Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
filomena

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2013

#31 16. 1. 2022, 20:05

Já se dostávám až dnes ke psaní,
jsem tomu moc ráda,
přeji pohodový rok, bez havárií,
všechno jen to nejlepší, nejvíc ze všeho zdraví a jen samé dobré zprávy,
filomena

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#32 19. 11. 2022, 20:33

V jednom z dílů mého oblíbeného pořadu "Poklad z půdy" byl obraz od malíře Cyrila Boudy. Albert Trnka (ředitel aukční síně Europeanarts) tehdy prohlásil, že olejomalby od tohoto malíře jsou extrémně vzácné a když už se jednou za čas nějaký olej objeví, tak je téměř 100% jistota, že cena bude v řádech statisíců.

Já jsem jeden olej našel na Aukru a k obrazu je dokonce přiložen znalecký posudek, což podstatně zvyšuje věrohodnost tohoto díla. Tohoto malíře (jeho tvorbu) neznám a tudíž nejsem schopen posoudit, zda se jedná o falzum nebo originál. Určitě by nebylo na místě se ukvapovat a hned obraz označit za zjevné falzum, neboť by se mohlo jednat o žalovatelný výrok.

https://aukro.cz/cyril-bouda-chalupy-v-krajine-olejomalba-7022129308

Profilový obrázek
Bernard

Uživatel

Zaregistrován:
12. 4. 2012

#33 19. 11. 2022, 20:43
V jednom z dílů mého oblíbeného pořadu "Poklad z půdy" byl obraz od malíře Cyrila Boudy. Albert Trnka (ředitel aukční síně Europeanarts) tehdy prohlásil, že olejomalby od tohoto malíře jsou extrémně vzácné a když už se jednou za čas nějaký olej objeví, tak je téměř 100% jistota, že cena bude v řádech statisíců. Já jsem jeden olej našel na Aukru a k obrazu je dokonce přiložen znalecký posudek, což podstatně zvyšuje věrohodnost tohoto díla. Tohoto malíře (jeho tvorbu) neznám a tudíž nejsem schopen posoudit, zda se jedná o falzum nebo originál. Určitě by nebylo na místě se ukvapovat a hned obraz označit za zjevné falzum, neboť by se mohlo jednat o žalovatelný výrok. https://aukro.cz/cyril-bouda-chalupy-v-krajine-olejomalba-7022129308

Tak Pansymarie a její posudky tu někdo bude jistě znát:) K tomu obrazu by se C. Bouda nikdy nesnížil.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#34 19. 11. 2022, 21:18
V jednom z dílů mého oblíbeného pořadu "Poklad z půdy" byl obraz od malíře Cyrila Boudy. Albert Trnka (ředitel aukční síně Europeanarts) tehdy prohlásil, že olejomalby od tohoto malíře jsou extrémně vzácné a když už se jednou za čas nějaký olej objeví, tak je téměř 100% jistota, že cena bude v řádech statisíců. Já jsem jeden olej našel na Aukru a k obrazu je dokonce přiložen znalecký posudek, což podstatně zvyšuje věrohodnost tohoto díla. Tohoto malíře (jeho tvorbu) neznám a tudíž nejsem schopen posoudit, zda se jedná o falzum nebo originál. Určitě by nebylo na místě se ukvapovat a hned obraz označit za zjevné falzum, neboť by se mohlo jednat o žalovatelný výrok. https://aukro.cz/cyril-bouda-chalupy-v-krajine-olejomalba-7022129308

Tak já to risknu 😎 a prohlašuji, že se jedná o padělek se zoufale zmatlaným falešným podpisem.
Cyril Bouda byl úžasný, laskavý člověk s ohromným smyslem pro humor - a takové jsou i jeho obrazy. Mají esprit.
Posudek od Pansy Marie je jako obvykle nesmyslný.

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#35 21. 11. 2022, 14:48

Dobrý den, já tu v žádném případě nechci a nebudu obhajovat ani ten obraz (Cyril Bouda- Chalupy) a ani tu znalkyni (M. Pospíšilovou), ale vadí mi kolik se tu vždy vyskytne "znalců" kteří mají na základě pár fotek okamžitě jasno že se jedná o falzum. Na webu lze dohledat řadu podobných obrazů, která jsou přisuzována Cyrilu Boudovi (jinými znalci) a přesto se jedná o díla která mi připadají naprosto tuctová, která bych přisuzoval průměrnému malíři a na stěnu bych si je nepověsil, natož abych za ně něco platil. Mají jen to signum (C. Bouda) a posudek 😞

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#36 21. 11. 2022, 16:14

Zachař, Vlček. Tady bych asi nehodnotil moc kvalitu malby, ale autora posudku...

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#37 21. 11. 2022, 16:54

Bouda byl hlavně vynikající kreslíř a svoji kresbu uplatnil zvláště v grafice a ilustraci .A když už namaloval nějaký olej , tak ten jeho bytostný , kresebný projev je tam hodně znát .Dost často mají předměty na jeho obrazech kontury , dalo by se říci , že u něj se jedná i v oleji spíše o „ barevnou kresbu“ .Něco podobného jako u Karla Š. Černého , který má ovšem kontur daleko více a jsou daleko zřetelnější . Dva obrazy zde mají klasickou malířskou modelaci a podle mě nemají s C.Boudou nic společného :- )).Ale jako každý , také se můžu plést :- ))

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#38 21. 11. 2022, 20:18
Dobrý den, já tu v žádném případě nechci a nebudu obhajovat ani ten obraz (Cyril Bouda- Chalupy) a ani tu znalkyni (M. Pospíšilovou), ale vadí mi kolik se tu vždy vyskytne "znalců" kteří mají na základě pár fotek okamžitě jasno že se jedná o falzum. Na webu lze dohledat řadu podobných obrazů, která jsou přisuzována Cyrilu Boudovi (jinými znalci) a přesto se jedná o díla která mi připadají naprosto tuctová, která bych přisuzoval průměrnému malíři a na stěnu bych si je nepověsil, natož abych za ně něco platil. Mají jen to signum (C. Bouda) a posudek 😞 Obrázky: ...

Protože jste reagoval po mě/na mě, tak to vezmu tak trochu osobně.
Jsem velmi opatrná se vyjadřovat na základě pouhých fotografií. A často to tady i píšu. Nicméně v tomto případě si jsem zcela jistá. (Nehraje roli, že Cyrila Boudu jsem měla tu čest poznat osobně - a mít v úctě.) Rukopis měl nezaměnitelný. I jeho olejomalby měly svěžet, vtip a excelentní výtvarnost.
"Tuctové obrázky" on nedělal.
Obrázek chaloupek je dobře řemeslně provedený - ale to je tak všechno.
Co se týká těch dvou obrázků, které jsou, jak píšete, některými znalci Boudovi připsány, tak o tomto autorství taky upřímně pochybuju, jsou to úplně "no name" malby. Ale to si to ti experti musí srovnat sami se sebou, případně s novými majiteli...
K Boudovi jsem jen tak namátkou našla tento odkaz (srovnávejte rukopis i "ducha") https://www.artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/cyril-bouda-z-cest

Profilový obrázek
pepegonzales

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2019

#39 22. 11. 2022, 07:17

Děkuji za odpověď 😆 Ty obrazy na odkazu jsou opravdu úplně o něčem jiném.
Bohužel je tedy zřejmé, že znalecké posudky některých "znalců" jsou k ničemu.
Evidentně nemusí, na rozdíl od většiny z nás, ručit za svou práci. Splést se může každý, i znalec, ale pokud, se plete hodně často a zřejmě i cíleně (jako např. pan
Zachař), tak by měl o to své kulaté razítko přijít.

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#40 22. 11. 2022, 10:34

Ale PhDr. Mgr. Michael Zachař nedělá posudky jako soudní znalec, ale jako uznávaný historik umění a soukromý znalec. Není boha, který by mu to razítko mohl odebrat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.