Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Turtle nechci se mýlit, ale ten koník bude někde okolo roku 1940- 1950 a pokud to měl tvůj syn, tak jste to od někoho pro něj dostali. Ale třeba se pletu, je to jen podvědomí sběratele, když se na něj dívám ... koníci ze sedmdesátek vypadali trošku jinak. Možná je to tím, že jsem v té době hračky vnímal a takoví v době mého mládí v obchodech už nebyli.

Turtle a vzpomínám si, že když jsem jezdil k tetě, tak oběd nám servírovala v herně, kde jsme seděli s bratranci u dětského stolu, který měl nohy ve stejném stylu, jako spodek toho houpacího koně a dokonce bych řekl, že ta zelená barva a její složení by odpovídalo, nevím co to je za barvu tabulovka ?. Byl to jeden kus , kdy byly dvě lavice naproti sobě a uprostřed byl stůl, bylo to takové malé a nízké . No a v té herně byl i podobný houpací kůň, jen trošičku jinak malován a jiné hračky z první republiky. Bylo to po strýci a jeho sourozencích, když byli malí. Strejda mohl být ročník kolem 1930 ... fakt mi to připomíná stylem tohoto houpáka, nemůžu si pomoci .... No a sběratelé těchto koníků jsou to vím určitě. Laicky odhadnu cenu a zakladatel se snad nebude zlobit, když se spletu .... ale 1500 Kč si myslím, že by mohl dostat.

Turtle takto asi vypadal houpací kůň ze sedmdesátek, tak si ho pamatuji z hračkářství, to je diametrální rozdíl mezi tím na který je dotaz...https://ostatni.bazos.cz/inzerat/76779517/HOUPACI-KUN-hracka.php

Takhle zhruba vypadají ti starší koníci https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3987457

A teď jsem si teprve všiml, že zakladatel píše původ Německo. Můj strýc pocházel z německé rodiny a jeho otec padl v Polsku a on si ho skoro nepamatoval, takže to vročení do roku kolem 40 by možná sedělo. Já si jen pamatuji velké zarámované foto strýcova otce s černou páskou v uniformě s epoletami německých elektrikářů😃 vedle velkého fota s pánem , který se česal na levou stranu a knírkem pod nosem v tajném pokoji, kam strýcova matka cizí nevodila a to ještě v roce 1985, než zemřela. Byl tam takový oltářík, kde byly pořád zapálené svíčky, ta jeho matka se nikdy nenaučila dobře česky, možná ani nechtěla😃

Já, co jsem viděl starý houpací koně, tak byli zašití v koňské kůži tvarem věrní fyziognomii, posléze dřevění malování. Bývali i potažení plátnem s klihem, tvrdé jak šutr a malování. Koně tvarem zjednodušení viz tento jsou podle mně zase o něco mladší. Takže tip 60-70 léta

V pravé koňské kůži byli většinou na přelomu 19/20 tého století a to byly hračky pro děti velice movitých rodičů, tito koníci byly velice dobré miniaturní napodobeniny živých koní. Ty jsou v dobré zachovalosti v řádech tisíců ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.