Dobrý den,
můžu se zeptat jestli někdo neví z jaké příčiny oxidují (nejen) pamětní 200kč proof? Jednou jsem slyšel názor, že větší pravděpodobnost oxidace mají mince, které někdy byly vyndané z kapsle. Je to pravda?
Nebo to ovlivňuje vlhkost prostředí apod...
Předem díky za případnou odpověď.

lebo odflaknu vyrobu ... uz nikdy viac proof mincu 😕
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Dříve se to nestávalo. U novějších mincí je to ale až příliš často. Po pár letech se na nich objevujou flíčky, a tím pádem je proofka znehodnocena. Evidentně kašlou na předpisy. Takže jsem se naštval a všechny jsem je prodal. Proofky nikdy více. Stala se z toho prachobyčejná zlodějna na sběratele.

Přesně to je jejich problém. Starší ročníky byly bezproblémové. U současných proofek tipuju pravděpodobnost oxidace po dvou třech letech na 70% a více. Sice malé tečky, ale jsou tam. A tím pádem to sráží cenu velmi dolů. Není nic horšího, než že uložíš bezchybnou minci do plata ( samozřejmě v kapsli 😆 ), a třeba za půl roku se na ni podíváš a jsou tam fleky.👿 Takže moc dlouho se držet nedaj. Letos mi dobíhá ještě objednávka z loňského roku. Pak už další objednávat nebudu.

mam par proof minci ktere jsou jiz z vyroby pouze v etui bez kapsle a oxidace se na nich neprojevuje.Takze myslim ze vyndani mince z kapsle az tak moc velky vliv na oxidaci nema
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.