Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#1 10. 3. 2010, 11:21

Uz se to tady mozna probiralo, ale ted to nejak nemuzu najit ... jake jsou serie 100/1961, u kterych je duvodne podezreni, ze byl KOLEK dolepen dodatecne (ke skode sberatele), nikoliv behem oficialniho kolkovani po revoluci?
DIKY!

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#2 10. 3. 2010, 11:51

tak nějak selským rozumem bych řekl, že u těch prvních - tzn. série B,C,D. V perfektních stavech jsou tyto bankovky už tak dost cenné a předpoklad, že někde v bance se shodou náhod okolkuje bankovka série B (která v tu dobu byla v oběhu skoro 30 let), bude ausgerechnet UNC a úředník ještě kolek nalepí tak, aby to lahodilo oku případného sběratele... nu, bankovka i kolek bude pravý, takže budete mít okolkovanou stovku série B... o tom žádná... nicméně uznejte, že pravděpodobnost výše uvedeného postupu je těžko pravděpodobná.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#3 10. 3. 2010, 11:52

jinak ušmudlaný oběhový B,C,D s kolkem si představit dokážu, tam to klidně mohlo být okolkováno v bance, ale za takovou už případný vychcánek-dolepovač nedostane na Aukru (či jinde) takovou dardu jako za okolkovanej UNC😉

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#4 10. 3. 2010, 11:58

tak tohle mi presne potvrdilo moje obavy - mam nabidku na 100/1961 serii "C", stav tak 0 az UNC a kolek krasne nalepenej (temer vodorovne). Takze mi to prijde, ze tam byl dolepen jaksi mimo kolkovaci akci.
:(

Profilový obrázek
notafilie

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2009

#5 10. 3. 2010, 12:28

S týmto nič nenarobíte. Pokiaľ je bankovka pravá a kolok pravý, čo môžte chcieť. 100% istotu, že okolkovanie je pôvodné budete mať len vtedy ak by ste daného človeka naživo videli v rok 93 ako ju kolkuje. To je nereálne. Je to bohužiaľ bežný jav, či už s kolkami na R-U bankovkách, po vojne alebo po rozdelení, že ziskuchtivý rádobyzberatelia tieto kolky odlepujú a lepia na bankovky v lepších stavoch. A odsudzovať bankovku s kolkom, ktorý je povedzme nalepený rovno ako menej cennú oproti takej ktorá ma kolok nalepený krivo, no neviem... Keby toto bolo merítko tak ľudia, ktorí to lepia ich budú predsa lepiť nakrivo, nemyslíte? Osobne som ku každej bankovke, ktorá je niekoľkonásobne vzácnejšia vo variante s pretlačou alebo kolkom na pozore. Ale pri pravej bankovke s pravým kolkom nenarobíme nič - rozdeľovať to ešte na to, ktoré boli lepené v danej dobe a ktoré dodatočne je myslím nemožné a kam by to viedlo? Aj keď ako hovorí acme2000, sedliacky rozum niečo našeptá...

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#6 10. 3. 2010, 13:00

ano. neuděláte nic. ale mě právě kvůli tomu N-kový Béčko s kolkem (za dvojnásobek ceny bez kolku) nechává chladnym🙂 ale jako zamrzí to, když je to více než jasně uměle dotvořený kus historie, aby byla sbírka (na varianty) kompletní. Nicméně já osobně bych asi takovouhle šidírnu nedělal (abych to doma lepil a pak tvrdil případným zájemcům nějakou legendu o tom, jak mi "zrovna tohle béčko dala úřednice v roce 93 na šaltru, s čerstvě nalepenym kolkem") a asi bych to neudělal ani pro sebe (opět vědomí toho, že co mám zařazené jsem si polepil sám).
asi i proto mám od kolkovaných po jedné variantě a výjimečně u tohoto fenoménu ani varianty sbírat nehodlám

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.