Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#1 6. 9. 2017, 16:01

V minulém tématu je zasvěceně diskutován obraz Madony s Ježíškem. To mi připomnělo, že někde schraňuji svůj někdejší začátečnický úlet, asi silně přeplacený
obraz z opačného pólu Ježíšova života. Jde o neznačený olej na plátně o rozměrech 89x65 cm, jen v blindrámu. Vytáhl jsem obraz na světlo, vyfotil (omlouvám se za odlesky, ale bez filtru to lépe nešlo) a výsledek předkládám zdejším znalým komentátorům k posouzení z hlediska doby vzniku, kvality a možné tržní ceny. Jako obvykle předem děkuji za projevené názory.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#2 6. 9. 2017, 16:11

Jak kdyby obličej Krista a ženy s dítětem dole malovala jiná osoba.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#3 6. 9. 2017, 16:53

O ději. Mohl by to být Ježíš před Herodesem, nebo před Pilátem, kdy je třeba vyhodnotit šaty postavy a z toho určit ostatní. Soudím tak z Bible: „Tu se od něho Herodes se svými vo­jáky pohrdavě odvrátil, vysmál se mu, dal ho obléci ve slavnostní šat." (L 23,11) . Na obraze je třeba určit, zda má postava slavnostní šat, kdy by se jednalo o druhou návštěvu Piláta a je vydáván davu na výběr mezi ním a Barnabášem. Pokud by oblečení bylo běžné, mohl by to být výslech Herodesem, nebo 1. návštěva u Piláta. Vodítkem k identifikaci mocnáře by mohla být pokrývka jeho hlavy. Spíše jde o epizodu, kdy Pilát oslovuje dav: „Koho vám mám propustit, Barabá­še, nebo Ježíše, zvaného Mesiáš?" (Mt 27,17). soudím tak z postav dole, kdy jsou "lidové", dav. Malíř by pak namaloval špatný oděv Krista, to pokud tento není slavnostní. Z obrazu to není zřejmé.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#4 6. 9. 2017, 23:15

Když se na ten obraz znovu dívám, tak bych řekl, že postavy a děj by mohly být identifikovatelné podle šéfa. Herodes Veliký jako žid nosil plnovous a tak je i na všech dostupných vyobrazeních prezentován. Naopak Pilát Ponský byl římský občan a je vyobrazován jako bezvousý. Rovněž šat šéfa zdá se být královský. Tedy by se jednalo o část výslechu Krista Herodesem Velikým a podle Bible by to mohla být ona část výsměchu, než byl oblečen ve slavnostní roucho, když rouchem se asi nedá nazvat plášť a dobové trenky svázané postavy.

Obrázky:

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#5 7. 9. 2017, 13:50

Pilát byl často zobrazován s plnovousem a Kristus byl před ním často zobrazován v plášti, přehozeném přes nahá ramena...
Podle mě jde možná o část křížové cesty (v tom případě 1. zastavení) (?).
Obrázek je to docela milý, taková barokní pololidovka...
Tržní cenu netuším.

Profilový obrázek
Ander

Uživatel

Zaregistrován:
11. 3. 2009

#6 7. 9. 2017, 14:05

Stepe, máš tam malou nepřesnost.😉
Herodes, před kterého byl podle Bible předveden Kristus, nemohl být židovský král Herodes Veliký. Ten zemřel podle Flavia již v r. 4 n.l. Podle tradice to byl až Herodes Antipas (syn H. Velikého).
Samotný Herodes Veliký by měl být naopak Herodes z jiné části Bible (Matoušova evangelia). Tedy ten, který nechal vyvraždit neviňátka v Betlémě.

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#7 7. 9. 2017, 17:20

Inspirován názory diskutujících (výslovně musím znovu poděkovat zejména paní Kolemjdoucí), hledal jsem poučení na Wikipedii - viz 1. příloha. Jde tedy o obraz
s frekventovaným motivem Ecce homo. Jak jsem dále zjistil jinde, malíř mého obrazu se zřejmě inspiroval obrazem Ecce homo z Pašijového cyklu Karla Škréty
viz 2.příloha. Diskuse by se tím mohla uzavřít, ale ještě doufám v nějaký příspěvek
k orientační ceně obrazu.

Obrázky:

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#8 7. 9. 2017, 19:12

Andere, uznávám chybu ve jménu, mohl to být jen Herodes Antipas.

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#9 8. 9. 2017, 13:18

Paul napsal: "Jako kdyby obličej Krista a ženy s dítětem dole malovala jiná osoba."
Vzpomínám si, že jsem kdysi, při prvním spatření obrazu, uvažoval podobně.
Spodní část obrazu s postavami tvořícími součást přihlížejícího "davu" se mi zdála namalovaná odlišně (lépe) než horní s hlavními postavami. Napadá mi, že obraz mohl vzniknout v dílně zaběhnutého Mistra, který namaloval diváky a pak uložil pokračovat v práci na zakázce některému z učedníků.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#10 8. 9. 2017, 14:30
Paul napsal: "Jako kdyby obličej Krista a ženy s dítětem dole malovala jiná osoba." Vzpomínám si, že jsem kdysi, při prvním spatření obrazu, uvažoval podobně. Spodní část obrazu s postavami tvořícími součást přihlížejícího "davu" se mi zdála namalovaná odlišně (lépe) než horní s hlavními postavami. Napadá mi, že obraz mohl vzniknout v dílně zaběhnutého Mistra, který namaloval diváky a pak uložil pokračovat v práci na zakázce některému z učedníků.

Není příliš pravděpodobné, aby mistr namaloval okrajovou scénu a hlavní výjev přenechal učedníkům. Bývalo to naopak.
U toho diskutovaného obrazu mi ani nepřijde, že by se výtvarný projev hlavní scény a diváků lišil. Možná při malbě přihlížejících tváří byl malíř méně spoutaný konvencemi, a tak se více rozjel. Přece jenom ústřední pašijová scéna na něj kladla určité formální nároky (aby se pan farář nezlobil a objednávku zaplatil).
Je to řemeslná produkce určité kvality, kde nechybí jisté lidové prvky. Působí to mile.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.