Mili kolegove sberatele,
rad bych vyjasnil nektere debaty s kamarady, ktere uz me trochu unavuji. Muj nazor: bankovka byla stahovana z obehu, bylo spocteno, ze se jich 98 nevratilo.
Nekteri tvrdi, ze soucasnych 27 perforovanych mezi bankami a sberateli, jsou tyhle z tech 98. Ale to prece neni pravda !!! Tech 98 co se nevratilo jsou znicene a ztracene kusy, ktere dodnes nikdo nenasel !!! NEPERFOROVANE !!!
Tech 27 perforovanych pochazi z tech nekolika set tisic vracenych bankovek, banka podle me vybrala ty pekne, kolik, to asi nikdo nevi a udelala sady pro reditele, vyznamne bankere atd .... PTAM SE TEDY, JAKY JE VAS NAZOR ???????

Už jsme to tu jednou řešili, jen to nemůžu najít. A myslím, že jsme se shodli, že ze všech vydaných se pouze 98 ks nevrátilo (tzn. nestáhly se zpět do banky). Současné známé kusy jsou tedy z těch, které bylo možné perforovat, tzn. z těch, které se vrátily. Takže:
1) někdo klidně může najít někde tu neperforovanou bankovku ve stavu N (mizivá naděje, čistě hypotéza, ale mohlo by to tak být). Stejně tak někdo jiný může vytáhnout 1000 ks perforovaných z těch co se vrátily (to už přeháním, nicméně nevím, zda existují přesný počet těch, co byly perforovány a znovu opustily sběrné místo)

napsal jsem to, jak to mám v povědomí - celkem zajímavé články (celkový počet emitovaných kusů, popis těch, které se vrátily mezi sběratele atd.) jsou v časopise Notafilie (tuším, že články byly dva - v rozpětí docela dost let, takže sáhnout spíš po tom novějším článku v Notafilii č. 35 .. asi)

Zdarvim, nerad by som siril kelebety, ale uz mi bolo povedané z viacerych dvoverihodnych zdrojov ze sa nasli aj neperforovane. Taktiez som dostal echo z tretiej ruky, ze existuje aj neperforovana v UNC. Ako vravim, moze a nemusi to byt pravda.Overit si to na 100% neviem, ale kazdopadne to niesu ludia co by sa tym len tak hoci komu chvalili,cize bolo to spomenute len medzi recou a viac sa ktomu nevijadrovali.

openroad: Ja jsem slysel o jedne, ktera pry byla neperforovana ... ovsem samozrejme jsem ji nevidel, jenom jeden clovek potvrzoval, ze ji pry videl pred mnoha lety. Pry byla ve stavu 3. No, ono je vlastne logicke, ze se tim majitel nechlubi, pokud by mel nekdo neperforovanou v UNC, tak to muze mit hodnotu klidne 10 milionu ...

To by bylo fajn, měla by udělat zase sady období 1919-1923 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.