aha, ja tu odpovidam a mne se zase nezobrazily prispevky z konce vlakna

turtle nevím jak Ty, ale já mám jakožto samec také dvě hlavy 😉 😈 takže je to samozřejmě správně 😆

ZDRAVÍM.
Mám dnes tiež jednu numizmaticko - historickú otázku. Jedná sa o mince korunovej meny Lichtenštajnska z obdobia r. 1898 až 1915. V tomto období boli totiž razené a platili až do r. 1921. Ak som sa správne dopátral, že naša bývalá monarchia mala s týmto kniežatstvom zmluvu o vzájomnom obehu korunovej meny, ktorá mimochodom bola váhovo, rozmerovo i rýdzostne identická s Lichtenštajnskými mincami okrem halierov, tak je možné tieto mince zaradiť do našich zbierok? Respektíve, platila táto mena i v Uhorskej časti? Na nete sa dosť ťažko dopátrať takých podrobností a naše katalógy o tom svorne mlčia, čo je veliká škoda. Prikladám ilustračné foto mince, ktorú ešte nevlastním, ale možno si ich začnem zháňať. Ďakujem.
Obrázky:

zajimave. neexistuje zadny duvod, ktery by zakazoval si v takovem pripade do sbirky zaradit i tuto menu, to je na uvazeni a zduvodneni kazdeho sberatele. parametry stribrnych minci jsou skutecne stejne 1 C i 1 Kr 5,00 g 835/1000; 2 C i 2 Kr 10,00 g 835/1000
jinak nedavno jsem mel v ruce falzum (5 Kr), takze s pripadnym nakupem opatrne (vaha byla 23,98 g, ryzost hydrostaticky 748/1000, coz znamena 18,80 g ryziho stribra; u rakouske 5 C je vaha 24 g, ryzost 900/1000, coz odpovida 21,6 g ryziho stribra)
Obrázky:

Oliver, pravdaže som to nemyslel až tak doslovne aby mi niekto zakazoval zbierať tieto mince. Tu ide v prvom rade o historické súvislosti. Či toto obeživo bolo platné na celom území monarchie alebo len v Rakúskej časti, prípadne Českom kráľovstve? Alebo sa na území monarchie muselo zameniť za R - U koruny? Prípadne čo sa s ním stalo po zániku ríše a vzniku ČSR? Vieme predsa, že pôvodná korunová mena platila nejaké roky i po vzniku našej republiky. A dokonca zlatníky prestali platiť tuším v r. 1928, ak sa nemýlim. Prečo numizmatické katalógy uvádzajú mince za panovania F. J. aj z územia Talianska, i keď pravdaže chápem, že to boli dŕžavy monarchie a zároveň o oficiálnom obežive monarchie aj keď bolo vydané inou krajinou sa nezmieňujú ani riadkom?
V odbornej literatúre mi chýba taký širší kontext, ktorý by popisoval jednotlivé mince iných krajín a ich väzby na blízke územia, napr. aj s ohľadom na Latinskú menovú úniu. Vedel by niekto podrobnejšie vysvetliť moje možno až všetečné otázky? Pre niekoho to môže byť vyslovene okrajová záležitosť, no na druhej strane, nikoho zo zberateľov na tomto fóre to niekedy nezaujalo?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.