To je historie více let stará, která proběhla i ve zdělovacích prostředcích. Bližší okolnosti již ale neznám. Pouze jsem byl překvapen, na čem může být hodnocení moderního umění založeno.
Přeci i moderní umění by mělo něco vyjadřovat a aby mělo smysl, musí mu rozumět větší okruh lidí. Pokud to bude umění pouze pro malou skupinu lidí, pak je něco špatně.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tož, to já se přiznám, že jsem už totál ztratila... ale upřímně řečeno, ani nevím, o jakém obraze se tady vede řeč...ale to je asi jedno 😉

Ale ten příklad neměl s dětskou malbou nic společného. Jednalo se o náhodnou patlanici dítěte ve věku do dvou let, kdy vylilo barvu a rukou do ní šáhlo. Pointa celého příběhu je v tom, že znalci, kteří tuto patlanici viděli, byli u vytržení a pěli ódy nad uměleckou úrovní.
Takto tedy funguje moderní umění?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Moderní umění funguje různě. Viděl jsem závěrečné práce VŠ studentů v Ústí n.L. Většina dost špatná a kvalita odfláknutá. Moji nadaní spolužáci na základce dělali mnohem lepší věci.
Posudky znalců. Pěkná je věta, že papír unese všechno. Třeba znalci vín propagují vína z Bordeaux. A dokonce napíší, že víno má typické vlatnosti pro určité chateaux (malý kousek půdy). Tedy pokud ví, co ochutnávají. Naslepo nepoznají pravý břeh od levého, cabernet od merlotu.

Váš omyl spočívá hlavně v tom, že od umění primárně požadujete, aby se líbilo.

Ale to jsem nikde neřekl!!
Tento příběh má pouze ukázat na naprostý amaterismus lidí, kteří rozhodují o tom, co je kvalitní a co nikoli.
Obraz se mi nemusí na první zhlédnutí líbit, ale musí mít myšlenku (třeba provokativní), nebo zdělení. Pokud dáme nezávisle na sobě několika odborníkům stejný obraz a každý bude mít jiný názor na kvalitu, každý v něm bude vidět něco jiného, pak to asi něco říká. Nebo malíř namaluje něco, neví co a nechá každému ať si vyběre co chce?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.