Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
Artman

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2011

#51 29. 8. 2018, 19:36

Je to o něco složitější téma. Své už jsem řekl :-).

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#52 29. 8. 2018, 19:38
Evropa 1 : Za prvé je otázka, zda je ta historka pravdivá. Za druhé, na významnější výstavy vám nevezmou nějakou anonymní malbu. Neboli možná si jen nějaký významný výtvarník takto "vystřelil" z poroty, osignoval dětskou patlanici, aby tak získal publicitu...

To je historie více let stará, která proběhla i ve zdělovacích prostředcích. Bližší okolnosti již ale neznám. Pouze jsem byl překvapen, na čem může být hodnocení moderního umění založeno.

Přeci i moderní umění by mělo něco vyjadřovat a aby mělo smysl, musí mu rozumět větší okruh lidí. Pokud to bude umění pouze pro malou skupinu lidí, pak je něco špatně.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#53 29. 8. 2018, 22:35
Ale tento příklad nebyl namalován na základě "geniality," ale pouze na základě náhodnosti. Náhoda je pouhou náhodou, bez nejmenšího náznaku geniality. Spíše jde o pohled odborníků, který není založen na odbornosti.

tož, to já se přiznám, že jsem už totál ztratila... ale upřímně řečeno, ani nevím, o jakém obraze se tady vede řeč...ale to je asi jedno 😉

Profilový obrázek
Artman

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2011

#54 30. 8. 2018, 08:51

Také nevím o jaký obraz jde. Vím jen, že dětské malby jsou samostatná kapitola.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#55 30. 8. 2018, 10:28
Také nevím o jaký obraz jde. Vím jen, že dětské malby jsou samostatná kapitola.

Ale ten příklad neměl s dětskou malbou nic společného. Jednalo se o náhodnou patlanici dítěte ve věku do dvou let, kdy vylilo barvu a rukou do ní šáhlo. Pointa celého příběhu je v tom, že znalci, kteří tuto patlanici viděli, byli u vytržení a pěli ódy nad uměleckou úrovní.

Takto tedy funguje moderní umění?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#56 30. 8. 2018, 11:34

Moderní umění funguje různě. Viděl jsem závěrečné práce VŠ studentů v Ústí n.L. Většina dost špatná a kvalita odfláknutá. Moji nadaní spolužáci na základce dělali mnohem lepší věci.
Posudky znalců. Pěkná je věta, že papír unese všechno. Třeba znalci vín propagují vína z Bordeaux. A dokonce napíší, že víno má typické vlatnosti pro určité chateaux (malý kousek půdy). Tedy pokud ví, co ochutnávají. Naslepo nepoznají pravý břeh od levého, cabernet od merlotu.

Profilový obrázek
Artman

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2011

#57 30. 8. 2018, 12:19
Ale ten příklad neměl s dětskou malbou nic společného. Jednalo se o náhodnou patlanici dítěte ve věku do dvou let, kdy vylilo barvu a rukou do ní šáhlo. Pointa celého příběhu je v tom, že znalci, kteří tuto patlanici viděli, byli u vytržení a pěli ódy nad uměleckou úrovní. Takto tedy funguje moderní umění?

Váš omyl spočívá hlavně v tom, že od umění primárně požadujete, aby se líbilo.

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#58 30. 8. 2018, 12:47

jen bych opravil slovo líbilo, umění mně musí oslovit, tedy může se mi i líbit😈

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#59 30. 8. 2018, 12:48

Ale to jsem nikde neřekl!!

Tento příběh má pouze ukázat na naprostý amaterismus lidí, kteří rozhodují o tom, co je kvalitní a co nikoli.

Obraz se mi nemusí na první zhlédnutí líbit, ale musí mít myšlenku (třeba provokativní), nebo zdělení. Pokud dáme nezávisle na sobě několika odborníkům stejný obraz a každý bude mít jiný názor na kvalitu, každý v něm bude vidět něco jiného, pak to asi něco říká. Nebo malíř namaluje něco, neví co a nechá každému ať si vyběre co chce?

Profilový obrázek
Artman

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2011

#60 30. 8. 2018, 13:02

Tak určitě jsou mezi odborníky na umění i ti méně zdatní. Jako v každém oboru.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.