Tak to jsou rady nad zlato, ale neni jednoduche se jich drzet.
Hlavne ta treti je dulezita, Co jsem nasyslil pred 5-7 lety, ted` se nejen nezhodnotilo, ale i nevypada jako sbirka.
nejlepsi investice je do znalosti, na kazde aukci se da koupit mince, kterou muzete hned prodat za dvojnasobek nebo i desetinasobek.
Problem ale je, ze musite vedet vice, nez nekdo kdo to studuje 30-40 let :-)
Mate vyhodu na zacatku, ze mate vice penez, nez takovy prumerny sberatel, ktery, i kdyz ma nejake finance, tak se tezko rozhoduje, co ma koupit v prvni rade :-)
kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

No vida...já osobně jsem mince začala sbírat jako dítě a nikdy mě nenapadlo, že bych to měla dělat proto, abych měla majetek...jen mne okouzlovala různorodost světových mincí, co měl můj dědeček a otec ve svých sbírkách......Po 25 letech už se na to dívám trochu jinak, ale základ je stejný, LÍBÍ SE MI TO, jen jsem se specializovala :-)
maca.mica@seznam.cz

10rubl1895 - Ty chceš být sběratel ale otázky kladeš jako investor, to jsou podle mne dvě naprosto různá zvířata.
Mně přivedl ke sbírání mincí zájem o historii a když si nesu domů nějaký zajímavý přírůstek do sbírky zažívám podobný pocit jako když jsem si kdysi vezl syna z porodnice.
Otázka kolik na něm v budoucnu vydělám mi vůbec nepřišla na mysl. 😉

Tady vlastne jste to sam rekl.
Na rozdil od vetsiny tady si prave myslim, ze profesionalni sberatel MUSI na mincich neco vydelat, jinak sesbirat sbirku jen z restituci nebo jineho prijmu skoro ani nejde. zadna sbirka nema financni omezeni.
A aby si clovek mohl poridit minci lepsi kvality, tak nejakou tu horsi musi pustit, a kvalita je relativni pojem i pro jineho ta horsi kvalita bude naprosto spickova.
Kdyz se naskytne nejaka moznost koupit levne minci z pribuzne tematiky, tak toho vyuziji.
Ale jelikoz me znalosti jsou jeste dost rudimentarni, tak povetsinou prodam levneji, nez koupim :-( A prave tady se pozna jestli o dane minci neco vite nebo ne.
pro mne v idealu sbirka ma byt zadarmo.
Je to jako u sbirani akvarijnich rybicek, v jistem case na tom budete vydelavat i kdyz to nebylo puvadne v planu.
IMHO
kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

Pán kolega po ukončení pôstu zrejme trochu viac nasával .
Dnes položí lepšie otázky.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Pánové, hezké ráno. Protože to je "Pokec" tak se ještě zapojuji. Místo, abyste poradili, tak slovíčkaříte. Profesionál, chtěl jsem říci profik. Je mi jasné, že opravdový sběratel, ať mincí, medailí, známek je zapálený "fanatik" - v tom dobrém slova smyslu, že nekouká na to, co na sbírce vydělá. Že je ochoten chodit v trenkách, jen aby si tu či onu věc mohl do sbírky sehnat. Já chtěl jenom poradit na co je dobré se v tak rozsáhlé oblasti pro začátečníka zaměřit, aby člověk nenaletěl a také si tam nějakou korunku uložil pro budoucnost. Jako kluk jsem sbíral všechno. Od nálepek, po chladné zbraně, hrnečky i mince a nikdy jsem neuvažoval o tom, co na tom vydělám. S klukama jsme si věci vyměňovali a bylo to pro nás něco úžasného. Pravý sběratel má totiž srdce dítěte. To vím. Pak přišlo dospívání, byly jiné starosti atd, atd. Sbírky se rozdaly a když jsem zestárnul, tak jsem zjistil, že nemám nic. Dnešní podmínky jsou úplně jiné. Tak asi takto.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.