Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#11 10. 12. 2011, 12:04
turtleoverhead, u protinožců je dědictví součástí společného jmění manželů? Proč sbírka? Abych dělala i něco jiného než pracovala (programovala) :-) 1) Hmm, asi prověřím místní muzeum jak je tom s bezpečnostními opatřeními. ...

Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x😎
ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
Když držím například denár Boleslava I. představuju si že možná on sám ho měl kdysi v ruce, nebo mé nizozemské dukáty dostal Rembrandt jako mzdu za Noční hlídku,
proto jsem možná méně náročný na zachovalost mincí protože čím je mince zachovalejší, tím méně obíhala. Minci UNC nedržel v ruce skoro nikdo.😞
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní.😉

Profilový obrázek
Pretam

Uživatel

Zaregistrován:
22. 8. 2010

#12 10. 12. 2011, 12:10

ale fakt by se mi líbilo spíš to někde zakopat třeba po částech s nějakými numismatickými indiciemi, které by vedli k dalším částem aby to našli doopravdy jen numismatici a skončilo to v dobrých rukou🙂

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#13 10. 12. 2011, 12:22

turtleoverhead napsal/a:

Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x😎

Tak tomu už se říká nepoučitelnost 😁 BTW, musíš mít dobrého právníka, když máš ještě nějak mince, že? 😆

turtleoverhead napsal/a:

ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
..
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní.😉

Taky bych to tak viděl. Od mala mě fascinovala antika (nejdřív mýty, pak jsem se začal zajímat i o historii) a chtěl jsem něco mít z té doby. A když jsem se dozvěděl, že starověké mince jdou sehnat i za pár set (😃 ), tak jsem si říkal, že by bylo dobré pár mít.. a když jsem zjistil, že za ty peníze jde kupovat i mince v krásné zachovalosti, byl jsem ztracený.. on je to možná samostatný důvod, ta sběratelská vášeň.
Druhý důvod jsem si začal říkat, když jsem vrazil do sbírky nějaké peníze - nejsou vyhozené, je to investice a to dobrá investice.🙂
A třetí důvod taky přišel časem. Přistihl jsem se už několikrát, že když ukazuju mince lidem, kteří nesbírají, na některé věci, tak rád vysvětluju historické souvislosti apod.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#14 10. 12. 2011, 12:23
ale fakt by se mi líbilo spíš to někde zakopat třeba po částech s nějakými numismatickými indiciemi, které by vedli k dalším částem aby to našli doopravdy jen numismatici a skončilo to v dobrých rukou🙂

To je podceňování geocacherů😉

Profilový obrázek
Pretam

Uživatel

Zaregistrován:
22. 8. 2010

#15 10. 12. 2011, 12:23
Pretam: a zmast tak historiky 4. tisicileti na nekolik generaci😆

Asi bych tam nechal kdyztak i nejakej dopis o co se jedná atd. a mince bych samozrejme nechal v nejakym ochraným pouzdře aby se nepoškodili🙂

Profilový obrázek
Hanz

Uživatel

Zaregistrován:
4. 10. 2010

#16 10. 12. 2011, 12:46

Skutečností je, že už druhá nejpozději třetí generace přichází o převážnou většinu v minulosti nabytého nemovitého a movitého majeteku, tedy i sbírek. Pokud není v potomstvu sběratel, pak sbírky jsou skoro vždy rozprodány jako první, ojediněle je ponecháno pár kousků "na památku" a i tyto posléze zpeněženy třeba na nákup auta,dovolené,zubních náhrad,přilepšení na stará kolena atp. Takže asi nejlepší ještě za života sbírku prodat v aukci (jako např.Dr.H.Polák), kde se alespoň mince dostanou ke sběratelům, a peníze z prodeje rozdělit mezi potomky. V dnešní společnosti jsou peníze na prvním místě, mince v trezoru po další generaci - nebo nové auto či dovolená? - ten kdo je z potomstva nikdy nesbíral a nemá k nim vztah má jasnou volbu a následně klid od manželky. Dnes těžko někdo něco jen tak pro nic za nic daruje muzeu, takových je již poskrovnu.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#17 10. 12. 2011, 12:51

to tenzor:
Proč nepoučitelnost? Angličtina má jedno pěkné pořekadlo:
“You are not a loser until you quit trying”
velmi volně přeloženo: “Dokud jsi se nepřestal pokoušet nejsi poražen”
😋 😉

Profilový obrázek
Vanya

Uživatel

Zaregistrován:
28. 2. 2009

#18 10. 12. 2011, 13:46

Moju prvu zbierku som zakopal ked som mal 9 rokov, bohuzial si nepamatam kde, znova som zacal zbierat az 20 rokov neskor. Teraz som zase celu zbierku rozpredal, lebo som si uvedomil, ze ak ma zrazi autobus, skonci to v rukach nejakeho podvodnika za par stovak - kedze nikdo v mojej rodine sa do minci nevyzna. Takze odteraz uz mince iba ciste teoreticky😉

CORPUS NUMMORUM
...cross-referenced auction archives coming very soon...
Sledujte progres na Facebooku

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#19 10. 12. 2011, 17:02

Copak je problem si nekde psat odhady cen, pripadne rodine cas od casu sdelit hrubou hodnotu cele sbirky? Tenhleten duvod k rozpusteni sbirky mi prijde ponekud podivny..

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#20 10. 12. 2011, 17:50

No vzhledem ke svému mládí tu sbírku teprve buduju. A už mám nějaký ten pátek plán přesně daný:

1. Středověké Slezsko odkážu muzeu
  2. Zlaté mince nechám potencionálním dědicům
  3. Tolary zakopu někde v lese
    😁

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.