Altmanne mně zaujalo toto (poslední věta) : O historii Ruského sboru a jejich zapojení na straně Němců a především Chorvatů v bojích proti partyzánům si případný zájemce může historii najít a nastudovat. Byla to jiná doba a nikdo z nás asi nebude mít právo soudit či chválit!

O Vlasovcích třeba i zde:
https://www.valka.cz/651-Vlasovci-v-Cechach
Ono zpětně hodnotit historii je tak snadné, když už víme, jak to dopadlo... jak bude historie jednou hodnotit dny, které prožíváme my?

Takže asi tak, jak plyne z Altmannova odkazu na stránky ..Byla to jiná doba a nikdo z nás asi nebude mít právo soudit či chválit!.... Kolemjdoucí moc zajímavé čtení.

Já vím, že jsme v sekci obrazů, ale kdy se podaří takhle nekonfliktně a kamarádsky diskutovat? Odpusťte , že to do této sekce nepatří ... https://zpravy.tiscali.cz/pratelil-se-s-masarykem-presto-jej-cechoslovaci-nechali-zemrit-v-gulagu-298076?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Generál Vojcechovský byl jedním z našich nejschopnější velitelů. Rusové mu však vytýkali především angažovanost jeho dvou synů právě při sjezdu v Praze. Ale to mohla být i pouhá záminka. Byl to opravdu čestný člověk a schopný voják.
No, pravda, nějak jsme se z umění dostali někam jinam, ale je to zlé, nevím, asi jak píší chytří lidé, vše souvisí se vším?!
Ladislavaliev@atlas.cz

Vúbec to není zlé a je to možná v pořádku, že jsme se v diskuzi tak trochu dostali jinam. Třeba nakonec zjistíme, že některý z těch statečných a zapomenutých lidí byl třeba velice schopný malíř. No a jak říkáte Altmanne vše souvisí se vším, taky zajímavá věta😃

Teď si zase dovolím esej na téma kozáci. Nic jsem o nich nevěděl a byli mi lhostejní, jejich historie atd, prostě to pro mne, jako antirusa byli jen nějací rusáci. Při folklorním festivalu jsem se s nimi setkal a pobavil se s nimi se svou chatrnou znalostí ruštiny ze školy. Líbily se mi jejich uniformy, šašky (Altmann a jiní znalí ví o co jde) a ten jejich tanec.... no nádhera. Po dlouhé debatě jsem pochopil jejich životní filosofii .... ať v dobrých časech, nebo pro Rusko špatných, tedy myšleno režim v Rusku jim politicky přeje, nebo nepřeje, tak tito lidé jsou ochotni položit život za RUSKO , ne politické garnituře v té době vládnoucí. Jejich kredem je obrana VLASTI a to všech, kteří do ní patří bolševik, menševik pokud ji napadne jakýkoliv nepřítel. Jde v prvé řadě o Vlast a pak o vnitřní problémy politické. Nemám moc ty Rusy rád, ale sakra nemáme se my Švejci co učit od těchto lidí ? Tzn. nebýt kam vítr, tam plášť ? No a to souvisí s vlasovci atd.

Ruská šáška je typ šavle používaný lehkou jízdou a především kozáky. Byli to drsní chlapíci. Pan Štepánek (herec jeden z nejlepších) ve svých pamětech uvádí, jak utíkali do zajetí s rukami nahoře a kozáci jim je sekali. I přes tyto zážitky se vrátil jako čs. legionář na Rusi v hodnosti kapitána.
Ladislavaliev@atlas.cz

Dovolím si doplnit ... mimochodem dnes jsou velmi sběratelsky vyhledávané a hlavně ty z carského Ruska...http://www.vhu.cz/exhibit/sovetska-kozacka-saska-vzor-1927/

Wjem napsal/a:
Paul: Máš sice obecně pravdu, ale v r. 1938 ještě plamenomety ani kumulativní
střely nebyly běžnou součástí wehrmachtu. A ohledné MAginotovy linie - ta nebyla proražena, nýbrž obejita...
Samozřejmě že byla obejita, to je víc než známo, zmiňoval jsem jí jako marnou investici do archaickýho def. prostředku, stejně by byla obejita i opevnění ČSR...a stejně k ničemu. Nebo proražena v jednom místě, se stejnym výsledkem.
plamenomety nebyly běžnou součástí WH v roce 1938? Nechce se mi hledat, ale vim že od r. 34 byl zavedenej typ..
Kumulativní střely ne, ale kumulativní nálože myslim že už ano. Stejný jako byly používaný na eben emael, na zvony střílen atd., to s lidma uvnitř nadělalo hroznou paseku.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.