píšeš, že jsi měl dvoutolar ražený z tolarových razidel, šlik 1716 , nevíš kdo
by ho mohl mít? Někdy v.r. 1999 jsem ho mohl koupit za 60.000,- a
neudělal jsem to. Tak si někdy na to vzpomenu a to je první zmínka
co jsem o této minci našel. Jaký je tvůj názor , je pravý?

Ten dvoutolar má dodnes jeden můj známý. Díky tomu jsem měl možnost držet ho v ruce a dokonce ho in situ porovnat se dvěma tolary. Výsledkem bylo zjištění, že dvoutolar byl ražený ze stejného páru razidel jako ty dva tolary. I po stránce celkového dojmu a vzhledu vypadá jako dobová ražba. Dalším hledáním na internetu jsem narazil na katalogy zahraničních aukcí, kde se asi dvakrát prodávaly tolary Šlik 1716 a porovnáním s fotkama v katalogu jsem zjistil, že razidla zase odpovídají do nejmenších detailů (co se dalo z fotek poznat). Bohužel je tu ta nepotvrzená historka o doražbě v pozdější době z původních razidel, což by vypovídací hodnotu předchozích zjištění vyvrátilo. Ovšem na žádné zmínky, že by se v roce 1716 opravdu razily i dvoutolary jsem zatím nikde nenarazil, pro všechny, se kterými jsem o tom mluvil, to byla novinka, takže i já jsem po všech informacích co se tohoto tématu týkají fakt hladový.
Ne Mutlu Türküm Diyene!

Nevzpomeš si náhodou,kdy jsi dával ten dvoutolar k posouzení nějakým
numizmatikům? A nechtěl ho některý koupit? Nebylo to někdy kolem roku
2005? A ta historka o té doražbě se neobjevila někdy potom?
Ptám se proto, že známý prodával poměrně vzácnou minci, u které si nebyl jistý pravostí, tak si ji nechal prohlédnout a když ji odmítl prodat za směšný peníz, tak se objevila mezi podezřením na padělky bez dalšího komentáře.
Tak sedl do auta v Německu ji prodal bez problému.
Nevíte náhoudou , proč těch tolaru 1716 šlik bylo vyraženo zrovna 2112?
Je to sice dělitelné 12, ale nedává mi to smysl.
Má to nějakou spojitost s otevřením báňské školy v Jáchymově?
Fotky se budu snažit poslat co nejdříve.

Bylo to asi 2007, možná o něco později, koupit ho nechtěl nikdo, ovšem podle reakcí přítomných jsem usoudil, že mince je minimálně krajně podezřelá a tak jsem to tlumočil i majiteli. Odpověděl v tom smyslu, že když už to má, tak si to nechá, a časem se třeba uvidí. Historka o doražbě pochází od jednoho kšeftaře a takysběratele, který má už přes osmdesát roků, je trochu senilní a myslím, že jako zdoj informací je nedůvěryhodný. Je to takový ten týpek co na aukci skupoval ty nejlepší špeky a na cenu moc nehleděl. Asi tak. Z profese ovšem vím, že pokud je několik teorií a pravda neznámá, jsou ve hře všechny, dokud se některá neukáže jako pravdivá, nebo naopak smyšlená.
Ne Mutlu Türküm Diyene!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.