Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x😎
ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
Když držím například denár Boleslava I. představuju si že možná on sám ho měl kdysi v ruce, nebo mé nizozemské dukáty dostal Rembrandt jako mzdu za Noční hlídku,
proto jsem možná méně náročný na zachovalost mincí protože čím je mince zachovalejší, tím méně obíhala. Minci UNC nedržel v ruce skoro nikdo.😞
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní.😉

turtleoverhead napsal/a:
Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x😎
Tak tomu už se říká nepoučitelnost 😁 BTW, musíš mít dobrého právníka, když máš ještě nějak mince, že? 😆
turtleoverhead napsal/a:
ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
..
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní.😉
Taky bych to tak viděl. Od mala mě fascinovala antika (nejdřív mýty, pak jsem se začal zajímat i o historii) a chtěl jsem něco mít z té doby. A když jsem se dozvěděl, že starověké mince jdou sehnat i za pár set (😃 ), tak jsem si říkal, že by bylo dobré pár mít.. a když jsem zjistil, že za ty peníze jde kupovat i mince v krásné zachovalosti, byl jsem ztracený.. on je to možná samostatný důvod, ta sběratelská vášeň.
Druhý důvod jsem si začal říkat, když jsem vrazil do sbírky nějaké peníze - nejsou vyhozené, je to investice a to dobrá investice.🙂
A třetí důvod taky přišel časem. Přistihl jsem se už několikrát, že když ukazuju mince lidem, kteří nesbírají, na některé věci, tak rád vysvětluju historické souvislosti apod.

Skutečností je, že už druhá nejpozději třetí generace přichází o převážnou většinu v minulosti nabytého nemovitého a movitého majeteku, tedy i sbírek. Pokud není v potomstvu sběratel, pak sbírky jsou skoro vždy rozprodány jako první, ojediněle je ponecháno pár kousků "na památku" a i tyto posléze zpeněženy třeba na nákup auta,dovolené,zubních náhrad,přilepšení na stará kolena atp. Takže asi nejlepší ještě za života sbírku prodat v aukci (jako např.Dr.H.Polák), kde se alespoň mince dostanou ke sběratelům, a peníze z prodeje rozdělit mezi potomky. V dnešní společnosti jsou peníze na prvním místě, mince v trezoru po další generaci - nebo nové auto či dovolená? - ten kdo je z potomstva nikdy nesbíral a nemá k nim vztah má jasnou volbu a následně klid od manželky. Dnes těžko někdo něco jen tak pro nic za nic daruje muzeu, takových je již poskrovnu.

Moju prvu zbierku som zakopal ked som mal 9 rokov, bohuzial si nepamatam kde, znova som zacal zbierat az 20 rokov neskor. Teraz som zase celu zbierku rozpredal, lebo som si uvedomil, ze ak ma zrazi autobus, skonci to v rukach nejakeho podvodnika za par stovak - kedze nikdo v mojej rodine sa do minci nevyzna. Takze odteraz uz mince iba ciste teoreticky😉
CORPUS NUMMORUM
...cross-referenced auction archives coming very soon...
Sledujte progres na Facebooku

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.