Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#31 31. 3. 2025, 08:53
poradnydest – z môjho pohľadu zaujímavé zhodnotenie. Ja čo sa týka môjho hlboko diletantského a subjektívneho pocitu by som povedal, že bude lepší, ako ten z tejto témy: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/identifikace-autora-obrazu-s-kvetinami-47423 Ten sa včera na aukre predal za 3.330 Kč. https://aukro.cz/obraz-vladimir-ralenovsky-7084808600 ...

A mohu Vás poprosit, proč je ten první obraz lepší než ten druhý? Podle mě jsou oba slabě průměrné a podbízivě malované na kšeft. Rozdíl je v tom, že ten druhý je od známého malíře.

Profilový obrázek
Columbo

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2022

#32 31. 3. 2025, 14:44

jazzdr – ďakujem za reakciu. Celkom ste ma svojou otázkou "dostal" ...

Keď ste už odpovedal čiastočne protiotázkou. Na mňa ten z príspevku 26 pôsobí "živšie", prepracovanejšie a vnímam v ňom viac detailov, čo mi je príjemnejšie ... Položil ste ťažkú otázku na telo a mám celkom problém to popísať. Ale rozumiem, že to je subjektívne. Aj v bežnom živote niekto má rád leto - niekto zimu, niekto má rád hory - niekto more a pláže ... aj vo výtvarnom umení asi niekto uprednostní teplé niekto skôr studené farby a podobne.

Bol by som rád ak by sa našiel niekto, kto by sa pokúsil tieto dve maľby porovnať po technickej / umeleckej stránke. Myslím tým konkrétne porovnanie, čo sa týka kompozície, disproporcií (ak tam sú), farebného podania, techniky maľby ...

Rád by som to pochopil a prečítal si názor ľudí, ktorý tomu rozumejú určite viac, ako ja. Vďaka.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#33 31. 3. 2025, 16:18

Tak já začnu. Zátiší sice nemám rád, ale zhodnotit je snad zvládnu. Ten první mi přijde lepší z několika pohledů. Příjemnější barevná paleta, lehčí rukopis, lepší kompozice. Jablka a ořechy bych si klidně odpustil. Evokuje ve mně pohledy s přáním, které se posílaly k svátku nebo narozeninám. Druhý je těžký, depresivní, podpis známého autora mě nebere a vadí mi i čtvercový formát.

Nicméně si myslím, že toto je opravdu strašně těžké, protože na každého obrazy působí jinak.

Poslední úpravu provedl(a) floodland v 1. 4. 2025, 00:27
Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#34 31. 3. 2025, 22:47

Obě zátiší jsou myslím špatné práce .Ani v jednom není nic , co by mě překvapilo , potěšilo , nad čím by se člověk zamyslel…Žádný zajímavý barevný kontrast, chybí laskavost a vlídnost naivní tvorby vlastně nenacházím žádnou přidanou hodnotu, nic za co bych je mohl pochválit..Oba se sice snaží o realitu , ale špatně a výsledek je horší než podprůměrná fotka.. .

Vytvořil je pravděpodobně nějaký amatérský malíř pro radost svojí , nebo radost svých blízkých , v tomto prostoru je jejich existence ospraveditelná a jistě lidi z okruhu autora i potěšily---Nicméně dostanou-li se tyto obrázky za tento ochranný val , představují věci nezajímavé , výtvarně slabé a vlastně hraniční kýče…. Alespoň v mém vnímání …

Profilový obrázek
Columbo

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2022

#35 1. 4. 2025, 14:31

floodland - Super - ĎAKUJEM!
Takto nejako som si to zhodnotenie predstavoval.

poradnydest - tiež pekne ďakujem za názor. Priznám sa ale, že by som uvítal aj nejaké stručné zhodnotenie technického prevedenia malieb.

Trochu som gúglil a našiel informácie, že autor jedného z tých obrázkov je Vladimír Ralenovský. Pochopil som to tak, že to nebol nejaký amatér vo svojom obore. Preto celkom nerozumiem vete:
Vytvořil je pravděpodobně nějaký amatérský malíř ... Chápem, že mohol mať "horšie obdobie" a že "múza si zobrala dovolenku", ale že by sa pod to dielo potom podpísal a riskoval tak svoju povesť ... ?

Len tak na okraj - naivita vo výtvarnom umení nie je niečo čo by som ja osobne vyhľadával. Jej absencia v tvorbe mi neprekáža. Ale to je asi to, čo som spomenul v príspevku 32. Citujem:

Ale rozumiem, že to je subjektívne. Aj v bežnom živote niekto má rád leto - niekto zimu, niekto má rád hory - niekto more a pláže ... aj vo výtvarnom umení asi niekto uprednostní teplé niekto skôr studené farby a podobne.

Ak by bol niekto ešte ochotný sa k tým dvom obrázkom vyjadriť, tak to privítam.

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#36 1. 4. 2025, 17:14

Posouzení co je a co není amatérské by se mohlo táhnout na další stránku , každý posudek kvality je víceméně trochu subjektivní a přechylovalo by se tu na jednu , tu na druhou stranu. To , že někdo vystudoval Akademii mnohdy bohužel moc neznamená a připomíná mi to příběh , kdy Jiří Trnka přijal do Barrandovských ateliérů na doporučení známých jednoho malíře …Když viděl v reálu jeho práci zarazil se , zeptal se ho na vzdělání a když mu tento potvrdil , že má AVU řekl/protože byl laskavý…/ :“ Pane kolego , to budete ale muset hodně přidat… „ :- )))

Profilový obrázek
moona

Uživatel

Zaregistrován:
24. 7. 2021

#37 1. 4. 2025, 17:22

Dobrý den,můžete se prosím podívat a posoudit,je li to možné,na předložené květinové zátiší s porcelánovou etuií na šperky.Zajímá mě pochopitelně jméno autora,které nedokáži přečíst a případné cenově ohodnocení.Jde o plátno nalepené na kartonu o rozměru bez rámu a pasparty 31 cm.x 21 cm.Včetně rámu je velikost 39 cm.x 29 cm.Malba je olejová a celé je to umístěno pod sklem.Z mého pohledu jde o velmi pěkné provedení květinového zátiší.Prosim však o jakýkoliv názor a předem děkuji všem za snahu i čas.M.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#38 1. 4. 2025, 19:25
Profilový obrázek
Gomeznuno

Uživatel

Zaregistrován:
1. 11. 2020

#39 1. 4. 2025, 19:57

Dobrý večer, dokážete prosím poznat autora či autorku tohoto jarního motivu? (Olej na kartonu) moc děkuji!

Profilový obrázek
moona

Uživatel

Zaregistrován:
24. 7. 2021

#40 1. 4. 2025, 21:49
https://aukro.cz/obraz-olej-na-platne-6980514634

Děkuji Vám za odkaz,jde sice o stejné či lépe snad podobné dilo a téma,avšak kvalita malby i autor nejsou totožni,tedy není možná ani cenová shoda.Preji příjemný večer.M.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.