!!!!! Ano já se na toto neslavné období dívám takto. ...

Nechtěl jsem se do této diskuze vůbec vměšovat, ale učiním tak alespoň malou poznámkou, kterou však patrně rýpnu do vosího hnízda. Když jsem na univerzitě chodil na přednášky z moderních dějin, upozorňoval nás vyučující právě na tuto skutečnost, že dokonce ani mnozí slovenští historici se na tuto problematiku nedívají objektivně, nechtějí přiznat slovenskou vinu a dokonce takový zkreslený náhled historie dál učí na slovenských školách ... To vypovídá za vše a zdejší diskuze je toho důkazem ...

Myslím si, že vyzrálost toho kterého národa se pozná právě podle toho, zda si přizná úspěchy, ale i NEÚSPĚCHY či PROHRY. Taková je prostě historie, nemusí se nám v ní něco líbit, ale měli bychom ji brát objektivně a bez předsudků. Pravda není nikdy černá ani bílá, je někde uprostřed ... A není v globálu důležité, jestli s tím Jožo nesouhlasil a dal se k partizánům, nebo Vlado sympatizoval s Němci a udával ukryté Židy ...

Úkolem dnešní historie není vyvracet jedno či druhé stanovisko a hledat argumenty pro ospravedlnění "pravdy", kterou si přejeme, ale pravdivě studovat a popisovat pohnutky, činy a jejich důsledky všech zúčastněných stran ...

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#20228 5. 3. 2015, 12:50

jano7B9 napsal/a:

Evropa1 - taky scitany clovek a nechapes ze hitler nedal slovensku na vyber. Bud vznik slovenskeho statu pod ochranou nemecka , teda iny nazov pre protektorat, alebo jednoducho by bolo zo slovenska polsko a madarsko. Co na tom nechapes? Neviem.
Toho jasne vyplyva , ze na slovensku nemohol vladnut nikto iny, kto by mal opacny nazor ako hitler.

Nikdo nemá právo si zachraňovat svojí kůži na úkor druhých a pokud se tak stane, lidé by tuto skutečnost měli odsoudit.

Ano byla těžká doba, ale již konečně pochopte, že část slovenské elity tuto skutečnost využila, protože jí byla po chutí. To nebylo proti jejich cítění!!!!!!!!!!!!

Nemá cenu se ale přít o možnostech, které doba nabízela. Mě jde pouze o Váš názor na tuto větu.

Vznikl Slovenský stát (je nepodstatné z jakého důvodu) a já jako Slovák se za tuto skutečnost za

A) stydím,

nebo za

B) mě nevadí, protože se vlastně nic špatného nestalo.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#20229 5. 3. 2015, 13:00

Kacuro a kde beries tu istotu ze zrovna teba ucili to spravne.
Pre teba to napisem po lopate - rozumny slovaci nespokojny s pomermy v slovenskom state vymysleli snp, nieco dokazali . cesi v protektorate dokazali prd. A to nehovorim o trapnom prazskom povstani .ked uz bolo po vojne...
Myslim ze je to napisane dost po lopate aby s tym suhlasil aj tvoj ucitel :-)

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#20230 5. 3. 2015, 13:10

jano7B9 napsal/a:

Kacuro a kde beries tu istotu ze zrovna teba ucili to spravne.
Pre teba to napisem po lopate - rozumny slovaci nespokojny s pomermy v slovenskom state vymysleli snp, nieco dokazali . cesi v protektorate dokazali prd. A to nehovorim o trapnom prazskom povstani .ked uz bolo po vojne...
Myslim ze je to napisane dost po lopate aby s tym suhlasil aj tvoj ucitel :-)

Pokud chcete argumentovat, pak alespoň na jisté úrovni.

SNP byl výmysl, jak se má slovenský národ očistit. Chvíli žilo, ale po příchodu německé armády se situace změnila zásadním způsobem. Bohužel povstání bylo politickým rozhodnutím, které mělo mnoho negativních náležitostí. Z tohoto důvodu musela sovětská armáda překročit Karpaty (za cenu ohromných lidských ztrát). Nebýt povstání, sovetská armáda mohla rozvinout své operace po polských rovinách. Takto se musela utápět v dlouhých bojích o každý kopec.
Pokud by bylo Slovensko okupováno cizí armádou, mohlo by si nechat o povstání pouze zdát. Proto nesměšujte možnosti s protektorátem.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.