Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Catriona

Uživatel

Zaregistrován:
6. 6. 2011

#1 6. 6. 2011, 20:06

Dobrý den,
prosím o pomoc s určením ceny následujících knih:

3 svazky Posvátná místa Království Českého - r.v. 1912, autor Antonín Podlaha - perfekt stav

S Hedinem okolo světa I, II - r.v. 1913, autor Sven Hedin (v češtině)

Dále bych se chtěla zeptat, jestli mohou pro sběratele být zajímavé knihy vydávané v zahraničí psané esperantem?

Díky za vaše tipy a rady

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#2 7. 6. 2011, 10:18

Esperanto bylo populární mezi dvěma válkami ale obávám se že dnes je plně nahrazeno angličtinou a pes po něm neštěkne.
😉

Profilový obrázek
Catriona

Uživatel

Zaregistrován:
6. 6. 2011

#3 7. 6. 2011, 12:13

myslela jsem si to...ale díky za potvrzení :-)

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#4 7. 6. 2011, 13:12
myslela jsem si to...ale díky za potvrzení :-)

:roll:
To není žádné potvrzení ale pouze můj soukromý názor.
Někdo jiný po tom třeba už dlouho touží.
😉

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#5 7. 6. 2011, 13:32

Catriona: klidne knihy psane v esperantu koupim, ale za rozumne ceny a zalezi na tom, o co jde😉

turtle: vitezstvi anglictiny nad esperantem je vitezstvi nabubrelosti jednoho naroda a jeho ekonomickeho vlivu nad zdravym rozumem. Uvidime, jak se to bude lidem libit, az ten, kdo za 30 let nebude umet cinsky, tak si ani neskrtne a nekdo na diskusi podotkne: "Anglictina byla popularni ve 20. a na zacatku naseho stoleti, ale obavam se, ze dnes je plne nahrazeno cinstinou a pes po ni nestekne"😎

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#6 7. 6. 2011, 14:12

"Dont shoot the messenger"
😁
Já nejsem propagátor ale uživatel. S angličtinou jsem se doposud domluvil všude (kromě arogantní Francie) ale s Esperantem nikde.😞
S tou čínštinou je to smutná pravda a jen doufám že se za nás Dráček přimluví😞

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#7 7. 6. 2011, 14:22

Tian Hong Thong Hua... 😁 😁 😁

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
xjert01

Uživatel

Zaregistrován:
17. 8. 2010

#8 7. 6. 2011, 15:30

tenzor: "vitezstvi nabubrelosti jednoho naroda a jeho ekonomickeho vlivu nad zdravym rozumem.." co by podle tebe bylo alternativou. Anglictina je hlavnim jazykem hned v nekolika vyznamnych/velkych zemich, v dalsi rade zemi ji hovori jako druhym jazykem (africke zeme, Indie) a navic je jazykem IT a technologii. Pro nas co se ji ucime jako cizi rec je vyhodou jeji relativni jednoduchost (v porovnani treba s francouzstinou) takze nevidim duvod si stezovat. S tou poznamkou o cinstine bych si tolik nefandil - nejsem sice zadny expert, ale vsadim se, ze v cine je rada dialektu a rozhodne ne 100% obyvatel hovori standardni mandarinstinou. Navic Indie bude mit do 15 let vetsi populaci nez Cina, jeji ekonomicky vlic bude rust a jakym (svetovym) jazykem tam velka cast lidi hovori?:)....

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#9 7. 6. 2011, 19:55

Alternativou samozřejmě mělo být esperanto. Jazyk, který byl navržený tak, aby se ho dalo snadno naučit a používat. Španělštinu, z které esperanto vychází a která je mu přece jen podobná, používá většina střední a jižní Ameriky. Přes 400 miliónů rodilých mluvčích. Je to zhruba stejný počet jako u angličtiny, s tím rozdílem, že španělsky mluvící lidé se poněkud rychleji rozmnožují, takže brzy jich bude více.
Indie má možná více lidí už teď, ale představa, že ekonomicky předstihne Čínu v nejbližších desetiletích je více než úsměvná. HNP je 4x nižší, přičemž většina lidí je nekvalifikovaná a ti kteří mají školy, většinou stejně nic neumí. V IT je potřeba 5 Indů aby udělali práci jednoho Evropana (daleko hůře) a kdyby si velké firmy spočítaly, že s ohledem na mizernou produktivitu a sníženou kvalitu práce je outsourcing do Indie stojí daleko víc, byli by na tom daleko hůř. Jinak jakým jazykem hovoří? No, podobá se to angličtině, ale nemá to s ní společnou ani gramatiku ani přizvuk. Na conf callech mám vždycky problém buď se nesmát nebo porozumět, co ten člověk vlastně říká. Na druhou stranu je fakt, že takto zjednodušená Hindglish by nebyla tak velký problém na naučení se🙂

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#10 8. 6. 2011, 08:18

tenzor napsal/a:

.... že španělsky mluvící lidé se poněkud rychleji rozmnožují, takže brzy jich bude více.

To je bohužel to jediné co jim opravdu jde...😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.