Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#11 26. 5. 2009, 07:41

Díky za vyvrácení mojí naivní doměnky. Myslíte si, že je až na ten přetisk pravá? Proč je vybledlý jen jeden roh bankovky? Vypadá to totiž, jako by barvu někdo schválně setřel.

Ve filatelii se obdobně nabízí spousta tzv. nevydaných a zkusmých tisků: Když se padělky, které měly oklamat sběratele, nepovedou, prohlásí se aspoň za nevydanou variantu a prodávají za pár desítek korun, aby práce padělatele nebyla nadarmo.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#12 26. 5. 2009, 09:06

To jsou mi věci ... nevěděl jsem, že soudruzi měli tehdy k dispozici MS Office s fontem "Bookman Old Style" (viz porovnání)

Obrázek vložený uživatelem

Ne, teď vážně.... krom výše uvedeného argumentu, že jde o novodobé přetištění bankovky je nasnadě, co s tím chtěl domnělý falzifikátor spáchat - smazat číslo. Nepovedlo se, rozmazal to a že asi usilovným třením obrousil i ten giloš (část je ho stejně vidět + ta číslice nominálu je taky nějaká ošoupaná).

rihav > doufám, že Tvůj zájem byl jen proto, že jsi chtěl mít ve sbírce jeden z nejspackanějších padělků rarit :-D

Profilový obrázek
rihav

Uživatel

Zaregistrován:
11. 5. 2007

#13 26. 5. 2009, 09:13
To jsou mi věci ... nevěděl jsem, že soudruzi měli tehdy k dispozici MS Office s fontem "Bookman Old Style" (viz porovnání) ...

Tak nejak, mel jsem ji i doma a nakonec jsem ji nechtel ani zadarmo a poslal zpatky🙂

Profilový obrázek
numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

#14 26. 5. 2009, 09:32

Bookman oldstyle pochadza z roku 1858:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bookman_(typeface)

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#15 26. 5. 2009, 10:40
numpszi > Typograficky ano, ale využití tohoto písma v československém bankovnictví na jednom jediném exempláři, který se záhadně objeví až nyní ...? :-) připomíná mi to silně téma přetištěné 1 Kčs /1946 protektorátním razítkem s odlišným řezem písma.

numpszi > Typograficky ano, ale využití tohoto písma v československém bankovnictví na jednom jediném exempláři, který se záhadně objeví až nyní ...? :-) připomíná mi to silně téma přetištěné 1 Kčs /1946 protektorátním razítkem s odlišným řezem písma.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#16 26. 5. 2009, 16:36

Ukázka jak udělat "raritu"
Vzít starou bankovku, nastavit vhodný font, prohnat tiskárnou ... heuréka! mám raritu :-D

Obrázek vložený uživatelem

... předpokládám, že asi takhle postupoval i "tvůrce" té tisícovky. Jen mu prostě nešlo do počtu, že by takovýhle přetisk byl na bankovce s běžným kontrolním číslem, no.. :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.