ad Trinapet: Vážený pane, dovolil jsem si vyjádřit své mínění ohledně obrazu, který byl popsán jako přemalba Berghauerova originálu, tedy jako podvod při obchodní transakci. Nemyslím si, že původně tento obraz dělal Berghauer, a mám proto důvody a argumenty, které jsem z větší části uvedl. Na nikoho neútočím, nikoho nenapadám, vyjadřuji se k věcem, které jsem měl celý život na očích. Agresivita reakcí typu "plantáte" nedokládá nějakou zvlášť úchvatnou rozumovou vyzrálost: vždycky existuje i druhá možnost, že neplantám, ale vím, co říkám a proč to dělám. To tak někdy bývá a zřejmě to platí i pro ostatní účastníky diskuse. Jenom hloupý člověk zesměšňuje ostatní dřív, než dokázal rozumět tomu, co říkají - chcete být vedle suveréna ještě za hlupáka?
Adresy, které jste připojil, se mně nenačítají; asi moje chyba, neumím s tím moc zacházet. Když mně pošlete fotky na adresu brhoryna@seznam.cz, budu rád, dám to do Berghauerova archívu, bude-li co.
Akademického malíře Horynu z Bydžovska neznám, vím jen, že působil jistý Bohumil Horyna (1914-1993) z Červeněvsi, který ale byl vyučený kovář a malíř amatér, nikoli akademik (navzdory tomu, co uvádí autor jeho výstavních katalogů).
Hodně úspěchů v obchodě - ať už prodáváte cokoli.
Břetislav Horyna

Víte pane Horyna, vy jste pole neorané, nikdy jste se internetových diskuzí, kde padají ještě horší adjektíva nezůčastnil, takže vám i naprosto běžná mluva připadá nepřípadná.Nic není osobní v netu, je to jen argumentační přestřelka, kterou nikdo nebere vážně.Jen hlupáci se cítí uražení, když uvidí napsáno něco, co se "jaksi" dotýká jejich profesní cti.Jenže ono je to jinak. Anonym pod nickem jsem já, vy, i kdokoliv, takže když si povídají naprosto anonymní lidé a používají argumentační hmaty- je to v pořádku.Nikdo tu nepoužívá vulgarismy a to je podstatné.urážet se tam, kde se napíše nemáte pravdu, nerozumíte či co, je naprostá pitomost a mluví o nízkém"levlu" uráženého anonymního nicku.Co chybí čecháčkům je nadhled a mimravost.Byl jsem před nedávnem v USA, na letišti mi poškodili při vykládce kufr ( nepatrně).Když jsem to ukázal celníkovi, vzal mě bokem k nějaké překážce a tam se mě uřednice zeptala jaká škoda mi vznikla.Ze srandy jsem řekl 500 USD.Ta nemrkla okem, vyplatila a já odešel.Být to u nás, pak to byly čtyři protokoly, znalec a nakonec 20 korun českých poštou.
Podstatné je- tady je každý odborník- každý vše viděl a všude byl.Když jeden napíše, měl jem tenhle obraz a byl to Berghauer, najdou se desítky moudrých, aby mě přesvědčili, že jsem jej neměl.Má cenu pak argumentovat něčím.Nemá.Takže proč bych měl něco ukazovat a posílat.Ten váš obraz co jste popisoval podvodníky z naivity ( G.B) se prodal za 2013 Kč, a dráž nez současně dražený, hezký orginál Berghauera - ale domatlaný restaurátorem.To je zkušenost - s lidmi tady nemá cenu diskutovat.Mají patent na pravdu a mnozí divné pojetí humoru a nulový vkus ( 1jab1 ).
Obrazy nepošlu, neprodávám nic, nemám zájem o předvádění se.A už vůbec ne tady.Pokud se moje slova dotkla Vás, prosím o prominutí, ale nebyla myšlena nijak špatně.Pouze netovy žargón.

nevšímejte si pane Horyna zdejších vševědů. Pan Horyna z N.Bydžova byl skutečně akademický malíř, koářem se vyučil v mládí. Malíř byl vcelku dobý.Oni si tady mnozí mýlí dojmy s pojmy a proto to tady tak vypadá.
Narodil se 12. června 1914 v Červeněvsi. Po absolvování obecné školy nastoupil do učení v uměleckém kovářství v Novém Bydžově. Po vyučení pracoval v Praze. Po absolvování základní vojenské služby u 1. leteckého pluku T. G. Masaryka pracoval v automobilce v Mladé Boleslavi. V roce 1939 se vrátil do Prahy, kde pracoval v závodě Aero. Ve čtyřiačtyřicátém byl pak nuceně nasazen. Ačkoliv stále maloval, nikdy se malováním neživil.
Po válce se malbě začal věnovat naplno. Studoval u prof. Kulce na Ukrajinské akademii, poté na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Odborné výtvarné škole v Praze. Zemřel roku 1993 v Novém Bydžově.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.