Tady něco o jiných bombardování: https://blanensky.denik.cz/z-regionu/brno-bombardovani-duben-1945.html
napsal/a:
Pro Brňany nešlo o první bombardování. Peklo v Brně začalo už na podzim roku 1944, kdy lidi potrápily americké nálety. První sovětský nálet pak přišel v neděli 8. dubna 1945. „Osmý duben byl takovým začátkem, pak už Sověti bombardovali prakticky kontinuálně. Zatímco Američané se na podzim soustřeďovali na zničení průmyslu v Brně, cílili na velké fabriky či hlavní nádraží, sovětští letci měli za úkol na jaře zničit infrastrukturu města," popsal rozdíly historik Petr Vachůt z Muzea města Brna.
O pár dní později, dvanáctého dubna, při dalším náletu bomba zasáhla třeba šalinu plnou lidí. V zasaženém voze byl také Brňan Jan Hanuš. Tehdy šestnáctiletého gymnazistu ten osudný den vzal otec s sebou do města. Šalina se stěnami obloženými dřevem byla právě v brněnské Joštově ulici, když na ni dopadla bomba. „Byla téměř plně obsazená, jely v ní i matky s dětmi. Když jsme s otcem nastupovali, já šel první, díky čemuž jsem se dostal zhruba do středu vozu. Otec stál mezi mnou a nástupní plošinou. Bomba dopadla k zadní plošině. Z úmrtního listu jsem se pak dozvěděl, že otec měl mnohem víc zranění než já. Myslím, že mě svým tělem zachránil," vyprávěl před časem Hanuš pro seriál Brněnského deníku Rovnost Pamatuji války.
Čekám nějaké připomínky na téma "barbaři z Rudé armády".😉

Paul napsal/a:
Altmann reagoval na Vás Pavel_III, nikoliv já... Není to už přehnané? Nebo si na vás zasedl i Pavel III ???
Nebo si nás pletete?
to bude diagnóza, viz i barbar. je zvláštní, že tato fobie se vyskytuje u sociálně (rozuměj levicově) orientované populace
ferovyobchodnik@seznam.cz

Tam to je zrušený, zakázaný, zcenzurovaný. Dokážete překroutit vše. Nic není zrušené ani cenzurované, jen to je jinde a na to jsem upozornil "Co se jinam nevešlo". Tam si můžete založit svoji družinu, nikdo´ Vás nebude omezovat. Já být Grofikem, tak Vás opravdu přesunu tam, kde máte vyhrazené místo. Nebo, že bych Vám tam chyběl? 😋
Grofikovi se omlouvám i když jsem tušil, že hoši budou plakat jinde.
Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.