Rád bych pokračoval v tématu bílý/žlutý papír na první desce. Bylo už někde řečeno, jak přesně to bylo s papírem žlutým?
Sám vlastním A04 531839 se žlutým, A06 596032 pak s bílým. Měl jsem vždy za to, že někde zde je přechod, všechny nižší byly žluté, vyšší bílé. Dále mám např. A24 246735, žlutou, zaire začínají 261/262, pokud je mi známo, jsou všechny žluté. A11 930336 mám bílou. Potud vše jasné a vypadá to dobře.
Co ale s A19 450090 v UNC, bílou jak sníh? Barva tisku je zcela v pořádku, žádné vyblednutí a podobně.

Vzhledem k tomu, že se všude uvádělo, že žlutý papír vznikal zkušebně nástřikem prvních archů (otázka je, kde), připadalo mi, že by bylo vhodné udělat v tom jasno. Náhoda nebo chyba je samozřejmě vždy možná, to víme, ale zrovna tak existují jisté, již téměř přesně známé, rozsahy proužků Kč, Kčs, kde se to také měnilo tam a zase zpět. To nejspíš také nemá rozumový důvod, tj. že by to v STC udělali záměrně, nicméně je to fakt, který se zkoumal.
Jde tedy o to, zdali existuje něco podobného v případě žlutých papírů, tedy zda je více rozsahů, kdy byl použit žlutý/bílý papír. Pochybuji, že k.č. 450090 je výjimka, jediný arch mezi mnoha žlutými.
To, že existují bankovky pouze částečně žluté vím, sám takové mám, bude to souviset s technologií nanášení žluté barvy, možná i s polohou daného kusu na archu...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.