Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Tak zase, ony i zlaté zuby občas vypadnou (taťkovi jednou vypadl do polívky - měl je od války, když byl totálně nasazen v lese a jak káceli ...), ale ty popisované (a dle obrázku) na toto zkrátka nevypadaly.

Tak jsem byl dnes v jednom zlatnictví, zda by mi neudělali zkoušku na ryzost tohoto zubního zlata. Udělali to zkouškou na kameni (buližníku), nakreslili několik čar tímto zlatem na kamen a pak je pokapali zkušební kyselinou (měli ale jen ty 2 nejběžnější koncentrace na určení 14K a 18K zlata) a zlato zůstalo na kameni po aplikaci obuch koncentrací, paní mi řekla, že je to tedy min.18K zlato a možná že bude ryzost ještě vyšší, to už ale není schopna určit. Tak jsem pak ještě obešel několik dalších zlatnictví, než jsem narazil na jedno, kde měly tu zkušební kyselinu i na 22K zlato a světe div se , po načrtnutí několika čar na buližník a po pokapání touto kyselinou s koncentrací na zkoušku 22K zlata zlato stále drželo, pán říkal , že jemně mizí kraje a tudíž , že by se ryzost měla pohybovat někde kolem 900/1000, dále mi řekl, že opravdu není třeba nic čistit, že se to celé roztaví a zbude jen to zlato a ostatní shoří, pak se tento slitek ještě nechá změřit spektrometrem a tím se i určí úplně přesná ryzost. Myslíte, že se dříve používalo běžně na zuby i zlato s ryzostí okolo 900/1000 ?

Pro info viz http://vykup-zlata-cena.cz/zubni-zlato-vykup.html

zdar kluci, vím že otevírám 5 let starou tému, no zdědil jsem taky starou zlatou zubní náhradu + nekolik samostatných zlatých zubu. Rád si doma hraju a nechci to vláčit do zlatnictví. Vedel by nekdo poradit, jestli mužu zlato doma roztavit (jo já vím, 1064´C) .... a udelat z toho jeden slitek ? "Nepomíchám" tak zlato s ruznymi karáty ?

Při neodborné tavbě můžete o část zlata přijít. Shoří a odpaří se. Místo 10 gramů budete mít pouze 7 gramů zlata. Také riskujete, že když u Vás takový slitek najde policie bude si myslet, že jste možná někde ukradl zlaté šperky a tímto způsobem je vyčistil. Pokud slijete dohromady zlato různé ryzosti samozřejmě, že to bude mít vliv na celkovou ryzost slitku.
Pokud chcete ze staré zubní náhrady mít čisté zlato do výkupu použijte mechanický způsob odstranění. Je to velmi snadné.
Adalbert
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.