Aha, takze staci udelat napr. na nejake vylestene medene minci (napr. janosikovu dukatu) par tecek cervenym fixem anebo treba emailovou barvou, a hned to znamena, ze jde o minci zlatou a pravou??
Sorry, ale takoveto rady - bez kvalitnich fotografii + navodu jak BEZPECNE ony PRAVE skvrny pozat, jsou vzdy na dve veci. Akorat to zblbne mlade sberatele, kteri zacnou hned (coby zlato) kupovat vse, co se s nejakymi skvrnami na Aukru ukaze..
elle34 (zavináč) upcmail.cz

Hm, tak jsem to zase jednou schytal za dobre minenou poznamku. Asi bude opravdu nejlepsi kdyz uz tady nebudu otravovat a zejmena blbnout svymi prispevky mlade sberatele, presto:
- Nevim proc zde zminujete janosikuv dukat a medene mince kdyz toto tema je o skvrnach na zlatych mincich (v prispevku jsem to uvedl) a smysl byl odradit od jejich odstranovani na historickych mincich.
- Vse podstatne o nich je v clanku z NL coz jsem uvedl ve svem predchozim prispevku, doporucuji si precist clanek i Vam nez mi odpovite zase nejakymi nesmysly.
- Ze cervene skvrny na historickych zlatych mincich (tzv.cervena rez) je jeden ze znaku jejich pravosti za tim si stojim, potvrdi Vam to vetsina sberatelu ktera se temito razbami cilene zabyva. M.j. i na tomto foru jiz toto jednou bylo zmineno (prispevky #206, 207, 214) zde:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/zlato-8074x9

elle – promiň ale meleš hlouposti. Jánošíky a podobné hlouposti nenakupují ani tak sběratelé ale kreténi a to je jejich problém.
příklad který tu uvádíš je jako by někdo napsal fixkou Ferrari na Trabanta.
Mladý sběratel by měl především kupovat literaturu a ne zlaté mince a už vůbec ne na Aukro.
Kučera – nenech se vytočit filatelistou provokatérem😃 😉

:mrgreen:
inac, mlady zberatel nikdy nebude nakupovat predrazenu literaturu,
mlademu sberateli su fotky idealnych minci niekde v knizke celkom na hovno,
mlady zberatel ma nakupovat konvoluty, za tych par drobnych co ma k dispozici..
drzat tie mince v ruke. pekne si to wocihnout. tak sa to robi.
jacisin76@yahoo.com

pekne, skoda, ze to nelze vzit pod mikroskop. nebyl by alespon vyrez v co nejlepsim rozliseni? kazdopadne je mi lito lidi, kteri invetsuji do koupe techto razeb nemale penize a koupi zajice v pytli. ma nekdo zkusenost s reklamaci a jeji uspesnosti?

hmmm, drsny. zatimco na historickych mincich (mince FJI ani svatovaclavske dukaty bych do toho ale jeste s prominutim vazne nepocital) zcela chapu a respektuji argumenty odborniku, kteri podobnou vec povazuji vlastne za zalezitost zvysujici atraktivitu a potvrzujici autenticitu razby, zde bych to tedy vazne takto brat nedokazal (a asi nikdo, nevim, opravte mne).
jinak i u tech historickych minci - je-li cervena skvrna nekde decentne uklizena a esteticky nevadi, urcite bych ji necistil ani ja. kdybych mel ale napr. nejaky cenny floren ci dukat a skvrnu napr. na obliceji panovnika ci jinde na rane, asi bych se k cisteni z estetickych duvodu priklonil.
toto (na obrazku v prispevku 16) jsou mince, s nimiz se naklada doslova v hedvabnych rukavickach, kazdy vlasovy skrabanec snizuje jejich cenu a takovyto doslova VRED by mel byt prehlizen?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.