Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
ganmiki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 5. 2021

#1 23. 6. 2021, 15:49

Zdravím všechny. Narazil jsem náhodně na jednu olejomalbu tohoto autora z loňské aukce a zarazila mě signatura, vzhledem k tomu, že obraz byl dražen s dobrozdáním samotné pí. Podhrázské z pozůstalosti, pak nebudu spekulovat na originalitu, nicméně, vysvětlí mi někdo, proč je zrovna na tomto obraze signatura tak odlišná od jeho tradičnějších pozdějších prací ( toto vychází do doby studia - Tichý, Nebeský ). Na signatuře zcela zjevně chybí jedno písmenko ( S ) a já prostě čtu " Podhrázký". Konečně i samotná malba je z "trochu" jiného ranku než jeho jiná díla, ale to se dá asi přisoudit tomu studiu, nevím. Názory? Děkuji.

https://www.galerieplatyz.cz/aukce/detail/stanislav-podhrazsky-portret-very-novakove-14058

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Dunlop

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2018

#2 24. 6. 2021, 18:51

Ahoj...
Mám také obraz s touto signaturou bez s .
Pošlu ho na ukázku, až se k němu dostanu...

Tak zatím zdar ✌️

Profilový obrázek
ganmiki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 5. 2021

#3 28. 6. 2021, 05:18

Ahoj, díky, rád se podívám.

Profilový obrázek
Dunlop

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2018

#4 28. 6. 2021, 23:27

Tak to dopadlo a posílám...
Snad to pomůže...
Děkuji za Váš dotaz a informaci...

Tak zatím zdar😉

Obrázky:

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#5 29. 6. 2021, 14:01

Tak i kdyby tuto kytici namaloval Stanislav Podrázský, tak je to obraz, který jde úplně mimo něj. Mimochodem, ten portrét v úvodu prodaný v Platýzu v říjnu r. 2020 jako portrét VĚRY Novákové byl už v r. 2013 prodán v 1.acb jako portrét ANNY Novákové:
https://www.acb.cz/cs/ceny-umeni/stanislav-podhrazsky/predmet/portret-anny-novakove-stanislav-podhrazsky-1920-1999
Je otázka, co si pí Podhrázská v r. 2013 pamatovala a co potvrdila.

Profilový obrázek
ganmiki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 5. 2021

#6 29. 6. 2021, 17:45

Ano, také proto jsem sem ten obraz dal, nicméně, vzhledem k tomu, že je mu už tak dlouhá léta obraz připisován a i ty ostatní signatury z jeho mladých let so "S" neobsahují jsem spíš nakloněn tomu, že je autorem zmíněných prací, jen pocházejí z jeho ranného období, konečně není sám, kdo se v různých fázích své tvorby věnoval různým technikám/námětům a nebo používal mírně odlišné signatury.

Profilový obrázek
ganmiki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 5. 2021

#7 29. 6. 2021, 20:58

Jinak asi bych starou dámu nepodezříval z nějaké ztráty paměti, kdo ví na čí straně vznikl omyl u toho křestního jména Novákové, mě se zdá hlavní ta informace, že obraz pochází z pozůstalosti po malíři, takže nepředpokládám, že by p.Podhrázský doma schraňoval díla někoho kdo se signoval "Podhrázký".

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#8 30. 6. 2021, 07:55

Také bych jí nepodezříval z chybného potvrzení autorství. Tohle jsou zrovna věci, kteří si staří lidé velice dobře pamatují, zvláště pokud k tomu předmětu nebo události mají nějaký osobní vztah. Z vlastní zkušenosti vím, že moje babička, která se dožila úctyhodných 98 let, si nepamatovala co měla včera k obědu, ale naprosto přesně si pamatovala jak se jmenovala její paní učitelka a spolužáci na základní škole před 75 lety 😆

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#9 2. 7. 2021, 18:18
Jinak asi bych starou dámu nepodezříval z nějaké ztráty paměti, kdo ví na čí straně vznikl omyl u toho křestního jména Novákové, mě se zdá hlavní ta informace, že obraz pochází z pozůstalosti po malíři, takže nepředpokládám, že by p.Podhrázský doma schraňoval díla někoho kdo se signoval "Podhrázký".

Ono to potvrzení autorství paní Podhrázskou napsané na rubové straně fotky obrazu bude nejspíš taky podvrh:
https://www.obrazyvaukci.cz/polozka/stanislav-podhrazky-x-4777
Rozhodně to nepsala žádná stará dáma. Už když jsem viděl tu kytici od Dunlopa, tak mně připadlo divné, že by takto blbě maloval St. Podhrázský. V aukční galerii OvA se prodala ještě krajinka nějakého Podhrázkého s vrožením 1966:
https://www.obrazyvaukci.cz/polozka/stanislav--podhrazky_les-v-podzimnich-barvach-56412
Tím považuji i portrét Věry Novákové za malbu nějakého nevýznamného malíře Podhrázkého.

Profilový obrázek
ganmiki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 5. 2021

#10 3. 7. 2021, 13:00

Jo jo, proto jsem tuhle diskuzi inicioval, protože mi to všechno přijde taky divný. Čím víc názorů tím lépe. Díky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.