Ja som pôvodne (tak ako všetci ) zbieral úplne všetko. Potom som sa dostal k nejakej základnej literatúre a všade som na groše narazil. Niečo som si prečítal a povedal som si, že aspoň jeden musím kúpiť do zbierky. Prvý groš som kúpil pred dvoma rokmi a dvoma mesiacmi, bol to Václav IV. v dezolátnom stave, dal som za neho 350,-Kč😞 hrôza! Potom pomaly niečo pribúdalo, ale stále som zbierku obohacoval aj inými razbami, hlavne Leopoldom, antikou, jednoducho všetkým. Groše ma ale fascinovali stále viac, zháňal som literatúru, apísal článok, jednoducho ma to chytilo. Pred časom mi jeden zberateľ ponúkol veľmi peknú kontramarku a tým 80% mojej zbierky odzvonilo. Všetko som rozpredal, kúpil kontramarku a ešte mi zostalo na pomerne dosť pekných kúskov grošov. Teraz už zbieram iba groše, ale jeden nikdy nevie čo bude o rok, o dva. Pražské groše sú mi veľmi blízke aj dobou v ktorej obiehali, stredoeurópsky stredovek mi je mimoriadne blízky. Chcel som sa venovať skôr uhorským razbám tohto obdobia, ale zbierať fenigy sa mi nechcelo (nerozumiem im veľmi), na dukáty som financie nemal a uhorské stredoveké groše sú dnes skôr ratitou. Česká grošová scéna je veľmi kompaktná, groše a ich diely vytvorili perfektne prepracovanú jednotnú sústavu, ktorá je parádne čitateľná. Odporúčam...🙂

Já sbírách hlavně Československo od roku 1918, pomalu ale začínám přecházet k R-U, protože z ČSR mi chybí už jen pár mincí a to jsou hodně velký raritky a na ty při studentským životě nemam. Jinak mam ale ve sbírce zastoupeno hodně států - ty ale moc nerozšiřuju, jen občas západní Německo... A málem bych zapoměl - co mě k sbírání ČSR dovedlo, asi poměrně snadná dostupnost mincí + darovaná sbírka.

No já začal sbírat Habsburky, protože největší část sbírky na které stavím tvoří právě jejich ražby - akorát jsem se zbavil všech cizích a nechal si jen české, moravské a slezské. Mám i jakýs takýs základ sbírky grošů a pár kousků denárů a brakteátů - na ukázku. Jinak jsem z jednoho velkého konvolutu, který děda někde koupil poskládal i sbírku Československa - pochopitelně bez velkých rarit jako 5hal 1924, 10 Kč 1933 apod.
Takže já jsem vlastně nikdy neprošel obdobím, kdy bych sbíral všechno.

jakožto detektorář jsem propadl plně kouzlu mincí až poté, co jsem si prvních pár kousků nalezl právě detektorem. jelikož jsem ty drobné neznal, začal jsem se pídit, co jsou zač. má neznalost našich starších mincí mě vedla k tomu, že jsem se rozhodl, že si je posbírám. a tak to vše začalo. později jsem začal sbírat FJI., ale pak mě tyto mince už tolik netěšili. pachtění se za např. sejnou mincí, která má jen různé ročníky mě po roce omrzelo a jelikož se dost zajímám o historii středověku, začal jsem uvažovat o sbírání prvních českých mincí - denárků🙂 a jelikož mám rád historii do nástupu habsburků, přidal jsem k denárkům i brakteátky a pražské groše včetně jeich dílů🙂 FJI. jsem tedy zase prodal a nechal jsem si jen Československo

kacuro: a vieš že si to bol ty, kto ma priviedol na tú to otázku?? V jednej diskusii ste sa s Archym dohadovali ktoré mince sú krajšie, a mna zaujala veta "rozmanitosť ražeb". Preto som zvedavý ako si ostatný zdôvodnia prečo práve to" ich "obdobie. Ja som pozbieral českosklovensko, samozrejme že až na raritky, teraz ešte R-U, ale iba typovo, už nie ročníky. Lebo má to fakt niečo do seba, minca je stále rovnaká iba čo sa rok razby zmenil.. A pomaly začínam pozerať i po pražských grošoch .....😆

Mno jo... proofky nemají ale to správné kouzlo 😕 Když si představíš kolik a jací lidé museli mít v rukou takový Groš 😲 Třeba si za něj Václav koupil koně😮 Nebo snad kvůli té minci někoho zabili ?🙂 ... je to prostě úžasné když to kouzelné kolečko držíš v dlani a uvažuješ nad tím ... 😃
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.