Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Annie

Uživatel

Zaregistrován:
5. 8. 2017

#1 5. 8. 2017, 14:19

Dobrý den, nevíte prosím, zdali je zobrazený předmět váza nebo něco jiného? Stojan na deštníky? Na ten to ale má asi moc úzké hrdlo. Přivezl to pradědeček asi před 40 lety z Německa. Nemáte tušení, kde k tomu dohledat nějaké informace? Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#2 5. 8. 2017, 15:36

Také by to mohlo být plivátko🙂
Toto ovšem nemusel vozit z Německa, mohl to klidně koupit v prodejně "Orient" n.p. Klenoty.😉

Profilový obrázek
Annie

Uživatel

Zaregistrován:
5. 8. 2017

#3 5. 8. 2017, 21:33

Moc Vaší odpovědi nerozumím. Asi jsem se hloupě zeptala. :-( Já vím, že by se to dalo použít na leccos, třeba na špinavé ponožky, ale mě spíš zajímalo, co to je. Předpokládala jsem, že to je váza, jenže jsem prošla stovky obrázků a desítky stránek a našla jsem snad jedinou nádobu, která by měla podobné proporce. Všechny s podobně výrazným "podstavcem" mají "tělo", které se směrem nahoru rozšiřuje, a ne naopak jako u této vázy. Tak mě to znejistělo. A pak taky ta "bimbající" ucha připomínající náušnice. To jsem také na žádné váze neviděla. Přijde mi to nepraktické. Proto jsem se zeptala. A navíc samozřejmě netuším, jaké různé prodejny před čtyřiceti lety s podobným zbožím existovaly. Pradědeček to dostal darem. Těžko říct proč. Tak mě prostě zajímalo, "kam s tím".

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#4 5. 8. 2017, 21:59

Turtle si nedělal legraci... ony různé formy plivátek fakt byly. Tuším, že se užívaly při kouření doutníků a tak podobně, kdy si pánové museli při tomto odplivnout. Bylo to i běžné ve starých hospodách kdysi ... Nebo se žvýkal tabák a odplivovali si.

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#5 5. 8. 2017, 22:00

Pľuvátko to možno nebude,ale zdá sa mi Annie,že ani neveríš,že také niečo existovalo...Existovalo.
Podľa mňa to má úzky "vstup",kto by tam trafil??😋
http://www.ebay.com/bhp/brass-spittoon
-s-

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#6 5. 8. 2017, 22:03
Pľuvátko to možno nebude,ale zdá sa mi Annie,že ani neveríš,že také niečo existovalo...Existovalo. Podľa mňa to má úzky "vstup",kto by tam trafil??😋 http://www.ebay.com/bhp/brass-spittoon -s-

Stani proto právě ty uši, přitáhl sis to k frasínce😃 A vyplivl žvýkaný tabák. Mohlo to být honosnější plivátko pro jednoho prasáka😃

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#7 5. 8. 2017, 22:07

Je to možné.Niekto to možno vypátra a Annie uverí.
Možno aj tomu,že už aj pred 40 rokmi boli obchody...😋
-s-

Profilový obrázek
Annie

Uživatel

Zaregistrován:
5. 8. 2017

#8 5. 8. 2017, 22:13

Ale jo, věřím a googlím. O tom žádná. Ale jak říkáte, má to moc úzké hrdlo. Navíc je to zbytečně vysoké. Všechna plivátka jsou malá a tlustá - většina -, jak tak koukám. Ale děkuji za tip a vtip. - Asi to nakonec prohlásím za vázu s náušnicemi nebo past na myši.

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#9 6. 8. 2017, 08:27

Ještě jednou... od toho vznikl termín ZAPLIVANÁ HOSPODA, hosté , kteří žvýkali tabák (bago) prostě plivali na zem. Jednou, když jsem byl v takové stylové hospodě, kde byly všude artefakty z dob rakouska, visel tam např. portrét mocnáře, tak tam byla nová smaltovaná cedulka ve starém stylu s žertovným nápisem : PROSÍME HOSTY, ABY NEPLIVALI POD STŮL, MŮŽE TAM LEŽET VÁŠ KAMARÁD 😋

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#10 6. 8. 2017, 15:58

A, na ten portrét mocnáře sraly mouchy?😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.