Ano, takhle jednají všechny mocnosti (některé chytřeji a méně zjevněji), dnešní i z dob minulých a právě proto bychom se neměli příliš jednostranně vázat na jeden mocenský blok a dělat si iluze (zvlášť po letech 1938, 1948 a 1968). Ale to už jsme se dostali od Schwarzeberga daleko, chtěl jsem říct jen to, že kdyby byl seriózní politik, tak nemůže jednu věc oddůvodňovat něčím, co v jiném případě popírá. Kdyby řekl, uznáváme Kosovo, protože to tak chtějí USA, náš hlavní spojenec, jehož politiku je v našem nelepším zájmu potřeba následovat, tak ok, sice bych s tím hluboce nesouhlasil, ale bylo by to aspoň férově řečeno. Ale když řekne, že v případě Kosova jde o uznání faktu a v jiném případě jedná naprosto opačně, tak to vzbuzuje vše, jen ne důvěru. Kdyby to o tom Kosovu myslel vážně, tak by o musek aplikovat i na jižní Osetii a uznat její nezávislost (a kdyby tento krok třeba následovaly jiné státy, tak by nemuselo dojít ke konfliktu a taky tam dnes nemuseli být ruští vojáci).

Do bývalé Jugoslávie jsem jezdil poměrně často a pamatuji i rok 1990, tedy těsně před začátkem krize, která měla za následek občanskou válku. Jako průvodkyně na některé zájezdy tam fungovala chorvatka, která studovala Karlovu universitu, tedy uměla dobře česky a o prázdninách si tam přivydělávala. Již tehdy přesně odhadla příští vývoj, i rozpad Československa. Tato problematika mě docela dost zajímala a strávil jsem s ní v debatách na toto téma mnoho hodin. Klobouk dolů, před její predikcí. Pokud bychom chtěli jít po stopách v Kosovu, pak bychom museli až do tohoto období a sledovat celý vývoj až do uznání jeho samostatnosti, protože pravda je poměrně složitá a nemůžeme zaměňovat důsledky za příčiny. Vyhlášení samostatnosti Kosova totiž nespadlo z nebe, ale mělo svůj přirozený vývoj, podpořený srbskou netolerantní politikou Miloševičova režimu, ale to by bylo téma na mnoho dní a desítek dlouhých článků.
Důsledek, jak ho popisujete byl pro některé Srby nezáviděnihodný, ale na druhé straně nemůžete do jednoho čísla počítat mrtvé a vyhnance, protože to jsou nesouměřitelné hodnoty. Pak ale také musíte zmínit důvody, které k této skutečnosti vedly.
Já se snažím v těchto debatách vynechat názory politiků, proti kterým bych se měl vymezovat, snažím se oddělovat fakta od komentářů a zaujímat pouze z faktů, které samozřejmě musím někde získat, svoje názory. To, že se pak mohou shodovat s těmi oficiálními, to neznamená, že je kopíruji, ale naopak nezávisle k nim docházím.
Se stejným odstínem názoru na Kosovo a Osetii si docela nevím rady, i když možná nepatrně převládá názor na jiný pohled, ale to je tak složité, že se o to nechci pokoušet.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Už to neřešte, stejně pokud by se řešilo Kosovo, bylo by stejně nutno současně řešit Srbskou Krajinu a pro tyto stejné případy v oblasti byly zvoleny zcela opačná řešení...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Problém se jmenuje Miloševič (a další). Z toho plyne i to jiné řešení. Ale, co se takhle věnovat něčemu jinému? Třeba babyboxům? Zachraňují děti nebo je to spíš ukázka alibismu?
(A protože to tu zmenšilo, přepisuji texty)
"No bezva. Co teď s tím? Jsem nezletilá dyslektická narkomanka. A navíc se chci věnovat kariéře."
"Proboha, vzchopte se ženská! Od čeho asi máme ve městě babybox?"
Obrázky:

To je dobrá poznámka, která opravdu dává za pravdu názorům, že neexistují modelová řešení.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Táto tragédia u vás na rallye nemá obdobu. 😐
http://sport.cas.sk/clanok/236218/krvava-rallye-v-cr-4-dievcata-su-mrtve-najmladsia-mala-sest.html

je to smutne! lutujem tych rodicov
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Hmm, nehody se dějí stále, ale proč to taháš sem? 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.