Myslím, že Turtle je nejblíže pravdy...
Prostě si takhle nejspíš Grus značil obrazy, jednak aby nezapomněl jak se jmenují a jednak kvůlivá těm případným reprodukcím, které se v té době z jeho obrazů "sekaly jako Baťovy cvičky".
Řada malířů to dělá či dělávalo také, i když spíše ručně např. tužkou. Ale nikdy ne na rám obrazu, nýbrž na rámec, ke kterému je napnuto plátno.
Anebo zezadu přímo na materiál, na kterém je malba provedena. Což je i případ výše uvedeného obrazu, kde ten identifikační "štítek" už od pohledu není na rámu obrazu, nýbrž zřejmě na kartonu...

Wjem napsal/a:
A propos, Grus je jeden z malířů, kdy počítám s výrazným zhodnocením v daleké budoucnosti... Ovšem za nějakých 100 let to každému bude u prdele a Grusův jedinečný fauvismus se podle mě "prosadí"...
To sa musíš dať zamraziť, aby si sa dožil zhodnotenia toho obrazu 😃
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Stoprocentně to není tisk. Přesto mám stále podezření, že je to malovaná reprodukce, nebo vzhledem k té nálepce možná i pokus o dobové falsum. Vedou mě k tomu dva důvody:
1) Když porovnám svůj obraz z ostatními díly autora, pak můj obraz mi připadá velice odbytý a amatérský.
2) Na nálepce je napsán název obrazu Krajina s potokem. Na internetu se dá najít obchod, který prodává tištěnou reprodukci Grusovy "Krajiny s potokem". Když provnám tu reprodukci v eshopu s mým obrazem, tak je naprosto jasné, že ta reprodukce je mnohem, profesionálenší, povedenější, preciznější a celkově více v autorově stylu.
Jediné zdůvodnění (kromě toho, že můj obraz je falsum), které mě napadá je to, že nejdříve Grus namaloval mou Krajinu s potokem, ale nebyl s ní spokojený, tak se tentýž obraz pokusil namalovat lépe. No a z té lepší verze se pak tiskly ty reprodukce, které jsou dodnes k prodeji na internetu. Asi se pokusím poslat fotky galeriím nebo půjdu v létě na konzultaci k dorotám, až k nám přijedou, protože do Prahy to mám daleko.
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Ještě fotky pro porovnání:
První je můj obraz a druhý je tištěná reprodukce, kterou je možno zakoupit na internetu.
Obrázky:
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Pojem "malovaná reprodukce" je kuriózní😋 Kdyžtak kopie...
Jinak, fauvismus všeobecně v očích laika vypadá jakoby "amatérský a odbytý"...
Ovšem, ve své době byl Grus hodně ceněný, zejména, když dostal národního umělce, takže pokus o padělek se nedá vyloučit...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.