Pravda je v 53 prebehla menová reforma, pekná lúpež ,ale aj tak pádom komunizmu čo sa udialo z majetkom a peniazmi obyvateľstva,.......... tak komunisti ´boli amatéri.🙄
Pokiaľ sa bavíme o menovej historii na našom uzemí ,osobne mna bude zaujímať kto poriadne preštuduje a vypublikuje cirkevní archív Nitrianskeho hradu ,ako sídla zrejme prvého biskupstva v strednej Európe od vzniku kresťanstva , pričom duchovná moc bola stále potrebná pri posvetení svetskej moci........
Zrejme sa ešte dozvieme novinky z našej historie.🙄
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Grofik, ste z Nitry, máte hafo času, tak to asi prischne Vám.😉 Tak sa do toho dajte, je toho toľko že to hádam Vaši vnuci dokončia a ja sa pridám... 😈

Určite ja to nebudem, moja doména je niečo iné hoci som už mal tú česť vidiet veci /šperky v acibiskupskom trezore/ , ale určite finančne rád prispejem na aktivitu podobného tipu.
Suhlasím práce je tam na niekolko generácií a nie jedného človeka, vrátane porovnania a dohladania dokumentov vo Vatikánskom archíve .
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

na vývoj mincovnictví a penežnictví je myslím zcela vyčerpávající kniha od Sejbala, jen si teď nevzpomenu na název. sice jsem jí nečetl celou, zatím jen období, kterým se zabývám, ale řekl bych, že jako přehled je celkem vyčerpávající a je zbytečné dělat něco nového znovu ....

Pokud bychom přistoupili na tento Váš závěr, pak by stačilo, aby se zde objevily pouze odkazy na příslušné publikace a každá další diskuze by již byla naprosto zbytečná, protože téměř vše je již v základním zpracování napsané.
Smyslem, proč jsem zde napsal toto velmi zjednodušené shrnutí, byla poptávka některých lidí, kteří zde tyto stránky navštěvují a mají zájem o tento druh debat, kde nemusí padnou slovo mince, ale náplní budou i jiná, příbuzná témata, která jsou mnohem zajímavější, než platidla samotná, která jsou až na konci celého řetězce logických souvislostí. Souhlasím, s tím, že většina je již v knihách popsaná, ale důležitější je dát svým znalostem i nějakou přidanou hodnotu svých závěrů a jejich životaschopnost prověřit v diskuzi.
Asi se shodneme i na tom, že se debatou naučíme určitě více, než pouhým čtením. Pokud něco píšeme, musíme nad smyslem zdělení určitě více přemýšlet. Není podstatné se pouze něco naučit, ale důležité je se s některými závěry stotožnit, vzít je za své a to byl ten hlavní důvod, proč toto vlákno vzniklo.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro me, ktery se bohemikou zabyva jen velmi okrajove a o mincich od tolaroveho obdobi nevi prakticky nic je to zajimavy souhrn.
Mam jen jednu otazku, asi zacatecnickou, ale vychazi z toho, ze o tolarech toho moc nevim - jak je to s obsahem stribra v tolarech? Take se postupne snizoval? Jestli jo, tak jaky je rozdil mezi tolary dejme tomu Rudolfa II., Leopolda I. a Marie Terezie? Respektive ve stejnem obdobi kdyz porovnam cesky tolar napriklad se saskym, tak s obsahem stribra na tom byly jak?
Staci velmi strucne odpovedi, jen at mam prehled a nemusim cist rychle knizky🙂 Dik

Predepsana ryzost Ag a celkova hmotnost tolaru v ramci Habsburske monarchie dle jednotlivych narizeni:
- od prosince 1547: 895/1000, 28,93g
- od 28.1.1573: 895/1000, 28,82g
- od 12.12.1606: 895/1000, 29,28g
- od 28.6.1619: (Ceske a moravske stavy, Fridrich Falcky) 889/1000, 29,22g
- od 5.12.1620: (120 krejcar a dily) 531/1000
- 1621-1623: vyrazne snizovani ryzosti a hmotnosti
- od 1.8.1623: 891/1000, 28,821g
- od 28.3.1659: 875/1000, 28,82g
- od 30.7.1748: 852/1000, 28,82g
- od 7.11.1750: 832/1000, 28,14g
- od 1.1. 1754: 833/1000, 28,06g
- od 29.4.1852: 900/1000, 25,99g

Každý kdo se věnuje mincím a sbírá je, preferuje různé směry, které mu sedí. Zajisté se také v čase jeho priority mění a váhu dává věcem, které dříve opomíjel. Možná, že mě většina dlouholetých sběratelů potvrdí, že postupem doby začíná před zájmem o pouhé mince samotné, dávat i velkou váhu širšímu rozhledu. Tomu by měly napomoci i tyto stránky. Chybou asi je, pokud se někdo soustředí pouze na vyhraněné období a nemá přehled o souvislostech před a po této historické etapě. Mince každé doby nespadly z nebe, ale vznikly určitým vývojem. Možná, že první impulsy k jejich ražbě vznikly před několika desetiletími a pokud chceme pochopit jejich vznik , musíme pochopit i některé souvislosti doby minulé. Každý máme svojí sběratelskou vlajkovou loď, které rozumíme, ale je v našem zájmu a mělo by se jednat i o část naší ješitnosti, že budeme mít i zevrubný přehled o celé historii mincování daného regionu. Zajisté se můžeme k většině informací dostat přes kniky, na daná témata, ale někdy se ke studování jiné, než naší numismatické oblasti nedonutíme. Každý z nás rozumí něčemu a pokud každý z nás zde začne diskuzi na svoje oblíbené období, poslouží to nám všem, protože se staneme účastníky tohoto procesu.
Prioritně nás zajímají mince, které jsou ale většinou až na posledním místě historických souvislosti. Jsou to pouze peněžní nástroje monetárního systému, který vznikl poptávkou na hospodářský vývoj dané země a ten se utvářel podle politického vývoje dané země, v některých případech i daného regionu.
Kdo se chce věnovat pouze jednotlivým mincím, jejich variantám, má zde mnoho příležitostí se seberealizovat, kdo chce ale získat širší znalosti, má možnost zde napsat vše, co se týká politických, hospodářských a systémových okolností jednotlivých vývojových etap naší historie. Tyto stránky jsou určeny hlavně pro lidi, kteří věří, jako já, že v těchto tématech, kde nemusí padnou jediné slovo o mincích, můžeme získat více numismatických souvislostí, než například v situacích, kdy budeme s lupou v ruce zkoumat minci a hledat nepodstatné znaky stodvacáté podpodvarianty, padesáté podvarianty, třicáté varianty, desátého typu. Jak jsem ale řekl, každý máme některé preference a já jsem byl v tomto duchu, který zde prezentuji vychován, jsem jím ovlivněn a beru ho za svůj. Na druhé straně respektuji každý, i odlišný názor.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Rozhodl jsem začít toto tématické vlákno, i když si jsem si byl vědom, že bude možná určeno pouze pro úzkou skupinu zájemců, ale aníž jsem si to uvědomil, můžu konstatovat, že hned na začátku se nám zde naskytlo krásné téma, spojené s jednou z nejdůležitějších událostí našich dějin.
Jedná se o vystavení jedné z nejdůležitějších listin tohoto národa, ZLATÉ BULLY SICILSKÉ, která vznikla v roce 1212 a dala panovníkům této země dědičný nárok užívání královského titulu.

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.