Asi jste již dříve zaznamenali znamenitý umělecký počin v podobě rozřezání betonového bunkru (řapíku) studentem Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně. Dotyčný student Ondřej Bělica tuto skvostnou a originální performaci uskutečnil v rámci své Diplomové práce. Vivat !!! :-)))
Ne dosti na tom. Mezi Diplomovými pracemi této školy se objevil ještě daleko výraznější a originálnější umělecký počin, který byl dokonce nominován na Cenu Děkana Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Zde info a komentář:
http://evasvobodova2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=606183
Nevšední originalitě a opravdové avantgardě zdar zdar zdar :-))))))))

ANO, já to sledoval, zaujalo mně to poměrně hodně. Je to neotřelé. Také jsem zaznamenal ražbu stříbrné pamětní medaile tankem.
Co si dovolím kritizovat je "umělec" Černý a to nejen zostuzením tanku IS ( růžová), ale hlavně jeho dalšími pracemi? Například obrácený kůň v Brně. Nepředvedl se ani v zahraničí.🙄
Ladislavaliev@atlas.cz

Tu diplomku jsem si už tuhle projela.
Na jednu stranu to chápu jako snad respektovatelný nápad se zviditelnit a odlišit od těch nespočetných zástupů diplomových prací, které jsou většinou zcela nezajímavé a nikdy je nikdo nepřečte - ani oponent a vedoucí práce. Jako recese je to tedy dobrý, ale za studentem by jinak měla být vidět výborná a cílevědomá práce. Pak by to byl fór.
Pokud je autor skutečně tak rozerván a v tak hluboké tvůrčí a osobní krizi, jak píše, pak bych mu doporučila odklad studia, ať se nejdřív najde. Může se koneckonců hledat i bez školy a titulu.
V každém případě je zatraceně málo, že ta diplomka (na magistra!) má jenom 10 stránek (plus tři řádky na straně jedenácté) a 3 (slovy tři) obrázky. V tomhle mi to připadá jako opravdu nedostatečné a velmi mě zaráží to vynikající hodnocení.
Chlapec měl ten nápad statečně dotáhnout do konce a splnit regule o počtu stránek. To by teprve byla frajeřina.
Tak jak tak se bude teď pan magistr muset nějak uživit. Výtvarným uměním to asi nebude.

No vidíte, já třeba považuji růžový tank za úžasný počin... Ano, bylo to zostuzení, krásné. Černého Entropa je také skvělá...nejen ta.

To je to všeobecné zmatení pojmů 😉. Nějaký teoretik by nám to vysvětlil.
Dobře, nemusí se to líbit všem (ostatně, co se líbí všem? A je vůbec nutné, aby se všechno líbilo všem?)
Já Černého věci považuji z větší části za "dobrej fór", který je umělecky i řemeslně dobře zvládnutý (to dneska vůbec není samozřejmost). Tedy nápad i provedení je OK. Určitě umí.
Ale je to Umění s velkým "U"?
Jo, to nevím. A ani nevím, jestli to je důležité...
Ale u toho mládence v úvodním příspěvku, co je tak otrávený životem a všichni ho nutí dodělat školu? Pokud TOHLE :
https://www.ffa.vutbr.cz/images/document_images/fotogalerie_favu/avi/big/08.JPG
vydává za něco, co stojí za to vyfotit a prezentovat se tím na stránce fakulty... tak na to mám názor poměrně jasný. Já jsem nikdy vidle zabodnuté do kupy hnoje nepovažovala za umění, ani kdyby to bylo instalováno v Louvru.

Nejlepší a věcné shrnutí podstaty věci😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.