Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#1 26. 7. 2023, 12:06

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s oceňováním věcí od tohoto soudního znalce?
Pokud je tímto znalcem určen obraz jako „zjevně pravý“, dá se tomuto věřit při dnešní době falzifikátů?
Děkuji za názory

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#2 26. 7. 2023, 13:38

Nedávno proběhla výstava Falzum-Falzum-Falzum ze sbírek českých galerií …I fundovaní odborníci dokázali nakoupit dost špatných věcí , některé možná záměrně , některé omylem… Navíc problémů je daleko více .Mnohdy stačilo ,aby malíř třeba přehnal míru alkoholu, to byl častější případ Zdeňka Buriana , ale i mnoha dalších a vznikly pravé věci , v jejichž pravosti však málokdo uvěří ….Nebo dobří malíři za studia malovali obrázky známějších kolegů , aby měli nějaké peníze na studentský život-Kaván tak maloval Chittussiho…a pokuď se na to nepřišlo v té době , dnes už je obrázek „pravý“…Ohledně vámi zmiňovaného….sám za sebe bych nepřikládal jeho posudkům velkou váhu, spíše bych zbystřil a rozhodně se obrátil na někoho, kdo je na konkrétního autora zaměřený , vydal jeho monografii , udělal soubornou výstavu atd….A jestli máte na mysli nějakou konkrétní věc , dejte sem fota a dozvíte se více :- ))

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#3 26. 7. 2023, 14:19

Moc děkuji za fundovanou odpověď. Ono koupit obraz, za trošku větší peníz je občas ošidné. Někde jsem četl, že až 60%děl jsou falzifikáty, ale možná jsem to popletl. Tento obraz, o který mám zájem nabízí pán, který má opravdu skvosty.. Mnoho bronzových soch za stovky tisíc, drahé minerály, zajímavé obrazy..
Obraz je včetně znaleckého posudku s výše jmenovaným znalcem, což ovšem ne vždy znamená pravost díla.
Navíc mě moc nesedí signace autora a další věci, např.toto dílo prodávat na Aukru mi nepřijde zrovna důvěryhodné.

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#4 26. 7. 2023, 14:22
Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#5 26. 7. 2023, 14:25

I přes velkou možnost falzifikátu, mi přijde obraz povedený a když bude za rozumnou cenu....

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#6 26. 7. 2023, 14:42

No byl bych opatrný..Jiroudek -to byly hlavně zelená a modrá ,žlutá a bílá barva v různých odstínech...Tady určitě v 80.letech .Barevně by to odpovídalo válečné , případně poválečné tvorbě…No ale zase za tu cenu …do pár tisíc se to dá risknout…asi to nebude Jiroudek , ale je to velký rozměr a v chodbě to nějakou parádu udělá :- ))

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#7 26. 7. 2023, 15:10

Přesně tak, obraz se mi líbí, i když to Jiroudek nebude a cena bude do pár tisíc..
Díky

Profilový obrázek
kacena

Uživatel

Zaregistrován:
6. 1. 2019

#8 26. 7. 2023, 17:40

Nějak nemůžu pobrat, že by tohle někdo namaloval v osmdesátých letech dvacáteho století.

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#9 26. 7. 2023, 18:17

Národní umělec se v 80. létech nezmohl na pořádný blindrám a na zadní stranu plátna se nepodepsal, obraz nepopsal ani nevročil.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#10 26. 7. 2023, 20:44
Moc děkuji za fundovanou odpověď. Ono koupit obraz, za trošku větší peníz je občas ošidné. Někde jsem četl, že až 60%děl jsou falzifikáty, ale možná jsem to popletl. Tento obraz, o který mám zájem nabízí pán, který má opravdu skvosty.. Mnoho bronzových soch za stovky tisíc, drahé minerály, zajímavé obrazy.. Obraz je včetně znaleckého posudku s výše jmenovaným znalcem, což ovšem ne vždy znamená pravost díla. Navíc mě moc nesedí signace autora a další věci, např.toto dílo prodávat na Aukru mi nepřijde zrovna důvěryhodné.

A kde to má? V té nabídce má předražené kopie. Prodané věci nic moc. Nedivil bych se, kdyby to bastlil někde na koleně. Mně to smrdí.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.