turtle: obecne mas pravdu, u caju typu pu-erh, ktere zraji (doslova) v zemi, to je ale jinak, protoze zelene verze zraji optimalne 30 let a existuji i 50lete specialy🙂
Standartne je i u nas mozne koupit normalni (vcelku levny) a 12-20lety, pricemz ty druhe uz jsou cenove asi na trojnasobku normalniho. Radsi se neptam, kolik stala ta kacurova cihla🙂
K tomu zrani, pokud nejde o caj, ktery to umoznuje a pokud neni nalisovany do "kolace" nebo kostky a dobre zabaleny (klasicky do bambusoveho listu), tak ani neni potreba se o tom bavit, dokonce i caje, ktere mam v papirovohlinikovych saccich umoznujicich skoro vakuove zavreni, nezadrzitelne ztraceji aroma a chut, pokud se nevypiji behem par mesicu.
Jinak problemu pueru je, jak vtipne nekdo kdesi poznamenal, ze nikdo nevi jak se dobry puer vlastne vyrabi🙂 Tedy pokud nejste Cinan z rodiny, ktera to po staleti dela😉 Kazdopadne ty postrehy z toho linku jsou sice pekne, ale rekl bych jen ukazujici, ze tapajici amater muze mit snahu, ale bez dlouholetych zkusenosti (a to je v pripade takovych caju spise na generace nez jeden lidsky zivot) to nebude ono. Uz to, ze caje "dobre vetra" (puer musi mit naopak pristup vzduchu omezeny) a udrzuje konstatni vlhkost (odbornici rikaji ze vlhkost musi kolisat podle rocnich obdobi, coz mimochodem podporuje "zkazky" o zakopani do zeme🙂 ). A opravdu me pobavila veta "Pokud nám čaj nechutná, ať už je zatuchlý nebo jinak aromatický, nebo naopak nezraje a stále stejný, tak je nutné zrání vyhodnotit a udělat opatření, snížit nebo zvýšit vlhkost, teplotu, větrání. "😃 Ja bych rekl, ze pokud zacne byt caj zatuhly nebo ztrati aroma, tak s tim nejde delat uz vubec nic a musi se bud (se sebezaprenim) vypit nebo vyhodit.

kacuro napsal/a:
...
koupím si prostě nějaký tsarý PE a ten v brzké době vypiju😃 Tento čaj byl velmi znamenité plné chuti a vydržel asi osm nálevů (to si nejsem jistý, zapoměl jsem pak počítat). Jiné typy čajů je zase vhodné vypít ještě tentýž rok či nejpozději do dalšího roku.
Taky to tak vidim 😉
Kdybys mel problem ten caj vypit (jako ze pri 8 nalevech je to fakt velke mnozstvi), tak si rekni, kolik bys byl ochoten postradat + cenu a urcite se domluvime🙂

Tenzor: konvička z mé kung-fu soupravy má kolem 300ml, na kteréžto množství bych měl dát cca 15g PE. Do sítka v konvičce se mi ale vešlo jen 9g, což je docela málo, takže zvládl jen kolem těch 8 hodnotných nálevů. Samozřejmě bych mohl dávat méně vody, ale vzhledem k tomu, že pijeme ve dvou, by se člověk z jedné várky moc nenapil😃 Takže z 9g tohoto čaje jsem udělal vlastně 2,4l čaje, což je přijatelné množství😃
Jinak napiš mi na mail, dohodneme se na odeslání vzorku. Čaj stál původně 98$ za cihlu (250g), měl jsem ho ale v nějaké akci za pouhých 13$😃
Hurley: matéčko nemusím😃

To málokdo ze středoevropanů 😁 Ale je to škoda, účinky stojí za to. Když si ráno připravím pohárek z palo santo a naplním ho silným travnatým Taragüi, tak celý den lítám jak démon Kabuki 😈

Tak to jsem v porovnani s tebou skoro zacatecnik, ja vypil (kdyz nepocitam zrudnosti jako sackove caje nebo veci co maji caj jen v nazvu) za zivot tak 2 tisice litru max.🙂
Jinak myslim ze na 3 deci je 9 gramu kvalitniho pueru az moc.. ale je to otazka nazoru.
Ok, napisu. Ta cena je hodne dobra😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.