Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Zdravím všechny, potřebuju radu pro skoro laika v tomto oboru.Už řadu let mě fascinují staré hodiny,teď jsem se rozhodl že si nějaké pořídím.Viděl bych to na nějaké pendlovky tak 19 století . Potřebuju radu kde by se dali nějaké v dobrém stavu pořídit.Myslel jsem si že pendlovky nepohání pero ale závaží nebo se pletu???

Běžná populace říká všem hodinám S KYVADLEM všeobecně pendlovky, protože přece mají pendl, že ?. Ale správně je název PENDLOVKY určen pro hodiny se závažím a hodiny na pérový pohon jsou PÉROVKY. A než něco koupíte třeba na Aukru či Bazoši, tak sem dejte onu aukci a kluci se myslím o vás postarají , tak že poradí a rádi, jelikož jim budete sympatický, že chcete sbírat.😉

to je ozaj otázka dosť taká že som si ju musel prečítať 2x.Hodiny na závažie bývajú vyššie cca.1 meter a viac.Závažie sa navíja kľúčom na bubon.Pérové hodiny majú naťahovanie pera kľúčom ale pero je ukryté vo vnútri bubna.Dám aj dva obrázky pre lepšie pochopenie,ten prvý sú závažové hodiny a druhý pérové hodiny.
Obrázky:

Jsou dva typy pohonu u STAROŽITNÝCH hodin. Závaží a péra. Vždy je tam jeden z nich a nikdy ne oba. Pominu pohon na baterie , který u starožitných hodin neexistuje, to jsou hodiny nové, i když je jedna výjimka a tou se nezabývejte na tyto hodiny (ročky) nenarazíte. Opakuji pokud budete chtít něco koupit, tak sem dejte odkaz ... a proč to říkám ? Protože se v dnešní době objevují nabídky NAPODOBENIN starožitných hodin, tak ať se neutnete špatnou koupí. Jak jsem říkal, kluci poradí a budou vás varovat ... je to na Vás, jestli poslechnete.

nekomplikuj to lachtane.Je to začiatočník,takže mu z toho nerobme guláš.Ale nemáš pravdu,existuje aj kombinácia závažového a pérového pohonu.Na chod je závažie a na štvrťové odbíjanie býva perový pohon.Jedná sa o vzácnejší výskyt takýchto hodín ale predsa sa občas objavia na trhu.Nemyslím tým stroje Becker,ale staré viedenské stroje,kde je závažie na chod a na odbíjanie 2 pérové bubny.

nick1 napsal/a:
nekomplikuj to lachtane.Je to začiatočník,takže mu z toho nerobme guláš.Ale nemáš pravdu,existuje aj kombinácia závažového a pérového pohonu.Na chod je závažie a na štvrťové odbíjanie býva perový pohon.Jedná sa o vzácnejší výskyt takýchto hodín ale predsa sa občas objavia na trhu.Nemyslím tým stroje Becker,ale staré viedenské stroje,kde je závažie na chod a na odbíjanie 2 pérové bubny.
Tak to je novum i pro mne.

Lachtane, já ti zamotám hlavu ještě víc, já mám čtvrtky a ty mají jak závaží, tak zezadu i perovnik s pružinou 🙂. Plní to ale jen funkci takového posilovače.. Jinak doporučuji závažové hodiny a rozhodně ten odkaz, inzerce je zaplevelena spoustou novodobých hodin a o kvalitní začíná být nouze..

Kluci od vás dvou se tedy mám ještě co učit. Ale tyto kombinované stroje jsou takovou technickou raritou. A máte pravdu , protože kdysi dávno jsem měl závažový stroj spojený s jakýmsi systémem pérových převodů na ciferník se symboly zvířetníku znamení, byly to tuším dva ciferníky nad sebou. Bylo to v rozparašené bedně, která se prostě nedala zachránit. Je to asi 30 let a v té době jsem si s tím nevěděl rady. No a pak jsem ten stroj prodal a hodně dobře na tu dobu. Jo a ten stroj byl kompletní a šel. Ale Nick říkal, že není dobré blbnout zakladateli vlákna hlavu, tak si myslím, že mu pro začátek stačí rozdělení na pendlovky a pérovky ne ? Postupem času se rozkouká a pojme i ty rarity.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.