taky DM, ale tyhle už neměly takovoutu zakázanou vůni západu http://www.aukro.cz/item583736134_95_dm_nemecke_marky.html ... a za tuhle cenu už bych je nebral

To jsem myslel, že jsi větší kmet a přitom pomalu vrstevník 😉
Máš pravdu, ta vydání z 90-tých let jsou sice v pěkném stavu, ale už celkem drahý. Já mám výhodu, že bydlím na hranici, takže je ještě i dnes jde získat od obchodníků, kteří je od lidí pořád berou a i v anticích jsou například oproti Praze mnohem levnější.

Ponechám stranou, že mi tehdá také bylo nemnoho let(1989-prvák na SŠ) a valuty(a tedy i DM) jsme doma žádné neměli, tedy až na 1USD co jsem vyšmelil jednou s kamarádem, ale ta 100DM byla takový "profláknutý symbol západu"...
Jinak v Tuzexu jsem byl za socíku jednou pro kazetu Basf do walkmena za 10(nebo 15) bonů a bon byl tuším 6Kčs.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

určitě gratulace, koupit 60-70 EUR za 490,- je dobrý obchod,, všichni říkáte, že máte na tyhle marky hlavně vzpomínky jako na západní "mařeny", tvrdou zakázanou měnu, já bohužel v té době ještě moc o světě nevěděl, takže vzpomínky nemůžu mít žádné, každopádně pro mě jsou peníze z téhle emise asi nejkrásnější vůbec - kvalitní provedení, vysoká nominální hodnota, která jim nikdy nezmizí, velikost jednotlivých nominálů hezky koresponduje s jejich hodnotou (maličká pětimarka a tisícimarka to už je vyloženě plachta) no a hlavně ty aversy a reversy, nádhera, určitě je stojí za to mít jednou ve sbírce všechny pohromadě, ideálně v UNC, ale těch peněz na nákup😞

taky bych si udělal řady do 100DM, ale to by je ti pitomci u nich nesměli nechat možnost stálé výměny....jako neplatné by se daly jistě koupit levně....
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

ano ano... k prospěchu občanů nicméně ke škodě sběratelů :-( v USA maj zas (tuším) všechny Dollary doposud vydané ve stálé platnosti... Mimochodem - nějak mi pořád uniká, proč někteří lidé skupují DEM, FRF, AUS... aby je pak prodali v příslušném státě... na áčku se to většinou dostane vždycky na to, co by dostali v přepočtu na kurs... no nevím :-/ (není to jen domněnka - když jsem prodával starých 100 FRF a nějaké italské liry, zeptal jsem se dražícího, jestli sbírá příslušný stát - on mi narovinu sdělil, že to jde vyměnit do banky ... jak říkám, uniká mi to)

to sme na tom stejne taky to nechapu,vetsinou je cena stejne nebo i vic nez oficialni kurs coz samozrejme chapu u bankovek ve sberatelskym stavu,ale u obehovek mi to prijde divny.Ale za DM co sem prodaval na ebay sem se taky vetsinou dostal neco nad kurs kdyz pripoctu postovny tak by kupujici vymenou v bance prodelal takze kdovi co s tim delaj 😲

Taky to vůbe nechápu. BB jich musí mít plný trezory a nepoustěj to mezi sběratele ani s přetiskem. Přitom východní marky se rozprodávaj už několik let. Stejně, co jsem tak viděl, tak Němci beztak platí hlavně poslední emisí, kterou mám tak skoro kompletní, ale sehnat něco ze starýho SRN je pakticky nemožný.
Z těchto bankovek se mi tak podařilo získat jenom Acmeho Scheyringa a 10 DM, oboje v ne zrovna dobrým stavu 😕
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.