Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#20291 7. 3. 2015, 15:45

elle, ale já ti zazlívám to "Y"!!😉

Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#20292 7. 3. 2015, 16:14

Ale no taaak.. pisu rychle a nekonroluju po sobe pravopis. Jde mi spis o sdeleni nez o cesky jazyk. Jinak z cestiny sem mel ve skole vzdycky za 1-2 :-) naopak z matrematiky to bylo vzdy horsi - za 3-4.. doted jsem rad ze sem z matiky prolez :-)

elle34 (zavináč) upcmail.cz

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#20293 7. 3. 2015, 17:13
Vznik Slovenskeho Statu chapu, tam opravdu nebyla jina sance, a nijak to doted slovakum nezazlyvam.. Na druhou stranu pronasedovani zidu nebo vyhaneni cechu Hlinkovymi Gardami bylo prachsprosty sinstvo :-)

Konecne nazor podla mojho gusta.
O tom prenasledovani zidov a vyhanani cechov by sa dalo co to popisat- dovod pricina dosledok...
Ako to vidia cesi co sa tu robilo v tej dobe?

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

#20294 8. 3. 2015, 08:44

Jenom něco od pamětníků, co jsem v průběhu let zaznamenal.
Můj strejda jako kluk žil před válkou v Bratislavě a vyhnání zažil. Nicméně na Slovensko a Slováky vzpomínal rád a občas jsme jeli do "Blavy" na výlet. A ukazoval nám, kde jako malí šarvanci řádili a jak si chodili hrát do ruiny hradu.
Můj kamarád, rozumně myslící Slovák a znalec historie, o období Slov. státu, vždy hovoří objektivně, ale má takovou zvláštní hrdost v hlase, když říká, že v té době byla slovenská koruna stejně tvrdá jako švýcarský frank.
Moji rodiče říkali, že v té době se hodně pašovalo z protektorátu na Slovensko a obráceně. Ze Slovenska žrádlo a cigarety, z protektorátu na Slovensko průmyslové zboží.
Já sám za sebe Slovákům odtrhnutí za zlé nemám, dělali co uměli. Každý národ musí bojovat o své přežití a Slováci na výběr moc neměli. Buďto mohli vyhlásit Slovenský stát a deklarovat se jako věrní spojenci Němců, anebo by část Slovenska šla do Maďarska a část do Generálního Gouvermentu.
Ono se to dnes dobře kecá o tom coby a jakby, ale já si vzpomínám kolik lidí u nás ještě nedávno lezlo s chutí bolševikům do zadní části těla a přitom nemuseli, a o život jim také nešlo.
Adalbert

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#20295 8. 3. 2015, 09:29
Jenom něco od pamětníků, co jsem v průběhu let zaznamenal. Můj strejda jako kluk žil před válkou v Bratislavě a vyhnání zažil. Nicméně na Slovensko a Slováky vzpomínal rád a občas jsme jeli do "Blavy" na výlet. A ukazoval nám, kde jako malí šarvanci řádili a jak si chodili hrát do ruiny hradu. Můj kamarád, rozumně myslící Slovák a znalec historie, o období Slov. státu, vždy hovoří objektivně, ale má takovou zvláštní hrdost v hlase, když říká, že v té době byla slovenská koruna stejně tvrdá jako švýcarský frank. Moji rodiče říkali, že v té době se hodně pašovalo z protektorátu na Slovensko a obráceně. Ze Slovenska žrádlo a cigarety, z protektorátu na Slovensko průmyslové zboží. Já sám za sebe Slovákům odtrhnutí za zlé nemám, dělali co uměli. Každý národ musí bojovat o své přežití a Slováci na výběr moc neměli. Buďto mohli vyhlásit Slovenský stát a deklarovat se jako věrní spojenci Němců, anebo by část Slovenska šla do Maďarska a část do Generálního Gouvermentu. ...

Zde nejde o odmítání celých národů, ale podstatné jsou činy konkrétních lidí, kteří mají svoje jména a příjmení. Každý člověk musí být hodnocet průzorem svých činů. Proto pak neobstojí Vaše teze, že se vlastně o nic nejednalo, protože někteří lidé pouze dělali, co v dané době uměli. Pokud budete znát dějinné úlohy některých lidí, pak na jejich rukou je krev. Tedy podle Vás si tito lidé nezaslouží historické zhodnocení s patříčnou nálepkou?
To se týká všech lidí, nehledě na národ, pohlaví, politické a náboženské smýšlení atd. Abychom neodcházeli z českého písečku, pak stejně musíme hodnotit i naše lidi. Doba za protektorátu byla také těžká, někteří lidé ji nepodlehli, jiní ano a například chodili udávat. Také máme říkat, že se vlastně nic nestalo, protože pouze dělali, co uměli a co jim doba dovolovala? Po válce docházelo k vysidlování Němců a při těchto odsunech se dělo mnoho nepravostí. I zde žili lidé, kteří by se k teroru nepropůjčili a druzí šli za karierou, bohatstvím a dopouštěli se i vražd. Také to zhodnotíme pouze slovy, taková byla doba?
Za mého mládí někteří lidé byli členy stb a udávali za pár drobných a pochybné výhody své kamarády. Také se na ně máme dívat se slovy, taková byla doba, oni se prostě snažili, jak uměli? To už opravdu zásady neplatí?
Pokud se vrátím na začátek mého zamyšlení, pak je dobré si také připomenout například varšavské povstání. Proč se obyvatelé Varšavy chovali podle naprosto jiného vzorce, než je ten Váš, který se snažíte ospravedlňovat? Pak bychom si také nemohli vážit našich legionářů, bojovníků za svobodu ve 2. světové válce atd. Tito lidé se také mohli chovat podle hesla, budu dělat pouze to, co mě doba dovolí a přizpůsobím se jí. Oni to ale neudělali a chovali se naprosto jinak a proto si jich já osobně vážím a to i z důvodu, že bych toho pravděpodobně nebyl schopen, ale alespoň jsem zaujal spravedlivé sebezhodnocení.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#20296 8. 3. 2015, 13:55

Evropa: pěkný příspěvek hodný zamyšlení

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#20297 8. 3. 2015, 15:44

Evropa: souhlasim s tenzorem

Ja mam bohuzel pocit, ze cesi a slovaci napriklad od polaku se dobe az extremne moc prizpusobuji. A je to cim dal tim horsi. Nedavno jsme tu meli komunismum a totalitu - uvedu jako priklad, je to cerstve a zazil jsem ho. 90 ci kolik procent lidi bylo ve strane. Po revoluci 90% lidi prohlasuje, ze byli proti. Ze ale nic nedelali, protoze meli rodiny. Z meho pohledu jsou tihle lide prakticky horsi nez ti opravdu zli. Zli jsou zli a vite, co od nich ocekavat. Ale ti "dobri" vas mohou kdykoliv bodnout do zat. Bojim se, ze kdyby se zase neco podelalo, tak tito lide se opet misto pomoci otoci zady, jen aby jejich deti mohly studovat a mely klidny zivot.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#20298 8. 3. 2015, 16:02
Evropa: souhlasim s tenzorem Ja mam bohuzel pocit, ze cesi a slovaci napriklad od polaku se dobe az extremne moc prizpusobuji. A je to cim dal tim horsi. Nedavno jsme tu meli komunismum a totalitu - uvedu jako priklad, je to cerstve a zazil jsem ho. 90 ci kolik procent lidi bylo ve strane. Po revoluci 90% lidi prohlasuje, ze byli proti. Ze ale nic nedelali, protoze meli rodiny. Z meho pohledu jsou tihle lide prakticky horsi nez ti opravdu zli. Zli jsou zli a vite, co od nich ocekavat. Ale ti "dobri" vas mohou kdykoliv bodnout do zat. Bojim se, ze kdyby se zase neco podelalo, tak tito lide se opet misto pomoci otoci zady, jen aby jejich deti mohly studovat a mely klidny zivot.

To jsi ale několikanásobně nadsadil! Viz zde: http://www.totalita.cz/vysvetlivky/s_ksc_clen_01.php

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#20299 8. 3. 2015, 16:40

Drviva vacsina ludi by aj dnes mala radsej socialne istoty, pracu , byt atd ako nejaku moznost vycestovat do ameriky, alebo mat banany... Pre bezneho cloveka mal nas komunizmus, teda socializmus viac vyhod ako nevyhod. To nikto nikdy nepoprie :-)

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
janicek

Uživatel

Zaregistrován:
25. 3. 2009

#20300 8. 3. 2015, 16:45

už prešlo štvrť storočie od zmeny režimu a nový súčastný režim "že vraj demokracia" priniesol veľa pozitívnych vecí, ale omnoho viac negatív... všetko má svoje plusy a mínusy. Ja som toho názoru, že zo všetkého si máme vybrať len to dobré a zo zlého sa poučiť. Najhoršie v každom režime je to, že tí zlí sa dostanú do vedúcich funkcií, k moci - sú proste priebojnejší a idú za svojím cieľom

Evropa1 pekne napísal Každý člověk musí být hodnocet průzorem svých činů. Tak neháčme všetkých ľudí do jedného vreca. Ono zatože bol niekto strane ešte neznamená, že bol "masový vrah", mnohí tam boli s presvedčenia a hlavne mnoho dobrých vecí sa vykonalo, postavilo, vymyslelo a t.ď. - súdiť dobu a ľudí len za negatíva je dosť nespravodlivé.

Tovy ľudia rezignovali, zapneš telku a tam samé vraždy, podvody, vojny, kauzy a... ...ľudia sa naháňajú v práci, po akciových nákupoch ....stres no a sú toho obrazom a s mladými je to ešte horšie.
Myslíte, že keď mladý počúvajú toto https://www.youtube.com/watch?v=Dr5_hTVNM6c je to od 18+, že s nich vyrastie niečo normálne??

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.