Síce neviem prečo Ťa to tak zaujíma (konu patrí tá stránka), ale ja som dávnejšie od neho kupoval pár bankoviek a bol som spokojný.
http://aukro.cz/show_user.php?search=lbokel

Braňo, myslím, že všetko podstatné tu už bolo povedané. Zo svojej skúsenosti ti viem povedať
1.) kúp si literatúru, najprv si niečo prečítaj a sleduj toto fórum. Cena literatúry je zanedbateľná s možnými stratami pri zlých nákupoch. Novotný: Katalog mince Československa, aby si mal predstavu o cenách, Jídny: Katalog mincí Československa, aby si vedel niečo o minciach a Chlapovič: Kremnická mincovňa, aby si poznal ich históriu. Potom možnó zmeníš názor na oblasť, ktorej sa chceš venovať.
2.) začni zbierať lacnejšie mince napr. obehové mince, chodiť na burzy, kde nájdeš množstvo materiálu za pár centov a máš možnosť porovnávať "v reálnom čase" stav a cenu. Určite si vypočuješ množstvo príbehov a rád, len aby si kúpil to či ono. Jednoducho budeš mať zážitok a nové informácie.
Respektíve na začiatok začni zbierať moderné mince strieborné alebo zlaté v BK/Proof kvalite. Určite ťa obchodníci o pár EURo oberú, ale je to zanedbateľné v porovnaní, ak budeš na začiatok nakupovať "drahé" mince. Všetci sme zaplatili "školné" a školné je úmerne peniazom, ktoré do mincí v počiatkoch vrazíš.
3.) Až neskôr začni zbierať hodnotné veci. A nezabudni - všetko je o informáciách. Takže si najprv zisti za koľko sa dané veci niekde vydražili na verejných aukciách, kde sa väčšinou cena ukáže. Nie jedinej aukcii v Hornej Maríkovej, kde môže byť cena zmanipulovaná. Učiť sa, učiť sa, učiť sa ! Ten čo to povedal dokázal ruského cára poraziť.
4.) tvoj záujem o dukáty pramení pravdepodobne zo stránky Burzy mincí, kde sa tejto oblasti venuje Karel a je dobrý obchodník v danej oblasti. Ale nie je to jediná oblasť. Tak sa poriadne rozhliadni a nechaj si čas na rozhodnutie. Neponáhľaj sa. Máš čas. Uživaj si zábavu pri zbieraní.😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.