Rád bych vás požádal o radu. Kolega si nedávno pořídil obraz. Měl by to být olej na plátně pod sklem. Při bližším zkoumání se ale jeví, že v některých částech obrazu je sklo zevnitř jakoby zamlžené nebo potřené různě silnou vrstvou bělavé barvy. Nejvíce je to viditelné na borovicích na skále – ten podivný povlak ale do velké míry kopíruje tvar borovic. Sem tam je ale i v jiných částech obrazu, kde nemá žádný vztah k podkladu.
Přemýšlím, co to může být. Obtiskla se na sklo kdysi dávno barva nebo lak z obrazu? Nebo je to nějaká plíseň? Zezadu je ale plátno jednolité a bez známek nějaké plísně. Nebo šlo o nějakou záměrnou podmalbu na skle? Setkali jste se s něčím podobným?
Děkuji předem za rady.
Obrázky:

Důvodů může být několik , ale nejpravděpodobnější je ten , že z barvy , přestože zdánlivě zaschlé postupně za pomoci tepla, vlhka a slunečního záření sublimuje nějaká z jejích složek .Tato se zpětně zachycuje na skle a tak vytváří tento jev .Stává se to občas i u věcí na papíře , které byly delší čas pod sklem , takže při přepaspartování je na skle vidět určitý jakoby obrys obrázku .Tento se dá ale ze skla vždy lehce vodou se saponem odstranit.Poku´d vám to vadí z estetického hlediska , stačí sklo zevnitř vyčistit.Nic tím nepokazíte :- )

Děkuji moc za radu. Bál jsem se, zda to nebyl nějaký účel. A taky mně trochu vrtalo hlavou, že je vrstvička toho povlaku i na místě, kde to s žádným tvarem nekoresponduje (jako na poslední fotce).
Nikdy jsem plátno z rámu nevyjímal, navíc ta malba je cca 90x60 cm, takže bych to asi svěřil někomu zkušenějšímu. Nevíte o nějakém šikovném rámaři z Brna či okolí, který by si s tím poradil a opravil i trochu rám (upadávají z něj kousky barvy). Za případný tip děkuji, e-mail mám nataradza@email.cz.
Jinak co se týká zasklení, abych odpověděl na dotaz stani, tak obraz byl takto zakoupen, zasklení je nejspíš původní z roku 1933. Myslím, že i u olejů to má svůj význam, zvláště když topíte doma v kamnech nebo v krbu.

Je to na plátně a jako olej to bylo inzerováno. Co jsem koukal na jiná díla toho autora, tak taky jsou to údajně samé oleje. Stejné místo od stejného autora např. zde: https://www.galeriekodl.cz/cz/galerie/detail.html?id_galerie=496

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.