Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

#1 3. 11. 2008, 16:48

To,aby konečně byl udělán jeden pořádný katalog,kde by se člověk dočetl klidně i v hypertextovém odkazu
na články v odborných časopisech a aukčních katalozích oč se jedná,kolik je známo kusů,původní náklad.Jaké u známky existují perfíny,příležitostní razítka,barva razítek a komplet popsány deskové a výrobní vady.A je jedno,jestli se jedná o věc oblíbenou a nebo běžnou.Už tomu tak dávno není a dle scenů jsou mnozí rádi,že mají ve sbírkách i poškozené věci.Nemůžeme chtít po 90 leté babiččce,aby měla mléčné zuby.Já sice takové známky do sbírky nezařazuju,ale co s nima dál?
Je možné je použít na chemické pokusy na odhalování padělků.Třeba dnes jsem řešil Čistý 4 blok 60 H Hradčany s lepem v barvě citronově žluté.Chemicky se dají věci zesvětlit,ne však ztmavit.Je možné,že by tuto barvu vytvořilo Čikuli?Sehnal jsem teď přes Chip program na úprava fotek Picasso.Přes něj jsem zkoušel jak vyšší jas,tak další fotografické možnosti.Velmi zajímavá zjištění.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#2 12. 11. 2008, 12:07

Dost mne zaráží, že POFIS a Společnost pro odbornou literaturu (která již pracuje bezmála 4 roky) nebyl schopen vydat k výstavě PRAGA 2008 novou Monografii Hradčan. Bohužel nejhodnotnější literatura pro sběratele vychází vlastním nákladem - Rakousko 1850 - 1918 a Československé předběžné a souběžné známky a celiny 1918 - 1919 od p.Hirše a tuším že i TGM 1923 vyšla vlastním nákladem autorky p.Šárové. Nechci snižovat hodnotu Monografií vydávaných Pofisem, ale 40 let od prvního vydání by si Monografie Hradčany zasloužila vzhledem k novým objevům přepracované a doplněné vydání. Nebo Společnost pro odbornou literaturu čeká, až ji zase někdo vydá vlastním nákladem a potom jen budou hledat a rozmazávat chyby?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3 12. 11. 2008, 18:25

skrblik napsal/a:

...Chemicky se dají věci zesvětlit,ne však ztmavit.

😲 😲 😲

Profilový obrázek
skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

#4 13. 11. 2008, 10:21

Hradčany bzly velmi podrobně zpracovány Společností knihtisku jako rekonstrukce tiskových desek.I tyto publikace mají vsak zásadní chybu,že mnohé hodnotz nejsou jednotlivá známková pole vydána jako známky,ale jen jako výřezy.V tom případě není možno studovat jiné vady,než vady popsané autorem a vlastní archový materiál je skoro nedostupný a nebo nad finanční možnosti sběratelů,pokud nepatří k těm štastlivcům,co mají průměrný a vyšší příjem nez státem udávaný průměrný plat.Já to s kolegy řešít alespoň kopiemi a vlastními rekonstrukcemi jednotlivých známkový polí,což je v řípadě 7 a 8 TD 5 h modrozelené skoru nemožný úkol,stejně tak i 7 tiskové desky u hodnotz 15 H.Na základě studija větších celků hodnotz 15 H jsem tak narazil na avizované pravé závitové tzpy společně pro celou 5 kresbu,tzpy provedené levého háčku též společné pro celou 5 kresbu.Na základě rekonstrukce tiskových desek hodnotz 500 H mi pak skutečně vychází 4 tiskové desky,které se od sebe liší deskovými odchylkami tiskových desek s počítadli.
Bohužel právě pro tuto hodnotu byla vydána rekonstrukce jen jako výřezy,tak je zatím zcela nemožné určit,zda známka je z 1 a nebo 1 a Tiskové desky,které vznikla po vyčištění původní tiskové desky 1 po 40 000 otiscích této desky.Situace se mi o to víc zkomplikovala,když mi vykradli pachatelé a než se mi po jejich smrti povedlo přes kamaráda sehnat materiál zpět.A není to sranda z trhu stahovat známkový materiál jen kvůli tomu,aby se mohla o tom napsat kniha.Proto jsem dal zde do fora ˇčlánek jste ochotní se mnou spolupracovat.Bohužel kromě posměšků jsem se ničeho jiného nedočkal.I to je řešením.Jsem rád,že se alespoň rozvinula debata kolem hodnotz 500 H 2 TD,kde se snažíme zdokladovat použití této desky v poštovním provozu.Já jsem upozornil na to,že značná část této desky byla použia pro soukromé zoubkování a perfin v Krnově.Uvítám poznatky z jaké doby se tento perfin vzskytuje u Vás ve sbírkách,
Skrblík

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#5 13. 11. 2008, 10:32

Skrblíku, vyčištěním tiskové desky nemůže vzniknout deska nová, jen se na ní mohou objevit různé vady vzniklé čištěním - poškrábání, popř. menší poškození v kresbě a orámování. To však nezadává důvod ke vzniku nové desky. A za druhé, na www.knihtisk.org je naskenována naprostá většina Hradčan všech kreseb, hodnot a tiskových desek. Jako kontrola při určování TD a ZP naprosto vynikající a doposud nepřekonané a nenahraditelné, jejich autorovi patří dík.

Profilový obrázek
skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

#6 21. 11. 2008, 12:33

Díky za radu,stáhnu si to.
Stále jsi mi ještě jinak neodpověděl na moderátora TK.
Jinak příští týden budu psát další příspěvek do TK.Dostaly se mi do ruky další kartičky od Vietnamských oprátorů a Vyšší nominály od Vodafone.

Profilový obrázek
skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

#7 22. 12. 2008, 16:18

Zdenku.Koukal jsem se na tuto stránku,ale anglicky bohužel neumím.tak mi poraď,kde tam v tom najdu jednotlivé tiskové desky.Mám velký problém s určením ZP 2 spirály u 25H Hradčany fialová,Hz 11 34.Zatím se jedná o první známý kus a nebo 5 TD?Bohužel co mám rekonstrukce od Látala,tak mi u 2 ZP chybí vyobrazení.Známka je decentrovaná do levé strany,takže by se mělo jednat o 1 až 3 sloupec.Měl jsem jí nascanovanou na flešce,ale soubor rar od Veroniky mi jí natvrdo odpálil.Vyhořel mi procesor ve flešce.

Profilový obrázek
Akir

Moderátor

Zaregistrován:
11. 7. 2006

#8 26. 12. 2008, 14:13

Tak to budeš, Skrblíku, asi první, kdo dokázal pouhým uložením souboru "odpálit" flash disk :-)
Flash disk

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.