Tovy napsal/a:
... Skoro vse (az na vyjimky) se da jist syrove ...
To je sice pravda, ale právě díky tomu, že v pravěku (pra)člověk potravu tepelně upravoval (hlavně maso), začal se vyvíjet odlišně od ostatních primátů a stal se člověkem. Z toho mi logicky vyplývá, že návrat k pojídání (převážně) syrové stravy znamená i návrat do stadia primáta 😆 😁

Zkus to s houbama😉
Jinak maso se da take jist syrove, ale pokud ho poradne neokorenis, tak moc dobre nebude (o zdravotnim riziku nemluve) a chut na okrajich propeceneho a uvnitr krvaveho steaku bez tepelne upravy nicim nenapodobis. Kousat psenici nebo kukurici za syrova asi taky nebude moc dobry napad🙂
Tim samozrejme nerikam ze syrove veci jsou spatne, zvlaste u ovoce a zeleniny to ma velky vyznam a je pravda, ze teple jidlo kazdy den (a pokud mozno 2x) je luxus, ktery si dopravame my, ale jeste pred nekolika malo stoletimi byl nemyslitelny.

Tovy napsal/a:
...
Prosel jsem spoustu restauraci a v CR se znamena vegetarianske jidlo uplne stejne jak s masem, jen je bez masa. Takze spagety s omackou a pod. Naprosto nezajimava a nudna jidla. Vcetne specializovanych vegetarianskych restauraci! Hrozna bida.. Tak jsem si koupil nejakou literaturu a sem tam si nejake zajimave jidlo udelame.
Ono je to "hrozna bida" ve vetsine evropskych zemi, treba v Toskansku mistni jen tezko pochopi, jak nekdo muze jist sice skvely salat, ale bez nemene skveleho masa. A osobne se jim vubec nedivim 😁
Dobrou vegetarianskou kuchyni maji Indove, ale to je dost jina kultura. Ja si radsi dam thajskou.. aha, ono je tam to maso, ze😉

tenzor napsal/a:
Zkus to s houbama😉
Některé houby se běžně dají jíst syrové. Třeba žampióny jsem už zkoušel dávat na chleba nakrájené na plátky.
tenzor napsal/a:
...chut... bez tepelne upravy nicim nenapodobis.
To už je jen o závislosti na chuti...
Pojídači syrových potravin mají tohle vyřešeno velice jednoduše - obilí nebo hrách namočí na pár až pár desítek hodin do vody, v níž tato tvrdá semena změknou a navíc s v nich tím probudí ona enzymatická aktivita, která je celým gró raw stravy.
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Serge Nubret napsal/a:
Některé houby se běžně dají jíst syrové. Třeba žampióny jsem už zkoušel dávat na chleba nakrájené na plátky.
Odborníci na to mají jiný názor, jediná houba, která se u nás dá jíst syrová je ryzec syrovinka. Jinak houby jsou v jakékoli uprávě zátěž na zažívací ústrojí, jíst je syrové to samozřejmě násobí, pokud tedy nejíš rovnou nějakou houbu, která je normálně braná jako jedlá, ale v syrovém stavu jedovatá.
Je celkem vtipné, že se na jedné straně snažíš jíst zdravě a na straně druhé si takhle huntuješ zažívání.🙂
Serge Nubret napsal/a:
To už je jen o závislosti na chuti...
Když pominu, že slovo závislost v této souvislosti asi bude trochu přehnané, tak si uvědom, že každá kuchyně je o chuti (a vůni ad.), jinak bychom mohli jíst amarouny🙂 Ale samozřejmě, klidně si jez něco, co ti nechutná, protože si myslíš, že je to zdravé, já si radši pošmáknu😎
A pokud byla předtím něčím napadena (což u BIO produkce, kterou si předpokládám kupují, není nic neobvyklého) tak bude enzymatická aktivita některých mikroorganismů na nečekané vysoké úrovni a trávení úžasně rychlé 😁 O tom, že je to pro organismus vždy přínosné, lze ale opět s úspěchem pochybovat.
Jinak zajímavé musí být dilema, když má takový člověk hlad a nemá ještě namočeno a ví že to bude trvat 24 hodin🙂

]
Máš pravdu ; niektoré hríby sa dajú konzumovať aj surové a majú liečivé účinky na alergie , diabetes , žiaľ šampión nie je dobrým príkladom ,
dokonca pravidelná denná konzumácia hoci aj tepelne upravených šampiónov v dávke viac ako 200gr. sa neodporúča konzumovať dlhodobejšie.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

A odkud čerpáš informace o tomto tématu?
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.